2. kolo 1. ligy LRU plavaná Veletov

Zpět na Závody
25. 7. 2016 - Druhé kolo I. ligy se tentokrát konalo na řece Labi u obce Veletov nedaleko Kolína. Tento nový úsek pro I. ligu byl pro všechny velkým očekáváním. Jak se s tímto novým závodním úsekem popasovaly jednotlivé týmy, se dozvíte z následující reportáže.
m7.jpg

Druhé kolo I. ligy se tentokrát konalo na řece Labi u obce Veletov nedaleko Kolína. Tento nový úsek pro I. ligu byl pro všechny velkým očekáváním. Jak se s tímto novým závodním úsekem popasovaly jednotlivé týmy, se dozvíte z následující reportáže.

Jak už jsem zmínil, závodní trať u obce Veletov, byla pro I. ligu zcela neznámou. Na této trati se konaly už závody na feeder a závody v lovu ryb udicí na plavanou během 2. ligy. Prvotní zprávy uváděly, že se na této trati může chytat jak na odhoz, tak na děličku. Během jednoho z minulých závodů konaných na tomto úseku se v prostředních sektorech vyhrávalo i na oukleje. Proto se někteří závodníci vydali trénovat na tento úsek již před konáním oficiálního pátečního tréninku, a jejich zprávy byly celkem jednoznačné – z 95% se bude chytat na odhoz popř. bolognézky. Dělička bude využitelná pouze při krajích popř. při lovu malých rybiček u kraje.

 

m4-zavodni-trat.jpg

Labe je v této části toku regulované tzn., že břehy jsou upraveny bez vyšší vegetace. Podél Labe vede přístupová cesta. Břehy od cesty k vodě jsou svažité. Nad vodou je břeh rovný zhruba 2 metry prostoru zde mají závodníci na přípravu své sedačky a rozložení náčiní a dalšího příslušenství. Závodnici sedí zhruba 2 metry nad vodní hladinou. U břehu jsou ve vodě stulíky a jiné vodní rostliny, které lemují kamenný zásyp, který pokračuje zhruba do vzdálenosti 6m od břehu. Hloubka na děličku tj. 13 metrů se pohybuje kolem 3 metrů, přičemž v nejhlubších místech uprostřed řeky se hloubka pohybuje mezi 3,5-4 metrů. Šířka řeky dosahuje cca 60 metrů. Mezi nejčastěji lovnou rybou je cejn velký, cejnek malý, plotice, podoustev a v malé míře i ouklej. Páteční trénink, na který se sjela téměř všechna družstva kompletní, byl takovým seznamovacím tréninkem. Téměř každý závodník ulovil nějakou rybu, ale že by to bralo „na hod“ to se říci nedá. Závodníci nejčastěji zkoušeli lov na odhozové pruty s klouzavým splávkem kolem 12gr popř. s pevným anglickým splávkem taktéž kolem 12gr. Na bolognézkách používali závodníci splávky 6-10gr v závislosti na síle a směru větru. Děličku měli závodníci také vybalenou, ale moc ryb ulovených touto technikou nebylo vidět.

 

m5-cejnek.jpg
m6.jpg
m7.jpg

Sobotní sraz byl naplánován mezi 8 – 9 hodinou. Závodnicí se pomalu začali sjíždět a začali připravovat krmení a živé nástrahy. Krmení závodníci používali především tmavé a dostatkem lepivé hlíny. Ideální kombinací na tuto vodu je krmení MIVARDI M1 Řeka v kombinaci s MIVARDI M1 Cejn doplněné o barevné kousky a dostatkem lepivé tmavé hlíny. Někteří závodníci používali i samostatnou lepivou hlínu jako nosič živé nástrahy. Z té závodníci používali především žížaly, patentky a kukly. Červy používali především pouze na háček v kombinaci ať už s velkou patentkou nebo žížalou. Start závodu byl naplánován na 13 hodinu. Od začátku závodu bylo evidentní, že ryby budou brát velice opatrně a bude důležité jim nástrahu podat v té nejpřirozenější podobě. Malé problémy činil závodníkům vítr, ale postupem závodu zpomaloval. Snad všichni závodníci chytali na odhoz či bolognézku. Průměrná váha během sobotního závodu byla na jednoho závodníka 7665 gr ryb. Sobotní závod se nejlépe povedl na sektoru A Alešovi Flanderkovi, který nachytal 17960gr ryb. Sektor B vyhrál s nachytanými 11140gr Josef Konopásek. Sektor C vyhrál Petr Klásek, který ulovil 11930gr ryb. Sektor D vyhrál Kuba Valchař, který ulovil nejvyšší váhu sobotní dne – 17940gr ryb. Sobotní závod se nejlépe vydařil závodníkům RS Crazy Boys Hustopeče Maver, kteří se se součtem umístění 14 obsadili první příčku. Na druhém místě se umístilo družstvo RSK Pardubice Colmic, jehož závodníci dosáhli součtu umístění 17. Na třetím místě se umístilo družstvo ČRS MO Nové Strašecí Colmic, které dosáhlo součtu umístění taktéž 17.

 

m8.jpg

Nedělní sraz je tradičně dřívější než sobotní. První závodníci se začali sjíždět na trať po 6 té hodině ranní. Příprava krmení a živých nástrah probíhala podobným způsobem jako v sobotu. Někteří závodnici vsadili na větší poměr hlíny než krmení, jelikož předpokládali menší intenzitu braní ryb. Losování proběhlo taktéž velice rychle, neboť se z osudí tahal pouze jeden míček s označeným číslem, který značil lovící místo v každém sektoru. Příprava začala v 9 hodin a především na sektoru A bylo vidět více rozdělaných děliček, neboť na tomto sektoru je největší hloubka právě na úrovni děličky. Je to dáno tím, že sektor A byl ve vnitřní straně řeky Labe. Závod odstartoval v 11 hodin. Závodníkům silně znepříjemňoval chytání silný vítr. Chytat ve vzdálenosti přes cca 34 metrů bylo celkem složité. Ryby braly daleko méně a i proto byla průměrná váha nedělního závodu 5420 g ryb. I přes to se na krajních sektorech nachytaly váhy přesahující 16 kg. V úlovcích převládali krásní cejni a cejnci. Nedělní závod na sektoru A vyhrál opět Aleš Flanderka, který nachytal 18640 g ryb, což byla nejvyšší váha za oba dva závody. Sektor B vyhrál Ondra Pokorný, který ulovil 4590gr ryb. Sektoru C dominovala Markéta Nováčková, která nachytala 8760gr ryb. Poslední sektor D vyhrál Láďa Konopásek, který nachytal 16850gr ryb. Nedělní závod vyhrálo družstvo ČRS MO Nové Strašecí Colmic se součtem umístění 17. Na druhém místě se umístilo se stejným součtem umístění družstvo RS Crazy Boys Hustopeče Maver. Třetí místo obsadilo družstvo MIVARDI CZ Mohelnice taktéž se součtem umístění 17, ale s nejhorší CIPS váhou.

 

m2-vitezove-sektoru-sobota.jpg

Druhé kolo I. ligy vyhrálo celkem družstvo RS Crazy Boys Hustopeče Maver se součtem umístění 31. Na druhém místě skončilo družstvo ČRS MO Nové Strašecí Colmic se součtem umístění 34. Na třetím místě se i díky vyšší CIPS váze umístilo družstvo RSK Pardubice Colmic, které dosáhlo součtu umístění 40. Z následující tabulky můžete vyčíst průběžné pořadí jednotlivých týmů po dvou kolech I. ligy.

m3-vitezove-sektoru-nedele.jpg

1. místo           RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver                      sou. um. 58
2. místo           MIVARDI CZ Mohelnice                                               sou. um. 64
3. místo           MO ČRS Nové Strašecí Colmic                                sou. um. 75
4. místo           RSK Pardubice Colmic                                              sou. um. 92
5. místo           MILO Loštice                                                                sou. um. 101,5
6. místo           RSK Cortina Sensas Brno                                        sou. um. 102,5
7. místo           MO ČRS Jindřichův Hradec „A“                                sou. um. 107
8. místo           MO ČRS Vysoké Mýto                                                 sou. um. 124
9. místo           RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice p.O.                sou. um . 127,5
10. místo         MO MRS Uherské Hradiště  Preston                      sou. um. 128,5
11. místo         MO Kolín Colmic                                                         sou. um. 131,5
12. místo         MO MRS Třebíč Sensas                                            sou. um. 136,5

 Třetí kolo naší nejvyšší týmové soutěže v lovu ryb udicí na plavanou zavítá na začátku září do Uherského Hradiště, kde se už může ukázat, kdo letos vyhraje, a kdo I. ligu opustí.

RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem

m1-nejlepsi-druzstva.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.