2. kolo I. liga – Pardubice

Zpět na Závody
11. 7. 2018 - Poslední květnový víkend se uskutečnilo druhé kolo I. ligy v lovu ryb udicí na plavanou. Pořadatelstvím tohoto kola bylo pověřeno družstvo z Pardubic, a tak se druhé kolo konalo na řece Labi na tradiční, známé závodní trati pod Wonkovým mostem.
m1-5.jpg

Poslední květnový víkend se uskutečnilo druhé kolo I. ligy v lovu ryb udicí na plavanou. Pořadatelstvím tohoto kola bylo pověřeno družstvo z Pardubic, a tak se druhé kolo konalo na řece Labi na tradiční, známé závodní trati pod Wonkovým mostem.

2. kolo I. liga – Pardubice

Poslední květnový víkend se uskutečnilo druhé kolo I. ligy v lovu ryb udicí na plavanou. Pořadatelstvím tohoto kola bylo pověřeno družstvo z Pardubic, a tak se druhé kolo konalo na řece Labi na tradiční, známé závodní trati pod Wonkovým mostem. V krátké reportáži se dozvíte, jak toto kolo zamíchalo pořadím I. ligy a jak se vedlo jednotlivým týmům.

m10-3.jpg
m11-2.jpg
m2-2.jpg

Závodní trať není potřeba blíže specifikovat, jedná se o úsek Labe s dobře přístupným břehem bez vyšší vegetace. Pro letošek bylo novinkou, že závodní úsek byl pořadateli vytyčen níže oproti minulým rokům. Vrchní forhont D12 bylo jako první místo pod nově vzniklým vyústěním slepých ramen z nedalekých Polabin. Současně byl spodní forhont A1 posunut blíže k silničnímu mostu po proudu řeky Labe.

Pátečního tréninku se zúčastnila většina družstev, i přesto zůstaly některé boxy nenakrmeny. Závodníci se na trénink začali sjíždět už od ranních hodin, kdy trať už byla perfektně připravena. Samozřejmostí byl již postavený a fungující stánek, kde se podávaly všemožné pochutiny. Závodnici o přípravě zkoušeli především lov na odhozové pruty na klouzák, kdy závodníci používají splávek o hm. 10-14gr s malou torpilkou 2-4gr nebo na propad, kdy angličák je zafixován. V případě dobrého směru větru a jeho slabé intenzity, závodníci zkoušeli i lov na bolognézkové pruty. Ideální vzdálenost pro lov na odhozové pruty nebo bologni byla kolem 30 metrů. Několik závodníků zkoušelo i lov na děličku, avšak bez většího úspěchu. To daleko větší úspěch měl lov ouklejí na krátké biče. Oukleje však byly malé a tento způsob lovu se ukázal jako neefektivní, neboť z odhozu se dalo nachytat více kilo ryb. Nejčastěji lovenou rybou byl cejn velký, cejnek malým, plotice, podoustev, ale i pár sumců se vytáhlo.

Sobotní sraz byl naplánován na půl devátou ranní, ale většina závodníků byla na závodním úseku již dříve. Závodníci míchali krmení především tmavé barvy – ideální kombinace na tuto vodu je krmení MIVARDI M1 Cejn v kombinaci s MIVARDI M1 Řeka doplněná o lepivou tmavou hlínu. Někteří závodníci si připravili i samotnou lepivou tmavou hlínu zvlášť. Ze živých nástrah se nejčastěji používala žížala, kukla, patentka a v malé míře i červy. Samozřejmostí byla kvalitní velká patentka na háček. Losování probíhalo opět, jak je v I. lize zvykem, dle předem známé losovací tabulky s vyznačením dobrých a špatných lovných míst. Zároveň musela být splněna podmínka forhontů. Losování proběhlo velice rychle a příprava začínala závodníkům v 11 hodin. Na celém závodním úseku nebyla vidět snad žádná připravená dělička. Pouze několik bičů. Počasí závodníkům přálo a bylo hezky. Jediné, co závodníkům nepřálo, byl všude přítomný květ topolu, který poletoval. I s tím si závodníci poradili a ve 13 hodin byl odstartován sobotní závod. Z počátku byla ryba opatrná, ale později už brala celkem pěkně. V sobotním závodě byla průměrná váha ulovených ryb na jednoho závodníka přes 9,5kg. Na sektoru A vyhrál František Hanáček, který nachytal 14 000gr ryb. Sektor B ovládl s nachytanými 16 100gr ryb Aleš Flanderka. Sektor C vyhrál Ondra Pokorný, který ulovil 16 260gr ryb. Poslední sektor D vyhrál Petr Klásek, který ulovil 16 700gr ryb. Sobotní závod vyhrálo družstvo ČRS RSK Pardubice Colmic se součtem umístění 8. Na druhém místě se umístilo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver se součtem umístění 16. Se součtem umístění 18 se na třetím místě umístilo družstvo ČRS MIVARDI CZ Mohelnice.

m3-3.jpg
m4-3.jpg
m8-2.jpg

Nedělní sraz byl již tradičně naplánován dříve. Závodníci si opět připravovali krmení a živé nástrahy. Předpověď počasí byla téměř stejná jako v sobotu, a tak se závodnici mohli těšit na slunné, ale větrné počasí. Losování probíhalo od 7 hodin a bylo velice rychlé, kdy se z osudí tahal pouze jeden míček s předem danou kombinací čísel. Po odjezdu na lovná místa byla příprava signalizována v 8 hodin. O přípravě si závodníci připravovali stejně jako v sobotním závodě odhozové pruty či bolognézky. Závod začal v 10 hodin. Po prvních pár desítkách závodu bylo jasné, že tak velké úlovky, jaké se chytaly v sobotu, se v neděli nebudou chytat. Nedělní průměrná váha ryb na jednoho závodníka byla něco málo přes 6kg. Nedělní závod na sektoru A vyhrál Láďa Konopásek, který nachytal 12 200gr ryb. Sektor B vyhrál Tomáš Heřmánek, který ulovil 6 600gr ryb. Sektor C vyhrál Pepa Konopásek, který nachytal 10 040gr ryb. Poslední sektor D vyhrál Aleš Flanderka, který nachytal vůbec nejvyšší váhu celého víkendu a to 17 880gr ryb. Nedělní závod vyhrálo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver se součtem umístění 10. Na druhém místě skončilo družstvo ČRS RSK Pardubice Colmic se součtem umístění 15. Na třetím místě se součtem umístění 25,5 se umístilo družstvo ČRS MIVARDI CZ Mohelnice.

m9-2.jpg

Druhé kolo, které se tedy konalo na řece Labi v Pardubicích, vyhrálo družstvo domácích – ČRS RSK Pardubice Colmic se součtem umístění 23. Na druhém místě se umístilo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver, které nasbíralo součet umístění 26. Na třetím místě se umístilo družstvo ČRS MIVARDI CZ Mohelnice se součtem umístění 43,5.

Třetí kolo I. ligy se po dlouhé době vrací do Přerova, kde se uskuteční na řece Bečvě v centru města. Pro přehlednost ještě uvádíme průběžnou tabulku družstev I. ligy po 2. kole v lovu ryb udicí na plavanou.

Průběžná tabulka družstev I. ligy 2018 po 2. kole:

1. místo           RSK Pardubice Colmic                                 sou. um. 68     CIPS 148600

2. místo           RS Crazy Boys MO Hustopeče – Maver      sou. um. 75     CIPS 142550

3. místo           ČRS MIVARDI CZ Mohelnice                    sou. um. 83,5  CIPS 133050

4. místo           MO ČRS Nové Strašecí – Maver                  sou. um. 86     CIPS 136800

5. místo           MO Kolín RIVE                                           sou. um. 95     CIPS 134080

6. místo           MRS Cortina Sensas                                     sou. um. 98     CIPS 120450

7. místo           MO ČRS Jindřichův Hradec „A“                 sou. um. 105   CIPS 111120

8. místo           MO MRS Uherské Hradiště – Preston          sou. um. 106,5 CIPS 106020

9. místo           RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice p.O.sou. um. 111,5 CIPS 108120

10. místo         MO ČRS Mělník – Colmic                            sou. um. 134   CIPS 85710

11. místo         MO ČRS Jindřichův Hradec AWAS                        sou. um. 135   CIPS 92140

12. místo         MO MRS Třebíč - Sensas                              sou. um. 152,5 CIPS 78780

 

RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem

Přiložené obrázky

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.