2. kolo I. Ligy plavaná – Liběchov

Zpět na Závody
20. 7. 2017 - Druhé kolo I. ligy se konalo na závodním úseku na řece Labi nedaleko obce Liběchov u Mělníka. Tato závodní trať je pro svou různorodost velice specifická a mezi závodníky ještě před konáním závodu panovaly pochybnosti o množství ryb na závodním úseku. Jak toto kolo dopadlo, se dočtete v následujícím článku.
libechov_cln01_17_10.jpg

Druhé kolo I. ligy se konalo na závodním úseku na řece Labi nedaleko obce Liběchov u Mělníka. Tato závodní trať je pro svou různorodost velice specifická a mezi závodníky ještě před konáním závodu panovaly pochybnosti o množství ryb na závodním úseku. Jak toto kolo dopadlo, se dočtete v následujícím článku.

Závodní úsek, na kterém se závody pořádají, je velice rozmanitý, co se týká průtoku. Jelikož je závodní úsek pod elektrárnou a jezem, který je regulovaný, velice záleží na aktuálním průtoku a situaci na Labi. Dále je to zapříčiněno i tvarem a profilem břehu, kdy na sektoru D (nejblíže k elektrárně) je průtok nejvyšší a bylo zapotřebí zde chytat na lízátka okolo 20gr pro úplné zastavení lízátka. Na sektoru A je průtok daleko menší a zde se dalo chytat de facto na splávky okolo 6gr. Jelikož na Labi je dlouhodobě málo vody, tak i tady bylo vidět, že na břehu jsou vidět kameny, které při normálním stavu jsou potopené. Oproti normálnímu stavu bylo tak o 20-40cm méně vody. Hloubka na závodním úseku se pohybuje od 3,5 – 5 metrů. Břehy byly pořadatelem vhodně upravené a bez vyšší vegetace.

Již od pátečního rána se začali sjíždět na závodní úsek první závodníci. Tréninkové boxy se losovaly a bylo zapotřebí, aby auta závodníků nevadily průjezdu ostatním závodníkům, neboť příjezdová silnice k sektorům A-C není moc široká. Závodníci si připravovali jak děličky, tak odhozové či bolognézkové pruty. Na děličky byly během tréninku vidět splávky od 3-30gr. Jak už jsem uvedl výše, záleželo na tom, kde daný závodník seděl. Na bolognézkové pruty se chytaly nejčastěji splávky okolo 10gr, případně se na odhozové pruty používaly těžší tzv. anglické splávky s větší dolní zátěží. Délka chytání na odhozové pruty byla kolem 30 metrů. Délku a styl lovu na odhoz ovlivňoval směr a intenzita větru. Závodníci během tréninku chytali především cejny, cejnky, plotice a v menší míře také tlouště či jeseny. Po odsouhlasení všech družstev bylo přistoupeno k tomu, že po skončení tréninku byly vylosovány sektory na oba dva dny. K tomuto kroku bylo přistoupeno i s ohledem na různorodost závodní tratě, tak aby závodnici měli o trochu ulehčenou práci a mohli si ještě přes večer připravit své pruty, množství krmení a rozložení živých nástrah.

libechov_cln01_17_1.jpg
libechov_cln01_17_3.jpg
libechov_cln01_17_2.jpg

Sobotní příjezd závodníků na závodní trať zpříjemňovalo slunce a vidina hezkého počasí. Závodníci si ještě před losováním připravovali krmení a živé nástrahy. Jako krmení míchali závodníci krmení tmavší barvy s dostatkem lepivé hlíny. Jako vhodná kombinace na tuto vodu je určeno krmení MIVARDI M1 řeka spolu s MIVARDI M1 cejn, vše doplněno o lepivý dodatek Epicein. Ze živých nástrah se používali především patentky, žížaly a červy, které závodníci lepili spolu s kamínky. Samozřejmě důležitou nástrahou na háček je velká patentka. Při losování opět vznikla diskuze nad posuzováním forhontů a tzv. lepších čísel tj. druhé místo od forhontu. Po krátké diskuzi se mohlo přistoupit k losování čísel, neboť sektory byly již z pátečního večera vylosované. Po losování zbývala ještě asi hodinka a půl do začátku přípravy, ale jak už jsem zmínil, příjezd závodníků k místům byl velice komplikovaný, tak auta musela najíždět dle vylosovaných míst. Po dobrém zorganizování mohla v 11 hodin začít příprava. Závod odstartoval ve 13 hodin. Během závodu bylo vidět, že ryby nebudou moc spolupracovat ani u krajních míst tzv. forhontů. Chytaly se spíše sporadické ryby, až poté postupem času ryba přijížděla více. Nakonec sobotní průměrná váha byla pouhých 2 193gr a mezi výsledky sektorů byly veliké rozdíly. Sobotní závod vyhrál na sektoru A Josef Konopásek, který nachytal 10 330gr ryb. Sektor B vyhrál s nachytanými 9 930gr Roman Pokorný. Sektor C vyhrál Roman Foret, který ulovil 3.620gr ryb. Poslední sektor D vyhrál Láďa Konopásek, který nachytal 4 330gr ryb. Sobotní závod vyhrálo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver, které dosáhlo součtu umístění 9. Na druhém místě se umístilo družstvo RSK Pardubice Colmic, které dosáhlo součtu umístění 15. Na třetím místě se umístilo družstvo MO ČRS Jindřichův Hradec „A“, které dosáhlo součtu umístění 22.

libechov_cln01_17_7.jpg
libechov_cln01_17_5.jpg
libechov_cln01_17_4.jpg

Nedělní ranní rutina probíhala podobně jako předcházející den. Po přípravě krmení a živých nástrah, kde větší část závodníků vsadila na větší množství červů, neboť se v sobotním závodě chytaly velké plotice, se přistoupilo k losování. Tento závod se nelosovalo klasickou losovací tabulkou A1-B1-C1-D1, ale kombinací A1-B6-C6-D1. Z výsledků minulých let a zkušeností z pořádaných závodů tak nějak vyplynulo, že by místa v kombinaci A1-B1-C1-D1 poskytovala moc velkou výhodu, proto se již před sobotním losováním přistoupilo k tomu, že v prostředních sektorech se bude přičítat k vylosovanému číslu +6. Opět proběhlo postupné najíždění aut na závodní úsek a příprava začala od 9 hodin. Na krajních místech na sektorech A a D byly k vidění rozdělané děličky a ze začátku závodu závodníci na děličku i chytali, ale postupem času téměř všichni přecházeli na lov na odhoz či bolognézku. V neděli již ryby braly více a průměrná váha na závodníka byla 8 kg. V úlovcích převládala plotice a cejn.

Sektor A v nedělním závodě vyhrál Josef Konopásek, který nachytal 29 630gr ryb. Sektor B vyhrál Michal Bezega, který ulovil 14 920gr ryb. Sektor C vyhrál Láďa Konopásek, který nachytal 12 600gr ryb. Poslední sektor D vyhrál s nachytanými 9 050gr ryb Václav Vavřín. Nedělnímu závodu dominovalo družstvo RSK Pardubice Colmic, které dosáhlo nejmenšího možného součtu umístění tj. 4 body. Na druhém místě se v nedělním závodě umístilo družstvo MRS Cortina Sensas se součtem umístění 20. Na třetím místě se umístilo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver se součtem umístění 21.

libechov_cln01_17_8.jpg
libechov_cln01_17_6.jpg
libechov_cln01_17_9.jpg

V součtu sobotního a nedělního závodu se druhé kolo nejlépe závodníkům z družstva RSK Pardubice Colmic, neboť dosáhli součtu umístění 19. Na druhém místě se v tomto kole I. ligy umístili závodníci z družstva RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver, kteří dosáhli součtu umístění 30. Se součtem umístění 44 skončili na třetím místě závodnici družstva MRS Cortina Sensas. Kompletní výsledky týmů po 2. kole I. ligy jsou uvedeny níže.

Průběžné výsledky družstev po 2. kolech I. ligy:

1. místo           RSK Pardubice Colmic                                 sou. um. 60                 CIPS 133290

2. místo           RS Crazy Boys MO Hustopeče – Maver      sou. um. 82                 CIPS 97480

3. místo           MIVARDI CZ Mohelnice                                sou. um. 91,5              CIPS 98100

4. místo           MO Kolín Colmic                                           sou. um. 103,5            CIPS 81720

5. místo           MRS Cortina Sensas                                     sou. um. 105               CIPS 89561

6. místo           MO MRS Uherské Hradiště – Preston          sou. um. 106               CIPS 83590

7. místo           MO ČRS Jindřichův Hradec „A“                    sou. um. 108,5            CIPS 77410

8. místo           RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice p.O      sou. um. 112               CIPS 68270

9. místo           MO ČRS Nové Strašecí – Maver                   sou. um. 116               CIPS 82000

10. místo         ČRS Milo Loštice                                           sou. um. 117               CIPS 76960

11. místo         MO ČRS Choceň Colmic                               sou. um. 123               CIPS 71420

12. místo         MO ČRS Plzeň 1 – Rive                                sou. um. 124,5            CIPS 77580

 

RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem

libechov_cln01_17_10.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.