3. kolo I. liga Přerov - plavaná

Zpět na Závody
11. 9. 2018 - Třetí kolo I. ligy v lovu ryb udicí na plavanou se v letošním roce uskutečnilo na řece Bečvě přímo ve městě Přerov. Každoročně se na tomto závodním úseku pořádá velice populární závod Přerovský pohár, a když letos bylo oznámeno, že se na této trati uskuteční I. liga, většina závodníků se těšila na bohaté úlovky. Jak třetí kolo dopadlo a kdo vykročil před posledním kolem za titulem a kdo naopak se přiblížil sestupu, se dozvíte z následující reportáže.
m1-4.jpg

Třetí kolo I. ligy v lovu ryb udicí na plavanou se v letošním roce uskutečnilo na řece Bečvě přímo ve městě Přerov. Každoročně se na tomto závodním úseku pořádá velice populární závod Přerovský pohár, a když letos bylo oznámeno, že se na této trati uskuteční I. liga, většina závodníků se těšila na bohaté úlovky. Jak třetí kolo dopadlo a kdo vykročil před posledním kolem za titulem a kdo naopak se přiblížil sestupu, se dozvíte z následující reportáže.

Pořadatelem pro 3. kolo I. ligy bylo určeno družstvo MO MRS Uherské Hradiště. Jako závodní trať, jak už bylo zmíněno na začátku, byla vybrána řeka Bečva ve městě Přerově. Po stavbě protipovodňové stěny je závodní přístupná auty pouze nájezdem na začátku závodní tratě tj. na začátku sektoru „A“ a pořadatelům se letos podařilo s povodím dojednat výjimku proto, aby se auty mohlo podjet pod mostem a dojet i na sektory B, C, D.

m11-vitezove-nedele.jpg

Silniční most tedy rozděluje závodní trať na dva úseky, přičemž samostatný sektor A a druhý úsek nad mostem, kde se v jedné rovině chytá na sektoru B – D. Hloubka řeky na závodním úseku je paradoxně největší cca 5m od břehu, kde hloubka je i 2 – 2,5m. S přibývajícím odstupem od břehu hloubka klesá, přičemž cca na 30m je zhruba 1,5m vody. Řeka je široká zhruba 80m. Břehy jsou skvěle přístupné bez vyšší vegetace. Co se týká rybí obsádky, tak každoročně zde převládá podoustev 100-400gr, ostroretka 300 – 700gr, parma 500 – 1500gr, ouklej ale i kapr, karas apod.

 

m10-vitezove-sobota.jpg

Páteční trénink začal v pátek od 12 hod. Závodníci trénovali především lov na odhozové pruty nebo lov na děličku. Na děličku se používají splávky 1-4gr přičemž se musí občas počítat i s chycením větší ryby a tomu bylo nutné přizpůsobit amortizéry a síly vlasců udic i forpasů. K lovu na odhozové pruty se používají pevné anglické splávky cca 10gr přičemž i z důvodu velkého množství ouklejí, které lov na odhoz znepříjemňují, se používá zátěž 0,5 – 1gr, tak aby nástraha rychle propadla na dno. Občas se může používat i lehký klouzák.

m1-4.jpg

Na odhoz se chytá cca 25-30m od břehu. Závodníci zkoušeli také různé druhy krmení nejrůznějších příchutí a barev. Z důvodu rybí obsádky – ostroretky, podoustve, parmy se do krmení přidává i v menší míře sůl a různé slané posilovače či esence. Většinou se používá světle hnědé až žluté krmení především hrubší konzistence.

 

m4-2.jpg

Sraz v sobotu ráno byl pořadateli stanoven od 9:30, ale většina závodníků se sjížděla na závodní trať již dříve. Od rána připravovali krmení, hlínu a další doplňky pro závod. Zejména se jedná o kamení (stěrk) pro lepení červů, arabskou gumu apod. Ze živých nástrah se zde nejvíce používají kukly, patentka a červy nejrůznějších barev – bílé, červené, žluté, oranžové a v malé míře se zde používají i žížaly. Samozřejmostí je velká patentka na háček. Po prezenci družstev bylo přistoupeno k losování.

m8-3.jpg

Losovalo se opět jak je v I. lize tradicí pomocí losovací tabulky s „lepšími“ a „horšími místy atd. O půl dvanácté začala příprava, přičemž závodníci si připravovali obě dvě hlavní techniky pro lov tedy děličku a odhozové pruty. Závod začal o půl druhé a od začátku bylo jasné, že tradiční lovné ryby tj. ostroretky a podoustve tolik nebudou brát a místo nich bude brát cejn, který se zde téměř nikdy nechytal. Ani místní závodníci nevěděli, odkud se vzal na této závodní trati cejn. Navíc přes vysoké teploty (závod se konal první prázdninový víkend) ryby braly a nachytaly se vysoké váhy. V sobotním závodě byla průměrná váha ulovených ryb téměř 8000gr na jednoho závodníka. Na sektoru A vyhrál s nachytanými 13 770 gr ryb Petr Klásek. Na sektoru B vyhrál Láďa Žigo, který nachytal 12 920gr ryb. Sektor C ovládl s nachytanými 8 610gr ryb Zdeněk Veltruský. Sektor D vyhrála Markéta Nováčková, která nachytala 15 380gr ryb. Sobotní závod vyhrálo družstvo MO MRS Třebíč Sensas se součtem umístění 14. Na druhém místě se umístilo družstvo ČRS RSK Pardubice Colmic se součtem umístění 16. Na třetím místě se umístilo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver se součtem umístění 17.

 

m7-2.jpg

V neděli se závodníci začali sjíždět na závodní trať již po šesté hodině ranní. Opět si závodníci připravovali především světlé krmení. Ideální kombinací krmení na tomto úseku je krmení MIVARDI M1 Cejn v kombinaci MIVARDI M1 Plotice světlá doplněná o hlínu. Losování druhého nedělního závodu bylo velice rychlé, neboť se losovalo pouze jedno číslo, které dávalo předem známou kombinaci k dalším číslům. Nedělní závod začal v 11 hod a od začátku bylo patrné, že se bude chytat méně než v sobotním závodě. Během závodu se chytli i pěkné parmy a ostroretky. Průměrná váha však oproti sobotnímu závodu klesla o téměř o 2 kila.

m6-3.jpg

Sobotní závod na sektoru A vyhrál Radek Hron, který ulovil 14 930gr ryb. Sektor B vyhrál Michal Koukal, který nachytal 11 610gr ryb. Sektor C ovládl s nachytanými 6 240gr ryb Láďa Konopásek a poslední sektor D vyhrál Míra Jireček, který ulovil 11 650gr ryb. Nedělní závod vyhrálo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver se součtem umístění 10. Na druhém místě se umístilo družstvo MO ČRS Jindřichův Hradec A se součtem umístění 22. Na třetím místě se se součtem umístění 23 umístilo družstvo ČRS RSK Pardubice Colmic.

 

m5-1.jpg

Třetí kolo I. ligy v plavané vyhrálo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver se součtem umístění 27. Na druhém místě se umístilo družstvo MO MRS Třebíš Sensas se součtem umístění 38. Na třetím místě se se součtem umístění 39 umístilo družstvo ČRS RSK Pardubice Colmic. Jak třetí kolo zamíchalo průběžnou tabulkou, se můžete podívat níže. Každopádně poslední kolo I. ligy se letos koná v Mělníku v polovině září. Určitě se zde bude odehrávat boj nejen o první příčku ale i další medailová umístění ale i boj o záchranu v I. lize.

 

m9-1.jpg

Průběžná tabulka družstev I. ligy 2018 po 3. kole:

1. místo          RS Crazy Boys MO Hustopeče – Maver      sou. um. 102   CIPS 217500

2. místo          RSK Pardubice Colmic                                 sou. um. 107   CIPS 211130

3. místo          ČRS MIVARDI CZ Mohelnice                    sou. um. 145,5CIPS 182210

4. místo          MO ČRS Nové Strašecí – Maver                  sou. um. 146   CIPS 182720

5. místo          MRS Cortina Sensas                                     sou. um. 148   CIPS 178120

6. místo          MO ČRS Jindřichův Hradec „A“                  sou. um. 149   CIPS 167260

7. místo          MO Kolín RIVE                                            sou. um. 152   CIPS 184140

8. místo           MO MRS Uherské Hradiště – Preston          sou. um. 165,5 CIPS 158510

9. místo          RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice p.O.sou. um. 175 CIPS 155440

10. místo        MO MRS Třebíč – Sensas                            sou. um. 190,5 CIPS 147570

11. místo        MO ČRS Mělník – Colmic                           sou. um. 190,5 CIPS 135740

12. místo        MO ČRS Jindřichův Hradec AWAS             sou. um. 203   CIPS 138760

 

m12-vitez-druzstva.jpg

RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice Pod Orebem

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.