3. kolo I. Ligy v plavané - Hradec Králové

Zpět na Závody
14. 9. 2017 - První liga v plavené měla v polovině července zastávku v Hradci Králové, kde se konalo její třetí kolo. Nakonec byl jako závodní úsek vybrán závodní úsek na řece Labi nedaleko fakultní nemocnice v Hradci Králové. Jak třetí kolo zamíchalo pořadím týmů se dozvíte z následujícího článku.
bartos_hkliga_03.jpg

První liga v plavené měla v polovině července zastávku v Hradci Králové, kde se konalo její třetí kolo. Nakonec byl jako závodní úsek vybrán závodní úsek na řece Labi nedaleko fakultní nemocnice v Hradci Králové. Jak třetí kolo zamíchalo pořadím týmů se dozvíte z následujícího článku.

Týden před samotným závodem první ligy se na této závodní trati konal Labský pohár, kde mnozí závodníci soutěžící i v první lize zkoušeli ať už různé krmné směsi, či techniky lovu ryb na plavanou. Tento závod byl na úlovky velmi bohatý, a tak se většina závodníků na třetí kolo velmi těšila. Závodní trať asi netřeba představovat. Řeka Labe u fakultní nemocnice těsně pod soutokem s řekou Orlicí je široká asi 60 metrů, přičemž na sektorech C a D je největší hloubka ve vzdálenosti několik metrů od břehu, kde závodní úsek dosahuje hloubky i 4 metry. U sektorů A a B, které jsou vně zatáčky řeky Labe, se největší hloubka pohybuje kolem 2,5 – 3 metrů ve vzdálenosti cca 40 metrů od břehu. Závodní trať byla perfektně připravená, ještě před samotným tréninkem byla posekána, okolí závodních míst bylo bez vyšší vegetace, a tak závodníci měli téměř dokonalé podmínky ke svému lovu. Již během týdne před samotným závodem někteří závodníci přijeli do Hradce vyzkoušet braní ryb na závodní trati a jejich zkušenosti byly vesměs pozitivní.

 

bartos_hkliga_06.jpg
bartos_hkliga_01.jpg
bartos_hkliga_07.jpg

Závodníci se na závodní trať začali sjíždět již dopoledne. Dříve příchozí závodníci pomohli postavit stánek s občerstvením, kde novinkou pro odpočinkové vyžití byla možnost hraní ping-pongu, a tak někteří závodníci a trenéři nelenili a zkusili outdorovou verzi tohoto sportu. Během tréninku závodníci především zkoušeli různá krmení. K vidění byly směsi spíše tmavší barvy s dostatkem lepivé hlíny. Labe totiž oproti minulému víkendu vlivem přeháněk trochu zrychlilo průtok, a tak se bylo potřeba na tuto změnu připravit nejen způsobem lovu, ale také skladbou krmení. V tréninku byly k vidění hezké ryby a převážně se chytal cejn popř. skalák, v menší míře i plotice či tloušti. Na některých úsecích závodního sektoru bylo větší množství ryb, ale ryby se nachytaly všude. Blíže ke krajům byly vidět i děličky, kde závodníci zkoušeli, zda lov na děličku nebude rychlejší a více účinnější, než lov na odhoz.

  

bartos_hkliga_08.jpg
bartos_hkliga_09.jpg
bartos_hkliga_02.jpg

Sobotní závod sice začínal až ve 13 hodin, ale závodníci se sjížděli už od ranních hodin. Příprava krmení a živých nástrah zabere celkem dost času. Z krmení ideálně zvolených pro tuto vodu je vhodnou kombinací krmení MIVARDI M1 Řeka v kombinací s MIVARDI M1 Cejn doplněné o lepivého Epicejna. Samozřejmostí je dostatek lepivé hlíny v poměru min. 50:50. Ze živých nástrah závodníci nejvíce používali žížaly a kukly, v malé míře i patentky. Na háčku závodníci používali patentky a žížaly. Losování sektorů a míst proběhlo velice rychle a následná příprava mohla začít v 11 hodin. Již během přípravy bylo jasné, že v době zahájení závodu přijde bouřka, a tak se organizátoři kvůli bouřce rozhodli závod o půl hodiny posunout, a tak závod mohl odstartovat ve 13:30. Během závodu se většinou chytalo na odhozové pruty s klouzavými splávky, popř. na boloňkové pruty. Lov na děličku nebyl vůbec účinný. Chytali se i krásní cejni. Průměrná váha ryb na jednoho závodníka byla přes 11,5 kg.  Sobotní závod se na sektoru A povedl nejlépe Jakubovi Valchařovi, který nachytal 16 020 gr ryb. Sektor B ovládl s nachytanými 18 500 gr ryb Václav Vavřín. Sektor C vyhrál Josef Konopásek, který ulovil 23 970 gr ryb. Poslední sektor D vyhrál Roman Foret, který nachytal 24 020 gr ryb. Sobotní závod vyhrálo se součtem umístění 7 družstvo RSK Pardubice Colmic. Na druhém místě se umístilo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče MAVER, které dosáhlo součtu umístění 18. Na třetím místě se umístilo družstvo MO ČRS Choceň se součtem umístění 21.

  

bartos_hkliga_05.jpg
bartos_hkliga_04.jpg
bartos_hkliga_13.jpg

Nedělní přípravy na závod začínají dříve, neboť příprava začínala již v 9 hodin. Závodníci si možná i po zkušenostech ze sobotního závodu a z viditelného vyššího průtoku řeky Labe namíchali krmení, které obsahovalo více hlíny, někdy i v poměru 80:20 (hlína : krmení). Losování tentokrát doprovázela debata opět nad systémem losování a počtem forhontů a potřeby řešení „dobrých“ a „špatných“ míst. Nedělní mlžení rychle odeznělo ještě před přípravou a počasí celý den závodníkům přálo a bylo celkem hezky. Závod začínal v 11 hodin a už od prvních minut bylo jasné, že tak bohatý závod na úlovky jako byl ten sobotní to nebude. V průměru se nachytalo jen něco málo přes 7 kilo. Sektor A v nedělním závodě vyhrál Láďa Konopásek, který nachytal 18 125 gr ryb. V sektoru B nejvíce nachytal Radek Hron, který ulovil 13 175 gr ryb. Sektor C ovládl s nachytanými 7 460 gr ryb Michal Bezega. Sektor D vyhrál Josef Konopásek, který nachytal 30 300 gr ryb. Nedělní závod se nejlépe povedl opět družstvu RSK Pardubice Colmic, které se součtem umístění 5 vyhrálo. Na druhém místě v nedělním závodě se umístilo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče MAVER se součtem umístění 13. Na třetím místě se umístilo družstvo MO ČRS Choceň Colmic se součtem umístění 23.

 

bartos_hkliga_11.jpg
bartos_hkliga_10.jpg
bartos_hkliga_12.jpg

Víkendové třetí kolo I. ligy se nejlépe povedlo družstvu RSK Pardubice Colmic, které se součtem umístění 12 vyhrálo. Na druhém místě v tomto závodě skončilo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče MAVER se součtem umístění 31. Na bronzovém tedy třetím místě se v tomto kole umístilo družstvo MO ČRS Choceň Colmic se součtem umístění 44. Jak se celkové výsledky 3. kola promítly do průběžné celkové tabulky se můžete podívat níže.

Průběžné výsledky po 3. kole I. ligy 2017

1. místo           RSK Pardubice Colmic                                  sou. um 72 CIPS 279335

2. místo           RS Crazy Boys MO Hustopeče – Maver        sou. um. 113 CIPS 193880  

3. místo           MIVARDI CZ Mohelnice                                  sou. um. 155,5 CIPS 156645

4. místo           MO Kolín Colmic                                            sou. um. 155,5 CIPS 152410

5. místo           MRS Cortina Sensas                                     sou. um. 162 CIPS 159341

6. místo           MO ČRS Choceň Colmic                                sou. um. 167 CIPS 151070

7. místo           MO ČRS Jindřichův Hradec „A“                      sou. um. 169,5 CIPS 135330

8. místo           MO MRS Uherské Hradiště – Preston            sou. um. 172 CIPS 142850

9. místo           MO ČRS Nové Strašecí – Maver                   sou. um. 174 CIPS 148765

10. místo         RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice p.O.       sou. um. 176      CIPS 129455

11. místo         ČRS Milo Loštice                                            sou. um. 178   CIPS 144655

12. místo         MO ČRS Plzeň 1 – Rive                                 sou. um. 179,5 CIPS 145620

 

bartos_hkliga_14.jpg
bartos_hkliga_15.jpg
bartos_hkliga_16.jpg
 

Před posledním kolem, které se koná na vodní nádrží Krásné nedaleko Šumperka, je téměř jisté, kdo letošní ročník I. ligy vyhraje, ovšem boj o třetí místo bude ještě zajímavý a neméně zajímavý a napínavý bude boj o záchranu.

 

RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem

 

bartos_hkliga_03.jpg

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.