4. kolo 1. ligy LRU plavaná - Hracholusky

Zpět na Závody
27. 10. 2015 - Poslední kolo letošní ligy uspořádalo družstvo MO ČRS Choceň – Mivardi na nové vodě pro I. ligu v plavané a to vodní nádrži Hracholusky nedaleko Plzně. Jak nakonec dopadl letošní ročník?, vyhráli Pardubice? Kdo nakonec skončil na třetím místě? A kdo „sestoupil“?, to se dozvíte z následující reportáže. Závodní trať byla pro I. ligu nová. Již v minulosti se zde konaly závody ve II. lize a několik pohárových závodů. Zatím poslední proběhl 2 týdny před konáním I. ligy. V úlovcích převládala plotice a ouklej a závodníci museli chytat na odhozové pruty hodně daleko přes 35m, neboť hloubka na závodním úseku pro pohárový závod byla velice malá. Průměrná váha na závodníka za oba závody byla 6097gr. Jak už jsem zmínil v úvodu, chytalo se na vodní nádrži Hracholusky. Závodní trať situovaná u kempu Radost je dobře přístupná a veškeré činnosti spojené se závody – sraz, losování, parkovací plocha apod. probíhaly na louce nedaleko závodního úseku. Jelikož na hrázi vodní nádrže budou probíhat stavební činnosti, nádrž se již nějakou dobu odpouštěla, a proto hladina klesla o cca 3m. Z míst, kde se tradičně chytají závody, to měli závodníci k „vodě“ ještě dobrých 20-30m. Od původního břehu k břehu, kde seděli závodníci o I. lize na sektorech A-C byl jako podklad štěrkopísek, ovšem na sektoru D to byla měkká půda. Mimo závodníků na sektoru A téměř všichni na ostatních sektorech museli sedět ve vodě 3-5m z důvodu nízkého sklonu břehu do vody. Bylo to také z důvodu větší ochrany ryb, neboť ani 4m vezírky byly zcela potopeny až v poslední části. Závodníci naštěstí využívali různé tyčky, kterými vezírky natáhly, aby nedocházelo k úhynu ryb.
dsc_0720.jpg

Poslední kolo letošní ligy uspořádalo družstvo MO ČRS Choceň – Mivardi na nové vodě pro I. ligu v plavané a to vodní nádrži Hracholusky nedaleko Plzně. Jak nakonec dopadl letošní ročník?, vyhráli Pardubice? Kdo nakonec skončil na třetím místě? A kdo „sestoupil“?, to se dozvíte z následující reportáže. Závodní trať byla pro I. ligu nová. Již v minulosti se zde konaly závody ve II. lize a několik pohárových závodů. Zatím poslední proběhl 2 týdny před konáním I. ligy. V úlovcích převládala plotice a ouklej a závodníci museli chytat na odhozové pruty hodně daleko přes 35m, neboť hloubka na závodním úseku pro pohárový závod byla velice malá. Průměrná váha na závodníka za oba závody byla 6097gr. Jak už jsem zmínil v úvodu, chytalo se na vodní nádrži Hracholusky. Závodní trať situovaná u kempu Radost je dobře přístupná a veškeré činnosti spojené se závody – sraz, losování, parkovací plocha apod. probíhaly na louce nedaleko závodního úseku. Jelikož na hrázi vodní nádrže budou probíhat stavební činnosti, nádrž se již nějakou dobu odpouštěla, a proto hladina klesla o cca 3m. Z míst, kde se tradičně chytají závody, to měli závodníci k „vodě“ ještě dobrých 20-30m. Od původního břehu k břehu, kde seděli závodníci o I. lize na sektorech A-C byl jako podklad štěrkopísek, ovšem na sektoru D to byla měkká půda. Mimo závodníků na sektoru A téměř všichni na ostatních sektorech museli sedět ve vodě 3-5m z důvodu nízkého sklonu břehu do vody. Bylo to také z důvodu větší ochrany ryb, neboť ani 4m vezírky byly zcela potopeny až v poslední části. Závodníci naštěstí využívali různé tyčky, kterými vezírky natáhly, aby nedocházelo k úhynu ryb.

dsc_0636-1.jpg
dsc_0805.jpg
dsc_0806.jpg

Při pátečním tréninku se většina závodníků seznamovala s danou vodou. Závodníci zkoušeli lov na odhoz na sektorech B – D, přičemž na těchto sektorech byla hloubka cca 30m od břehu cca 2-3m a větší hloubka byla až za hranou, která byla vzdálena cca 40 a více metrů od břehu. Sektor A byl diametrálně odlišný, zde hloubka na 10m děličku byla kolem 6m vody a na 15m byla hloubka už kolem 10m a kdo chtěl chytat ještě dále např. na 25m, tam už bylo ke 20m hloubky. Navíc ve vodě bylo dosti pařezů, o které závodnici především v pátečním tréninku dosti vázli. Tato obrovská hloubka pokračovala až cca do místa B 5, před kterým byla ve vodě bójka, kolem které se točí výletnická loď. Dle mnohých měla být závodní trať posunuta více doprava, aby celý sektor B byl na „mělčině“ a byl by sektor B více regulérní. Na sektoru A většina závodníků zkoušela lov na děličku, kde mezi úlovky, kterých nebylo mnoho, převládala menší plotice, ouklej či ježdík nebo okoun. Ostatní závodníci chytali na odhozové pruty především plotice 300-500gr nebo cejny 300-800gr.

 

dsc_0647-1.jpg
dsc_0675.jpg
dsc_0690.jpg

První víkendový závod sice začínal až od 13 hod, ale první závodníci se začali sjíždět již kolem 8 hodin. Mnozí si kladli otázku, zda namíchat krmení na plotice či na cejny. Někteří namíchali univerzální krmení a doufali, že jim všechny druhy ryb přijedou do jejich krmení. Co se týká živé nástrahy, tak se především používali patentky, červy ať už lepení, či spaření, kukly ale i žížaly. Po losování a odnošení věcí na místa, mohla v 11 hodin začít příprava. Jak už jsem popsal výše, na sektorech B-D si závodníci připravovali pouze odhozové pruty a dlouhé biče pro případný lov ouklejí. Na sektoru A byla situace opačná, téměř všichni si rozdělali děličku až na pár výjimek, kteří věřili, že ryby se mohou ve větším množství vyskytovat i v tak velké hloubce a to se jim nakonec vyplatilo. Na sektoru A exceloval Radek Chromý, který si v přípravě rozdělal 3 odhozové pruty a pro některé byl za „blázna“, ale již během závodu se ukázalo, že jeho taktika bude nejúčinnější, a tak někteří závodníci si rozdělávali odhozové pruty během závodu, ale nebylo jim to, co platné, neboť Radek vyhrál svůj sektor téměř o 10 kilo! a jeho celková váha se zastavila na 25095gr!. Sektor B vyhrál s nachytanými 9495gr Míra Melcher. Sektor C vyhrál Petr Klásek, který ulovil 11820gr ryb. Poslední sektor D vyhrál Pepa Konopásek, který nachytal 14090gr ryb. Sobotní závod se nejlépe povedl závodníkům z družstva RSK Crazy Boys MO Hustopeče Sensas, kteří se se součtem umístění 10 ujali i průběžného vedení v tabulce I. ligy před posledním nedělním závodem, což se nikomu jinému za hodně dlouhou dobu nepovedlo. Na druhém průběžném místě v sobotním závodě skončilo družstvo MIVARDI CZ se součtem umístění 15. Na třetím místě se v sobotním závodě umístilo družstvo RSK Pardubice Colmic se součtem umístění 20. Nedělní závod tedy po sobotě bude ještě velkou bitvou nejen o celkové vítězství v I. lize.

 

dsc_0726-1.jpg
dsc_0736-1.jpg
dsc_0754.jpg

Nedělní sraz závodníků a následné losování proběhlo velice rychle. Odhodlání některých závodníků se svým umístěním v pořadí I. ligy bylo zjevné. Téměř všichni očekávali napínavý souboj především o první místo, ale pořadí na ostatních příčkách bylo ještě otevřené, a tak se všichni snažili až do poslední minuty závodu. Nedělní závod skončil v 15 hodin a začalo především u prvních dvou týmů velké počítání a odhadování výsledků. Poslední slovo však měla „váha“, která na sektoru A navážila opět nejvyšší váhu fenomenálně chytajícímu Radku Chromému 27055gr ryb! Sektor B vyhrál Franta Hanáček, který ulovil 12690gr ryb. Sektor C vyhrál Honza Kostka, který nachytal 17990gr ryb. Sektor D vyhrál Tomáš Heřmánek, který nachytal 7440gr ryb. Nedělní závod vyhrálo družstvo MO ČRS Jindřichův Hradec „A“ se součtem umístění 12. Na druhém místě skončilo družstvo RSK Crazy Boys MO Hustopeče Sensas, které dosáhlo součtu umístění 15 bodů. Na třetím místě se v nedělním závodě umístilo družstvo RSK Pardubice Colmic se součtěm 16. V posledním 4. kole I. ligy vyhrálo se součtem umístění 25 družstvo RSK Crazy Boys MO Hustopeče Sensas. Na druhém místě skončili závodníci z družstva MIVARDI CZ se součtem umístění 34 a na třetím místě se umístilo družstvo RSK Pardubice Colmic, které za víkend nasbíralo 36 bodů.

 

dsc_0824-2.jpg

Jak už všichni tušíte a z výše uvedených výsledků je patrné, tak po dlouhých letech se v České republice našlo družstvo, které v nejvyšší týmové soutěži v plavané dokázalo porazit doposud „neporazitelné“ závodníky z Pardubic a ano jsou to závodníci z družstva RSK Crazy Boys MO Hustopeče Sensas! Konkrétně se jedná o (Romana Foreta, Petra Kláska, Frantu Hanáčka a Radka Hrona). Ovšem souboj o titul byl jistě krásný, ale bojovalo se také o stupně vítězů, kde na třetí místo si dělalo zálusk hned několik družstev. Samozřejmostí byl boj i o „sestupové“ příčky, kde se také bojovalo do poslední chvíle. Celkové pořadí družstev I. ligy v plavané pro rok 2015 si můžete prohlédnout v následující tabulce.

dsc_0870.jpg

1. místo               RSK Crazy Boys MO Hustopeče Sensas sou. um. 125
2. místo               RSK Pardubice Colmic                                   sou. um. 132
3. místo               MIVARDI CZ                                                      sou. um. 166,5
4. místo               RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice p.O.              sou. um. 168
5. místo               RSK Cortina Sensas Brno                             sou. um. 204
6. místo               MO ČRS Nové Strašecí Colmic                   sou. um. 204
7. místo               MO ČRS Jindřichův Hradec „A“                 sou. um. 205
8. místo               MILO Loštice „A“                                            sou. um. 229
9. místo               MO Kolín Colmic                                             sou. um. 234
10. místo             MO MRS Třebíč Sensas                                sou. um. 258,5
11. místo             MO Choceň – Přeštice                                 sou. um. 266
12. místo             MO ČRS Praha 10 – Vinohrady                  sou. um. 284

dsc_0874-1.jpg

V následující tabulce je uvedeno prvních 10 nejlepších závodníků v I. lize.

1. místo               Roman Foret                     sou. um. 20        body 258
2. místo               Radek Hron                       sou. um. 21        body 256
3. místo               Ladislav Konopásek        sou. um. 25        body 246
4. místo               Josef Konopásek             sou. um. 25        body 245
5. místo               Pavel Syrovátka                               sou. um. 35        body 227
6. místo               Jan Heidenreich               sou. um. 34        body 225
7. místo               Michal Bezega                  sou. um. 34        body 224
8. místo               Jakub Valchař                   sou. um. 36        body 221
9. místo               Tomáš Heřmánek           sou. um. 38        body 220
10. místo             Pavel Prášek                     sou. um. 37        body 217

Letošní ročník I. ligy byl napínavý až do konce. Kdo nakonec „sestoupí“ do II. ligy se ovšem dozvíme až během podzimu či na začátku příštího roku. Příští ročník určitě opět nabídne krásný souboj nejen o čelo tabulky, ale také nádherné rybářské závody té nejvyšší kvality. Pro příští rok byli vylosováni tito pořadatelé: MIVARDI CZ, MO Kolín, RSK Crazy Boys MO Hustopeče a MILO Loštice, tak se necháme překvapit, kde uspořádají závody v příštím roce.

dsc_0876-1.jpg

RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.