4. kolo I. ligy – Šumperk

Zpět na Závody
2. 10. 2017 - Poslední kolo I. ligy v lovu ryb udicí na plavanou se letos premiérově konalo na vodní nádrži Krásné nedaleko Šumperka. Na této zcela nové závodní trati pro I. ligu se rozhodovalo o letošním mistrovi a zejména o tom, kdo nakonec z I. ligy sestoupí. Jak se dařilo jednotlivým týmům se dozvíte z následujícího článku.
1ligasumperk_0917_09.jpg

Poslední kolo I. ligy v lovu ryb udicí na plavanou se letos premiérově konalo na vodní nádrži Krásné nedaleko Šumperka. Na této zcela nové závodní trati pro I. ligu se rozhodovalo o letošním mistrovi a zejména o tom, kdo nakonec z I. ligy sestoupí. Jak se dařilo jednotlivým týmům se dozvíte z následujícího článku.

Jak už jsem zmínil na začátku, pro rok 2017 byla odborem ČRS vybrána závodní trať na vodní nádrži Krásné. Pořadatelství se ujala MO ČRS Šumperk. Na této závodní trati se každoročně pořádají závody ať už ve II. lize v plavané, či I. lize ve feederu. Již při stanovení termínového kalendáře pro rok 2017 panovaly jisté pochybnosti o této závodní trati pro I. ligu. Někteří argumentovali tím, že tato závodní trať není na I. ligu dostatečně velká (v I. lize startuje 12 družstev po 4 závodnících), nebo že některé části tratě nejsou regulérní (na jednom sektoru může být větší hloubka než na druhém konci téhož sektoru). Pořadatelé tomuto chtěli zamezit a vytyčili závodní trať s náležitou péčí.  Závodní úsek je rozdělen na několik částí. Na hrázi byly vytyčeny dva sektory (sektor C a D), přičemž i z důvodu losování forhontů a výhodných a horších míst, byly 4 místa za kbelem. Hloubka se na těchto sektorech pohybovala od 2,5-3 metrů na 11,5 m děličce. Přístup na tuto část závodního úseku byl umožněn po hrázi, kde si každý závodník mohl z auta vyložit či naložit věci a auto přeparkovat na místa k tomu určená. Během závodu však několikrát projížděla auta cizích lidí a tak všichni závodníci sedící na hrázi museli vždy na chvilku odstranit vše, co autům bránilo v cestě. Na hrázi nebyla žádná vyšší vegetace, která by nějakým způsobem omezovala závodníky.

1ligasumperk_0917_03.jpg
1ligasumperk_0917_01.jpg
sumperk_1liga2017_005.jpg

Sektor A byl u přítoku u lesa. Tento sektor byl, co se donášení věcí týče, nejdále, a tak závodníci využili pojízdné systémy či různé kárky. Závodníci seděli mezi stromy a keři, a tak zejména v sobotu ze začátku přípravy museli trochu svá místa upravit. Hloubka na tomto úseku byla něco málo přes 1 metr vody. I přes tak malou hloubku se zde nachytalo mnoho ryb. Poslední sektor B byl vytyčen pořadateli u betonové hráze a závodníci museli sedět ve vodě na betonových panelech. Zde se zejména hodily různé plošiny, i proto, že vše na vodě závodníkům plavalo. Od břehu závodníci seděli tak 4-5 metrů. Závodníkům bránila při vstupu do větší hloubky páska, která přiměřeně každému z nich určovala místo rozestavění závodní sedačky. Hloubka se na tomto sektoru pohybovala kolem 1 metru vody.

V pátek od ranních hodin se začali sjíždět první závodníci. Losování tréninkových boxů proběhlo bez komplikací a mohla začít příprava. Počasí závodníkům v pátek přálo. Během tréninku závodníci zkoušeli zejména lov na děličku, popř. zkrácenou děličku 10 či 11,5 m nebo i lov na bič 5-8 m. Občas byl k vidění i odhoz s lehkým propadem, jelikož cca na 30 m od břehu byla už větší hloubka. Lov na odhoz se nakonec ukázal jako neúčinný, jelikož větší ryby než na děličce na odhozu nebyly a oproti děličce byl lov na odhoz velice pomalý a nepřesný. Proto závodníci pilovali především lov na děličku. Na děličce závodníci používali splávky do 2 g na hrázi a do 1 g na ostatních dvou sektorech. Na hrázi, kde byla větší hloubka, se v pátek nějaké ryby chytly, ale nejvíce ryb se chytlo na sektoru A a B.

Z lovných ryb převažoval cejn, plotice a v menší míře také ostroretka, úhoř či kapr. O tréninku bylo vidět, jak i přes počáteční zakrmení, byly záběry hned. Chytaly se ryby od 100-300 g a výjimkou nebyl ani 2 kg kapr. Ukázalo se, že ryb je v nádrži velké množství a závod to bude pro závodníky velice technický a rychlý. V pátek v podvečer proběhlo losování sektorů pro oba dva závody, neboť systémy lovu na hloubce (sektor C a D) a na mělčině (sektor A a B) byly odlišné.

1ligasumperk_0917_07.jpg
1ligasumperk_0917_02.jpg
1ligasumperk_0917_06.jpg

Sobotní ráno závodníky přivítalo ještě proměnlivou oblohou a bez deště. Závodníci si tak mohli připravit krmení, které na tuto vodu zvolili. Vidět bylo především tmavé krmení doplněné o tmavou hlínu. Ideální kombinací na tuto vodu a druh ryb bylo MIVARDI M1 Jezero v kombinaci s MIVARDI M1 Plotice tmavá, doplněná o černou hlínu tzv. „somku“ a trochou mletého konopí. Závodníci si nachystali i samostatnou hlínu tmavší až černé barvy. Ze živých nástrah byla nejpoužívanější patentka, kukla a červy. Na háček se samozřejmě používala patentka velká a někteří závodníci zkoušeli i žížalu. Systém losování, který byl dopředu definován tabulkou, opět rozvířil debatu nad tím, které místo je „lepší“ a které horší, když se to dopředu nemůže vědět. Nakonec se podařilo vylosovat kombinaci čísel a závodníci mohli najíždět, popř. začít nosit věci na svá místa. Již během přípravy začalo pršet a vlastně pršelo / mrholilo během celé přípravy až do konce závodu. Závod začal v pravé poledne, tedy ve 12 hodin. Od začátku závodu ryby braly pěkně zejména na sektoru A. S postupem času však intenzita záběrů poklesla a ryby bylo začít nějak dráždit k záběru. Nakonec po 4 hodinách po zvážení byla průměrná váha na jednoho závodníka v sobotním závodě 10 423 g. Nejlépe se sobotní závod na sektoru A povedl Jiřímu Bartošovi, který nachytal 18 440 g. Sektor B vyhrála Bára Bačinová, která nachytala 12 230 g. Sektoru C dominoval Roman Pokorný, který ulovil 12 300 g ryb. Sektor D ovládl Petr Klásek, který nachytal 15 780 g ryb. Sobotní závod vyhrálo družstvo MO ČRS Nové Strašecí Maver se součtem umístění 10. Na druhém místě se umístili závodníci družstva MO MRS Uherské Hradiště Preston, kteří dosáhli součtu umístění 20. Třetí místo obsadilo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver se součtem umístění taktéž 20, ale menší CIPS body. Po prvním dnu se tabulka průběžného pořadí opět promíchala a před posledním závodem v neděli neměla družstva nic jistého.

1ligasumperk_0917_05.jpg
1ligasumperk_0917_04.jpg
1ligasumperk_0917_08.jpg

Nedělní ráno bylo opět bez deště, a tak závodníci měli při míchání krmení a přípravě živých nástrah o problém méně. Bohužel na trati ráno chyběl stánek s občerstvením. Po namíchání krmení probíhalo losování dle předem známého klíče. Družstva kombinace možných čísel věděla již po sobotním losování. Po losování opět proběhl přesun závodníků na svá místa. Po sobotním závodě závodníci tušili a věděli, která družstva musí v boji o třetí místo a o záchranu porazit, aby se jim závod vydařil. Příprava, která začínala v 9 hodin, probíhala v podobném duchu jako ta sobotní. Závodníci si připravovali především děličku a biče. Na hrázi bylo k vidění již více rozdělaných kaprových topsetů či kaprových udic, neboť v sobotním závodě především na sektorech C a D se několik hezkých kaprů chytlo, kteří zamíchali pořadím v daných sektorech. Závod odstartoval v 11. hodin a od začátku závodu bylo jasné, že nedělní den bude dnem deštivým, neboť nepřestalo pršet až do vyhlašování výsledků kolem 17 hod. Déšť atraktivitě ryb moc nepřidal, protože se v průměru chytlo na závodníka o 2 kg méně než v sobotním závodě. Nakonec na sektoru A vyhrál Kuba Valchař, který ulovil 13 280 g ryb. Sektor B vyhrála Markéta Nováčková, který nachytala 15 060 g ryb. Sektor C vyhrál Petr Klásek, který ulovil 14 780 g ryb. Poslední sektor D vyhrál Josef Konopásek, který nachytal 8 180 g ryb. Nedělní závod vyhrálo družstvo MRS Cortina Sensas se součtem umístění 13. Na druhém místě se umístilo družstvo ČRS RSK Pardubice Colmic se součtem umístění 14,5. Na třetím místě se v nedělním závodě umístilo družstvo RSK Lipani  Mivardi Třebechovice pod Orebem se součtem umístění 19.

Z víkendového 4. kola I. ligy konaném v Šumperku na vodní nádrži Krásné si vítězství odneslo družstvo MO ČRS Nové Strašecí Maver, které dosáhlo součtu umístění 34. Na druhém místě se umístilo družstvo MRS Cortina Sensas se součtem umístění 36. Na třetím místě se umístilo družstvo ČRS RSK Pardubice Colmic se součtem umístění 42,5 bodů. Po sečtení výsledků nejen z tohoto kola bylo jasné, že o vítězství v tomto ročníku I. ligy nemůže být pochyb a stalo se jím družstvo ČRS RSK Pardubice Colmic se součtem umístění 114,5 bodů. Kdo nakonec sestoupí, bude také záležet na postupových ambicích jednotlivých vítězů II. lig. Každopádně níže je uvedena celková tabulka družstev a tabulka nejlepších 5ti jednotlivců v rámci I. ligy v lovu ryb udicí na plavanou pro rok 2017.

sumperk_1liga2017_030.jpg
1ligasumperk_0917_10.jpg
1ligasumperk_0917_11.jpg

Konečná tabulka družstev I. ligy 2017

1. místo               RSK Pardubice Colmic                                           sou. um 114,5 CIPS 359645

2. místo               RS Crazy Boys MO Hustopeče – Maver                 sou. um. 157 CIPS 279960          

3. místo               MRS Cortina Sensas                                              sou. um. 198 CIPS 245341

4. místo               MO ČRS Nové Strašecí – Maver                            sou. um. 208 CIPS 233605

5. místo               MO Kolín Colmic                                                     sou. um. 210,5 CIPS 225880

6. místo               MIVARDI CZ Mohelnice                                           sou. um. 215 CIPS 225515

7. místo               RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice p.O.                sou. um. 219      CIPS 211715

8. místo               MO ČRS Jindřichův Hradec „A“                              sou. um. 227,5 CIPS 205250

9. místo               MO MRS Uherské Hradiště – Preston                    sou. um. 228 CIPS 214930

10. místo            MO ČRS Choceň Colmic                                         sou. um. 230 CIPS 219730

11. místo            ČRS Milo Loštice                                                     sou. um. 242 CIPS 214685

12. místo            MO ČRS Plzeň 1 – Rive                                          sou. um. 248,5 CIPS 209750

 

Konečná tabulka 5ti nejlepších jednotlivců

1. místo               Josef Konopásek              sou. um. 20        CIPS 120490

2. místo               Jakub Valchař                   sou. um. 24        CIPS 90065

3. místo               Ladislav Konopásek         sou. um. 25        CIPS 93505

4. místo               Aleš Flanderka                  sou. um. 26        CIPS 81940

5. místo               Petr Klásek                        sou. um. 29        CIPS 78400

 

RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem

1ligasumperk_0917_09.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.