I. liga 1. kolo Jindřichův Hradec - Nežárka

Zpět na Závody
16. 5. 2018 - O prvním květnovém víkendu se uskutečnilo 1. kolo I. ligy v plavané na řece Nežárce nedaleko Horního Ždáru na Jindřichohradecku. Pořadatelstvím byla pověřena MO ČRS Jindřichův Hradec. Jak se dařilo jednotlivým týmům, se dozvíte z následující reportáže.
m14.jpg

O prvním květnovém víkendu se uskutečnilo 1. kolo I. ligy v plavané na řece Nežárce nedaleko Horního Ždáru na Jindřichohradecku. Pořadatelstvím byla pověřena MO ČRS Jindřichův Hradec. Jak se dařilo jednotlivým týmům, se dozvíte z následující reportáže.

Závodní trať nedaleko obce Horní Ždár je dobře přístupná, bez vyšší vegetace. Řeka Nežárka je v místě konání závodu asi 40 m široká a cca 1,5–2 m hluboká. Průtok byl minimální. Počasí závodníkům o víkendu přálo a bylo na poměry jarního počasí nezvykle teplo. Aktivita ryb byla ovlivněna termínem závodů, kdy většina ryb je ještě ve tření, a navíc se na této závodní trati před víkendovými závody v I. lize konala II. liga a ještě o týden dříve Pohár Nova Domus.

m1-3.jpg
m7-1.jpg
m5.jpg

Rozmístění jednotlivých sektorů bylo oproti minulosti, kdy se tu konala I. Liga, trochu jiné. Sektor A byl vytyčen samostatně „U Křížku". Sektory B–D byly vytyčeny na louce a posunuty co nejvíce doprava proti směru proudu řeky. Vzdálenost mezi místy A12 a B 1 byla tak cca 150 m. Co se týká forhontů, tak forhontová byla místa A1, B1 a D12. Místo A12 bylo bránou pouze jako „výhodné číslo". Hloubka na místě A12 byla největší a byla téměř 3 m, jinak po celé závodní trati byla hloubka, jak už jsem zmínil, cca 1,5–2 m. Rozložení „výhodných" a „nevýhodných" míst bylo dáno dopředu tabulkou, ovšem v reálu „výhodnost" míst vzala za své.

m2-1.jpg
m4-1.jpg
m6-2.jpg

Oficiálního pátečního tréninku se zúčastnila většina družstev. Hlavní lovnou a zkoušenou technikou byl lov na děličku. Ovšem ojediněle závodníci zkoušeli i lov ouklejí ať už na biče, či na děličku, popř. lov na odhoz s lehkým propadem u protějšího břehu řeky. Tyto techniky se však ukázaly jako neúčinné, a proto většina závodníků pilovala lov na děličku. Splávky závodníci používali lehké 0,2-2 g, jelikož průtok v řece nebyl nijak velký. Občas bylo k vidění i lízátko 1-2 g max. V úlovcích převládal cejn, plotice, jesen ale i tloušť a ouklej. Výjimkou nebyl ani lín či kapr.

Sobotní oficiální sraz byl naplánován na 9 hodinu, avšak už od časného rána se začali sjíždět první závodníci. Příprava krmení nezabrala dlouhou chvíli, neboť na tento závod bylo omezeno maximální množství krmení včetně hlíny a dalších komponentů na 15 litrů. Většina závodníků však měla ještě méně krmení. Ideální kombinací pro lov na této závodní trati je krmení MIVARDI M1 Plotice velká v kombinaci s MIVARDI M1 Plotice tmavá. Toto krmení je dosti tmavé s vysokým podílem konopných a dalších kousků. Toto krmení je dobré doplnit černou lehkou hlínou, která vytváří při dopadu koule krmení do vody zakalení. Závodníci dále měli i přichystanou hlínu zvlášť na patentky a ostatní živou nástrahu. Ze živé nástrahy se nejvíce používali patentky, kukly, žížaly a červy. Množství živé nástrahy bylo taktéž omezeno na 1,5 litru, přičemž maximální množství malé patentky bylo omezeno na 0,75 litru. Někteří závodnici si připravovali i drobný štěrk na lepené červy. Závod začínal ve 12:30 a od prvních okamžiků bylo jasné, že ryby je aktivní a chytá se. Během závodu se průtok mírně zvětšoval a následně snižoval. Při větším průtoku byla aktivita ryb ještě větší. Někteří závodníci zkoušeli o závodě i lov na odhoz, ale bez větších úspěchů. Průměrná váha na jednoho závodníka byla v sobotním závodě přes 9,7 kg, avšak kdo chtěl vyhrát, musel chytit i dvakrát více. Sobotní závod na sektoru A vyhrál Radek Hron, který nachytal 17550 g ryb. Sektor B ovládl Petr Klásek, který ulovil 19070 g ryb. Sektor C vyhrál Zbyšek Milewski, který nachytal 12010 g ryb. Poslední sektor D vyhrál Roman Pokorný, který nachytal 14810 g ryb. Sobotní závod vyhrálo družstvo MO Kolín RIVE se součtem umístění 11. Na druhém místě skončilo družstvo MRS Cortina Sensas se součtem umístění 16. Na třetím místě se umístilo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver se součtem umístění 21.

m8-1.jpg
m9.jpg
m3-2.jpg

Nedělní ráno bylo chladnější a teplota na místě srazu se blížila k nule, rychle se však oteplilo, a tak závodnici připravovali krmení a živé nástrahy již za slunečního svitu. Losování proběhlo velice rychle, neboť sektory byly vylosovány již v sobotu a v neděli se tahal pouze jeden míček, který určoval místo na sektoru A a dle kombinace mu byla přiřazena i místa ve zbývajících sektorech. Přesun závodníků a odnošení věcí na lovná místa proběhl rychle a příprava závodníků začínala již v 8:30. Během přípravy začalo i více foukat. Závodníci si opět rozdělávali především děličku a připravovali topsety s různými splávky. Závod odstartoval v 10:30 a už od prvních minut bylo jasné, že i vlivem počasí nebudou úlovky v nedělním závodě tak vysoké jako v sobotním závodě. Většina závodníků po startu závodu chytla nějakou spodovou rybu, avšak poté bylo zapotřebí chytat i oukleje, neboť ryby na děličku u dna nebraly. Oukleje samozřejmě braly více na místech, kde svítilo celý závod slunce. I přesto byla místa, kde cejni a větší ryby braly.

Nedělní průměrná váha na jednoho závodníka činila 3,7 kg. V sektoru A v nedělním závodě vyhrál Miroslav Melcher, který ulovil 11180 g ryb. Sektor B vyhrál s nachytanými 16590 g ryb Roman Pokorný. Sektor C vyhrál Martin Kubík, který nachytal 9780 g ryb. Sektor D ovládl Miroslav Kolínek, který ulovil 7350 g ryb. Nedělní závod ovládlo družstvo MO ČRS Nové Strašecí – Maver se součtem umístění 12. Na druhém místě skončilo družstvo MRS Cortina Sensas se součtem umístění 16. Na třetím místě se umístilo družstvo ČRS MIVARDI Mohelnice se součtem umístění 17.

m10-1.jpg
m11-1.jpg
m12.jpg

Pořadí všech družstev po 1. kole naší nejvyšší ligy v lovu ryb udicí na plavanou najdete v přehledu níže.

Průběžná tabulka družstev I. ligy 2018 po 1. kole:

1. místo MRS Cortina Sensas                                  sou. um. 32 CIPS 69150
2. místo MO ČRS Nové Strašecí – Maver                sou. um. 38 CIPS 69220
3. místo ČRS MIVARDI CZ Mohelnice                      sou. um. 40 CIPS 66270
4. místo MO Kolín RIVE                                            sou. um. 44 CIPS 58420
5. místo RSK Pardubice Colmic                                sou. um. 45 CIPS 54380
6. místo RS Crazy Boys MO Hustopeče – Maver     sou. um. 49 CIPS 60390
7. místo MO MRS Uherské Hradiště – Preston         sou. um. 52 CIPS 50480
8. místo RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice p.O.   sou. um. 54,5 CIPS 50760
9. místo MO ČRS Jindřichův Hradec „A"                   sou. um. 55 CIPS 54260
10. místo MO ČRS Jindřichův Hradec AWAS           sou. um. 65 CIPS 43860
11. místo MO ČRS Mělník - Colmic                           sou. um. 67 CIPS 37310
12. místo MO MRS Třebíč - Sensas                          sou. um. 82,5 CIPS 32080

RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem

m14.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.