I. liga v lovu ryb na plavanou - 1. kolo

Zpět na Závody
18. 4. 2017 - O minulém víkendu opět odstartovala I. liga v lovu ryb na plavanou. První kolo se konalo na odvodňovacím kanále řeky Dyje v Břeclavi. V nejvyšší týmové soutěži v ČR soutěží dvanáct 4-členných družstev. Jak si jednotlivá družstva vedla a kdo zahájil po prvním kole útok na titul a kdo na sestup, se dozvíte z následující reportáže.
bartos_cl01_17_11.jpg

O minulém víkendu opět odstartovala I. liga v lovu ryb na plavanou. První kolo se konalo na odvodňovacím kanále řeky Dyje v Břeclavi. V nejvyšší týmové soutěži v ČR soutěží dvanáct 4-členných družstev. Jak si jednotlivá družstva vedla a kdo zahájil po prvním kole útok na titul a kdo na sestup, se dozvíte z následující reportáže.

Odvodňovací kanál řeky Dyje je na závodním úseku cca 40 m široký a zhruba 3,5–4 metry hluboký. Břehy jsou dobře přístupné, bez vyšší vegetace a u břehu jsou ve vodě vodní rostliny, proto závodnici museli dávat pozor při zdolávání ryb. Voda v kanále pomalu proudí z pohledu ze břehu doprava, pokud je bezvětří. Jelikož v sobotu, ale především v neděli foukal dost silný vítr, tak voda v kanále „proudila“ se směrem větru. Mezi úlovky převládal cejn, cejnek, plotice, jesen, okoun, ježdík, karas a také kapr nebo i velmi vzácná hlavačka.

bartos_cl01_17_7.jpg

Pohled na závodní trať

bartos_cl01_17_2.jpg

Vzácná hlavačka

bartos_cl01_17_6.jpg

Jirka Bartoš + trenér

Při pátečním tréninku, kdy se nakonec povolilo používat malé patentky do krmení či hlíny a velká patentka na háček, se většina družstev zaměřovala na lov na děličku. Hlavním lovným způsobem byl lov na 13 m děličku. Zde závodníci zkoušeli různé typy a gramáže splávků. Bylo vidět i několik závodníků, kteří zkoušeli lov na lízátka. Záložním způsobem lovu byl lov na krátkou děličku u břehu v travinách. Krátká dělička v délce 5-7 dílů. Hloubka na krátkou děličku byla cca o 0,5–1 metr menší. Splávky se na lov u břehu používali spíše lehčí kolem 0,5 gr. Jak už jsem zmínil výše, bylo velmi důležité, aby se chycená ryba při zdolávání nezamotala do travin u břehu. Velmi okrajovou, avšak o závodě hodně důležitou metodou byl lov na odhoz. Jednalo se především o lov na angličák na lehčí propad u protějšího břehu. Splávky závodníci používali o hmotnosti 4-8 gr s jemnou anténkou. Během tréninku se ulovilo i několik hezkých větších ryb, a tak většina závodníků byla příjemně naladěna na sobotní závod.

Sobotní sraz naplánovaný v 8:30 se nekonal tradičně v areálu blízkého ubytovacího zařízení, ale zhruba uprostřed závodní tratě. Po prezenci probíhalo losování nejdříve sektorů na oba dva dny a poté proběhlo i losování míst. Losování míst probíhalo pomocí tabulky, kdy všichni závodníci si vylosují kombinaci stejných čísel, tzn. A1, B1, C1, D1. Mezitím si závodnici připravovali krmení a živé nástrahy. Krmení nemíchali závodníci mnoho, stačilo tak 2-4 litru v mokrém stavu. Bylo většinou tmavé až černé a velice jemné. Hlínu závodníci používali taktéž tmavě hnědou až černou a lehkou – tzv. somku (název podle francouzské řeky Somme). Ze živých nástrah se nejvíce používala patentka a k tomu kukly, pinky ale i žížaly. Novinkou pro letošní rok byla nutnost předkládat ke kontrole krmení a živých nástrah velkou patentku v nových odměrných miskách. Sobotní závod začal ve 13 hodin. Ze začátku bylo jasné, že ryby se nejvíce budou chytat při krajích závodního úseku a v prostředních sektorech se bude chytat méně a každá ryba bude důležitá.

Sobotní závod vyhrál na sektoru A Vladimír Vyslyšel st., který nachytal 22.830 gr ryb. Sektor B ovládl s nachytanými 6.400 gr ryb Górecki Kasper Lukasz. Sektor C, kde se v průměru nachytalo nejméně, vyhrál Dušan Bednařík, který nachytal 6.810 gr ryb. Poslední sektor D vyhrál Zdeněk Polívka, který ulovil 17.820 gr ryb. Nejlépe se první závod povedl závodníkům z družstva MIVARDI CZ Mohelnice, kteří dosáhli součtu bodů 16. Na druhém místě se umístili závodnici z družstva MO MRS Uherské Hradiště – Preston, kteří dosáhli součtu umístění 23. Se součtem bodů 24 se na třetím průběžném místě umístilo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver.

bartos_cl01_17_3.jpg

A jde se vážit úlovek

bartos_cl01_17_4.jpg

Slušný úlovek

bartos_cl01_17_8.jpg

Honza Veselý - vítěz sektoru B

 Během nedělní noci zapršelo a již od rána se pomalu předpověď meteorologů začala naplňovat, neboť začal pomalu zesilovat vítr. Losování proběhlo velice rychle, neboť se opět losovalo jedno číslo, které udávalo kombinaci čísel. Družstva, která první den seděla na tzv. „lepších“ místech tj. A1-A3 a A10-A12 automaticky losovala z „horších“ míst tj. A4-A9 a naopak. Nedělní příprava začínala v 9 hodin a během přípravy si většina závodníků připravovala spíše těžší splávky i kvůli větru. Nedělní závod začal v 11 hodin a hned od prvních minut závodu bylo jasné, že ryby přes noc se posunuly především na spodním konci tratě, kde se nevyhrávalo na A1, ale na opačném konci. Především se ryby posunuli na sektor B, kde úlovek o váze 8 kilo nestačil na lepší než poslední místo. Na ostatních sektorech to byl de facto boj o každou rybu. Sektor A vyhrál s nachytanými 9.810gr ryb Jirka Matej. Sektor B vyhrál Honza Veselý, který nachytal 16.440gr ryb. Sektor C vyhrál Aleš Flanderka, který nachytal 13.800gr ryb. Sektor D ovládl Mirek Melcher, který nachytal 12.180gr ryb. Nedělní závod se nejlépe povedl závodníkům z družstva RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem, kteří vyhráli se součtem umístění 16. Na druhém místě skončilo RSK Pardubice Colmic taktéž se stejným součtem bodů ale horšími CIPS. Na třetím místě se umístilo družstvo MO MRS Uherské Hradiště – Preston, které dosáhlo součtu umístění bodů 19.

bartos_cl01_17_10.jpg

Sobotní vítězové sektorů

bartos_cl01_17_9.jpg

Nedělní vítězové sektorů

bartos_cl01_17_5.jpg

Vítězný tým 1. kola - MIVARDI CZ

Celkově v tomto kole nejlépe zachytali závodníci družstva MIVARDI CZ Mohelnice, kteří dosáhli součtu bodů 39. Na druhém místě skončili závodníci družstva RSK Pardubice Colmic se součtem umístění 41. O pouhý bod zpět tj. 42 se umístili na třetím místě závodníci MO MRS Uherské Hradiště – Preston. Kompletní výsledky týmů jsou uvedeny níže. Druhé kolo I. ligy pokračuje o víkendu 24. – 25. 6. 2017 na Labi v obci Liběchov nedaleko Mělníka.

Umístění Název týmu Počet bodů
1 MIVARDI CZ Mohelnice 39
2 ČRS Rybářský sportovní klub Pardubice COLMIC 41
3 MO MRS Uherské Hradiště - PRESTON 42
4 RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem 43
5 MO ČRS Jindřichův Hradec „A“ 50.5
6 RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver 52
7 MO Kolín COLMIC 53.5
8 ČRS MILO Loštice 54
9 MO ČRS NOVÉ STRAŠECÍ - MAVER 57
10 MRS Cortina Sensas 61
11 MO ČRS Plzeň 1 – Rive 63
12 MO ČRS Choceň Colmic 68

RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem

bartos_cl01_17_11.jpg

Tři nejlepší týmy 1. kola

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.