MeMiČR 2015 plavaná - Mušov

Zpět na Závody
26. 8. 2015 - Po 5 letech se opět Mezinárodní mistrovství České republiky konalo na Mušovských jezerech konkrétně na Dyji 5 u obce Pavlov. Ve startovní listině, která čítala 88 závodníků, bylo i několik zahraničních závodníků nejen ze Slovenska, ale také z Maďarska či Itálie. Jak dopadlo letošní Mezinárodní mistrovství ČR, se dozvíte z následující reportáže.
k122.jpg

Po 5 letech se opět Mezinárodní mistrovství České republiky konalo na Mušovských jezerech konkrétně na Dyji 5 u obce Pavlov. Ve startovní listině, která čítala 88 závodníků, bylo i několik zahraničních závodníků nejen ze Slovenska, ale také z Maďarska či Itálie. Jak dopadlo letošní Mezinárodní mistrovství ČR, se dozvíte z následující reportáže.

Závodní trať se nachází nedaleko obce Pavlov. Mušovská jezera jsou rozsáhlým vodním dílem na řece Dyji na jižní Moravě. Vyskytují se zde asi všechny druhy ryb, avšak nejčastěji ulovenou rybou byl cejn velký a to doslova, protože váhy jednotlivých kusů byly od cca 1,5kg – 3kg. Z jiných ryb se ojediněle chytl skalák či kapr. Umělá hráz široká 15-25m, na které je závodní úsek, je tvořena z velkých kamenů, které závodníkům dělaly nemalé problémy při jakémkoliv pohybu po svém lovném místě. Kameny jsou u vody kluzké a nestabilní, proto závodníci museli dávat pozor. Přístup závodníků ke svým lovným místům je možná přes cestu, která vede po koruně hráze a navíc bylo dobré, že auta mohli jezdit i po cestě, která vede pod hrází. Pod hrází byl také stánek s občerstvením, kde také probíhal sraz a losování, a vyrostlo zde i stanové městečko mezi jednotlivými stromy.

fotka-c.1.jpg

Jednotlivá družstva se začala sjíždět na páteční trénink již od časného rána. Někteří závodníci zde však trénovali již celý týden, a tak se podařilo během tréninku zakrmit téměř všechna lovná místa, což bylo určitě dobře a ryba mohla přes noc najet na lovná místa ve větší míře. Závodníci o tréninku zkoušeli z 99% lov na odhozové pruty, neboť lov na děličku na této trati není nijak účinný. Kamenný zához, který pokračuje z hráze do vody je asi ještě 15-20m od břehu a ryby bohužel do tohoto záhozu moc zajet nechtějí. Proto právě lov na odhoz je zde nejúčinnější. Jako technika lovu je ideální lov na klouzák, přičemž závodníci zkoušeli různě těžké montáže. Jelikož počasí na víkend mělo být krásné slunečné, téměř bezvětří, tak nebylo zapotřebí chytat těžký klouzák. Většina závodníků chytala na klouzák o hmotnosti 12-14gr s 2-4gr torpilkou dole. Hloubka na závodním úseku byla od 3,5 – 4,5m, a tak na některých místech bylo možné chytat i na propad, což se hlavně v sobotu ukázalo jako lepší technika lovu. Kdo však měl velkou hloubku, tak lovit s angličákem na propad bylo velice obtížné.

 

fotka-c.2.jpg

Sobotní příprava sice začínala od 11 hod, ale závodníci byli na závodní trati daleko dříve, aby si mohli připravit nejen své návnady a nástrahy. Někteří závodníci namíchali krmení tmavé až černé barvy a naopak někteří světlé až žluté na velké ryby. Doporučené krmení pro tuto vodu mohlo být krmení MIVARDI M1 Cejn v kombinaci s MIVARDI M1 Řeka doplněné lepivou tmavou hlínou a v případě silného větru i přidáním PV1. Co se týká živých nástrah, tak převládaly patentky, žížaly a kukly. Na háček závodníci používali především velkou patentku, ať už samotnou nebo v kombinaci s červem, či žížalu. Losování probíhalo pomocí losovací tabulky, neboť Mezinárodní mistrovství je pořádáno jako závod družstev, a tak závodníci z jednoho družstva vždy měli stejné číslo na všech čtyřech sektorech. Při losování bylo dohodnuto, že 15 minut před začátkem přípravy je umožněno závodníkům na svých místech a ve vodě vytrhat trsy trávy, které by jim bránily v lovu a úspěšném zdolávání ryb.  Jak už jsem zmínil na začátku, všichni závodníci chytali na odhozové pruty. Ještě bych doplnil, že lovná vzdálenost byla od 25-45m. Sobotní závod na sektoru A vyhrál s nachytanými 32100gr ryb Radim Vytřas z družstva Ostrava Preston. Sektor B vyhrál Jan Heidenreich z družstva MILO Loštice, který nachytal 33980gr ryb. Sektoru C dominoval čerstvý Mistr Evropy Láďa Konopásek chytající za RSK Pardubice, který nachytal 27760gr. ryb. Největší váhu ulovených ryb 34450gr ryb v sobotním závodě navážil David Šrajer chytající na sektoru D, který soutěžil za družstvo Východočeský územní svaz. Pořadí družstev po prvním závodě bylo následující, na průběžném prvním místě bylo družstvo Crazy Boys Hustopeče se součtem 22, na druhém místě skončilo družstvo Východočeského územního svazu a na průběžném třetím místě se umístilo družstvo RSK Pardubice.

 

fotka-c.7.jpg
k122.jpg
k222.jpg

Nedělní příprava začínala již v 9 hodin a tak ranní sraz následná příprava krmení a živých nástrah a losování probíhaly celkem rychle. Ještě bych doplnil informaci, která nezazněla na začátku, že již v sobotu se závodníci spolu s pořadateli domluvili na tom, že přibližně v polovině závodu bude probíhat průběžné vážení ryb, jelikož panovala velká horka a očekávaly se velké váhy a ryby by nemusely v pořádku přežít ve vezírku celé 4 hodiny. Dále bylo dohodnuto, že i ten závodník, který by nechytil nic, musí při první vážení přestat chytat, vyndat vezírek, dojít s ním nahoru na hráz k váze, podepsat list a poté dojít dolů a až poté může opět chytat, aby podmínky byly pro všechny stejné. Nedělní závod byl na úlovky daleko bohatší, a i proto se průměrná váha na jednoho závodníka zvedla ze sobotních průměrných 15252gr na neuvěřitelných 27333gr ryb na jednoho závodníka. Nedělní závod vyhrál na sektoru A Emil Raschman chytající za Bartal mix Agref Komárno, který ulovil 45080gr ryb. Sektor B vyhrál s vůbec nevyšší váhou celého závodu 59960gr ryb Ondra Pokorný, který závodil za družstvo Středočeský územní svaz, sektor C vyhrál Radek Hron s nalovenými 41440gr ryb, chytající za Crazy Boys Hustopeče a poslední sektor D vyhrál Aleš Flanderka, který nachytal 53020gr ryb a závodil za družstvo Středočeský územní svaz. Nedělní závod se nejlépe vydařil závodníkům RSK Pardubice, který zvítězili se součtem 17 bodů, na druhém místě v nedělním závodě se umístilo družstvo Crazy Boys Hustopeče, které nasbíralo 45 bodů a na třetím místě se umístilo družstvo Ostrava Preston, které dosáhlo součtu 31 bodů.

 

fotka-c.3.jpg
fotka-c.4.jpg
fotka-c.5.jpg

V následující tabulce se můžete podívat na přehled nejlepší 5ti družstev a 10ti nejlepších závodníků Mezinárodního mistrovství ČR pro rok 2015.

1. místo           RSK Pardubice                      sou. um. 44     CIPS 238430                          (Josef a Láďa Konopáskovi, Michal Bezega, Jacopo Falsini)
2. místo Crazy Boys Hustopeče          sou. um. 45 CIPS 232840 (František Hanáček, Roman Foret, Petr Klásek, Radek Hron)
3. místo           Východočeský ÚS                 sou. um. 60,5  CIPS 190420 (Jiří Bartoš, David Šrajer, Luboš Zeman, Václav Vavřín)
4. místo           Středočeský ÚS                     sou. um. 67     CIPS 219180 (Ondra a Roman Pokorný, Aleš Flanderka, Hanka Purkrábková)
5. místo           Ostrava Preston                      sou. um. 69     CIPS 195970 (Radim Vytřas, Jan Bartoš, David Hruzík, Petr Skura)

fotka-c.6.jpg

1. místo           Láďa Konopásek        sou. um. 3       CIPS 71860
2. místo           Aleš Flanderka           sou. um. 4       CIPS 83040
3. místo           Radim Vytřas             sou. um. 4       CIPS 74440
4. místo           Ondra Pokorný           sou. um. 5       CIPS 91660
5. místo           Katus Gyula               sou. um. 5       CIPS 70880
6. místo           Josef Konopásek        sou. um. 6       CIPS 69770
7. místo           Katus Gyula jr.           sou. um. 6       CIPS 60240
8. místo           Petr Klásek                 sou. um. 7       CIPS 69300
9. místo           Radek Hron                sou. um. 8       CIPS 65500
10. místo         Jiří Bartoš                   sou. um. 9       CIPS 43870

RSK LIPANI Třebechovice pod Orebem MIVARDI

k322.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.