Mezinárodní mistrovství České republiky 2017 v plavané

Zpět na Závody
3. 7. 2017 - Již 21. Mezinárodní mistrovství České republiky v lovu ryb udicí na plavanou se v letošním roce konalo 16. – 18. června v Pardubicích na řece Labi. Na letošním mistrovství republiky soutěžilo celkem 96 závodníků nejen z České republiky, ale také ze Slovenska. Jak závod probíhal a kdo se letos stal mistrem, se dozvíte z následujícího článku.
miv8.jpg

Již 21. Mezinárodní mistrovství České republiky v lovu ryb udicí na plavanou se v letošním roce konalo 16. – 18. června v Pardubicích na řece Labi. Na letošním mistrovství republiky soutěžilo celkem 96 závodníků nejen z České republiky, ale také ze Slovenska. Jak závod probíhal a kdo se letos stal mistrem, se dozvíte z následujícího článku.

Po dvou letech konání Mezinárodního mistrovství České republiky na Moravě, konkrétně na Novomlýnských nádržích, se pořadatelství ujal Rybářský sportovní klub Pardubice a jako závodní trať padla volba právě na Labe v Pardubicích. Tuto vodu závodníkům v plavané nebo feederu netřeba více představovat. Každoročně zde probíhají závody, které se těší velké oblibě mezi závodníky. Labe pod Wonkovým mostem v Pardubicích je široké asi 60 m a hloubka se pohybuje od 2–3 metrů. V době konání závodů průtok v řece nebyl velký. Před samotnými závody byly břehy Labe posekány, a tak závodní úsek byl výborně připraven. Samotní závodníci byli zvědaví, jak ryby budou reagovat v letním počasí, a tak někteří vyrazili trénovat před samotnými závody, ať už samostatně, či v menším počtu. Pokud si člověk půjde zatrénovat sám na Labe na závodní úsek, tak si většinou zachytá krásné ryby a občas se podaří vytáhnout i pěkný sumec, případně jiné velké ryby. Mimo tyto velké ryby samozřejmě v úlovcích převládá cejn v největším zastoupení, dále pak cejnek, podoustev, která se především chytá, když si člověk přijde sám zachytat, nebo o tréninku je tato ryba v úlovcích hojně zastoupena. V neposlední řadě se chytne i hodně plotic a v případě totálního nebrání ryb mohou závodníci chytat oukleje.

MIV5
miv1.jpg
miv2.jpg

Po příjezdu na páteční trénink jednotlivá družstva losovala tréninkové boxy. Závodní trať byla vytyčena de facto „od mostu k mostu“. Po celé trati byl hlavní lovnou technikou lov na odhoz popř. na bolognézkové pruty. Občas se objevila dělička, ale spíše sporadicky a spíše u krajů závodní tratě. Závodníci zkoušeli různé vzdálenosti chytání na odhoz od 20 m až po cca 45 m. Samozřejmě dle síly a směru větru se mohlo chytat na bolognézkové pruty, kde se využívaly bolognézkové splávky kolem 6-8 gr. Někteří závodníci zkoušeli i lov na odhoz na tzv. propad, jelikož, jak už jsem zmínil na začátku, proud v Labi nebyl nijak výrazný. Během tréninku ryba celkem brala, a tak taktika lovu ouklejí byla téměř vyloučena. I o tréninku se chytlo několik sumců a dalších pěkných velkých ryb. Po pátečním tréninku ještě proběhlo losovaní sektorů na sobotní i nedělní závod, a tak závodnici již v pátek věděli, na jakých sektorech budou sedět, a tomu mohli přizpůsobit přípravu svých prutů a samozřejmě i přizpůsobit nástrahy a návnady.

Sobotní sraz byl operativně v týdnu před samotnými závody naplánován tak, aby všechna družstva dorazila na místo srazu před 8 hodinou. Na sousední louce totiž probíhala společenská akce, která by pozdější příjezd družstev znemožňovala. Celkem se nakonec k závodu přihlásilo 96 družstev, což tvoří 24 družstev po 4 závodnících. Závodní trať byla klasicky rozdělena na 4 sektory s čísly A1 – A24. Systém losování byl taktéž trochu poupraven a to následujícím klíčem – krajní sektory tj. sektor A a D měly vždy stejná čísla a středové sektory tj. sektor B a C, tak k pozici na sektoru A se přičetlo 12 a výsledná kombinace pro 1 družstvo měla tvar např. A1, B13, C13, D1. Samozřejmostí byla „špatná a lepší“ místa, a tak družstva, která seděla první den A1 – A6 a D19 – D24, druhý den seděla „uprostřed“ atd. Losování tedy proběhlo velice rychle a od 10 hodin již byla naplánovaná příprava.

miv3.jpg
miv4.jpg
miv6.jpg

Závod odstartoval ve 12 hodin a od samotného počátku bylo jasné, že na trati jsou úseky, kde ryby bere více a kde méně. To mohlo být zapříčiněno např. tím, že na dně jsou nějaké přírodní překážky, popř. že v určitém úseku je řeka hlubší apod. Nakonec průměrná váha sobotního závodu byla 6 271 gr, avšak, kdo chtěl vyhrát, musel nachytat daleko více. Nejlépe se to na sektoru A povedlo Michalu Bezegovi, který vyhrál s nachytanou váhou 19 780 gr ryb. Sektor B ovládl Pepa Konopásek, který nachytal 14 020 gr ryb. Sektor C vyhrál Jirka Bartoš, který nachytal 13 860 gr ryb. Sektoru D dominoval Martin Průša, který ulovil 12 460gr. ryb. Nejlépe se sobotní závod povedl družstvu VČÚS RSK Pardubice Colmic, které dosáhlo součtu umístění 12. Na průběžně druhém místo se umístilo družstvo MRS Cortina Sensas, které dosáhlo součtu 22,5. Na třetím místě průběžně skončilo družstvo MO ČRS Karviná Milo se součtem umístění 24.

Nedělní sraz a následná příprava krmení a živých nástrah probíhala podobně jako sobotní. Závodníci si připravovali především krmení tmavé barvy s dostatkem lepivé tmavé hlíny. Někteří závodnici měli i čistou hlínu samostatně. Ze živých nástrah závodníci nejčastěji používali žížaly, patentky a kukly. Do krmení se přidávali i mrtví červy. Během závodu se nejčastěji chytalo na velkou patentku doplněnou červem popř. na žížalu. Losování proběhlo velice rychle, neboť kombinace byly dopředu známé. Příprava začínala v 8:30 a start závodu byl tedy naplánován na 10:30. Po úvodním zakrmení bylo vidět, že ryba se více rozjela a v úlovcích závodníků, jak už jsem zmiňoval, měl největší zastoupení cejn velký. Průměrná ulovená váha byla v nedělním závodě o více než kilo vyšší než v sobotním závodě, konkrétně 7 377 gr ryb. Nedělní závod vyhrál na sektoru A Peter Šejirman, který nachytal 18 140 gr ryb. Sektor B ovládl Pepa Konopásek, který ulovil 21 700gr ryb. S ulovenými 13 820 gr ryb vyhrál sektor C Václav Vavřín. Poslední sektor D vyhrál s ulovenými 15 980 gr ryb Tomáš Heřmánek. Nedělní závod stejně jako sobotní ovládlo družstvo VČÚS RSK Pardubice Colmic, které dosáhlo součtu umístění 20. Na druhém místě se v nedělním závodě umístilo družstvo RS Crazy Boys Hustopeče Maver se součtem umístění 22. Na průběžně třetím místě v nedělním závodě skončilo družstvo MO ČRS Choceň Colmic se součtem umístění 25.

miv9.jpg
miv7.jpg
miv10.jpg

Celkové výsledky nejlepších 10 jednotlivců a 5 družstev jsou uvedeny níže.

Jednotlivci:

1. místo          Josef Konopásek        sou. um. 2       CIPS 35 720

2. místo          Václav Vavřín              sou. um. 3       CIPS 27 400

3. místo          František Hanáček      sou. um. 5       CIPS 22 780

4. místo          Jiří Bartoš                    sou. um. 6       CIPS 26 640

5. místo          Peter Šejirman            sou. um. 6        CIPS 25 500

6. místo          Petr Klásek                 sou. um. 7         CIPS 25 040

7. místo          Zdeněk Polívka           sou. um. 8         CIPS 29 360

8. místo          Tomáš Heřmánek        sou. um. 8         CIPS 27 520

9. místo          Ivan Cibulka                sou. um. 8         CIPS 24 960

10. místo        Jakub Toužimský        sou. um. 10       CIPS 20 400

 

Družstva:

1. místo          VČÚS RSK Pardubice Colmic                     sou. um. 32     CIPS 106 980

2. místo          RS Crazy Boys Hustopeče Maver               sou. um. 51     CIPS 83 500

3. místo          MRS Cortina Sensas                                   sou. um. 53,5   CIPS 71 140

4. místo          MO ČRS Choceň Colmic                             sou. um. 65,5   CIPS 66 900

5. místo          Bartal Lmix Komarno Slovensko                 sou. um. 69      CIPS 70 280

 

RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem

miv8.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.