Plavaná - 4. kolo I. liga Mělník

Zpět na Závody
17. 12. 2018 - Poslední kolo I. ligy se letos po hodně dlouhé době konalo na řece Labi v Mělníku. Každoročně se na této závodní trati koná Pohárový závod kněžny Ludmily, který se těší velké oblibě mezi závodníky nejen kvůli bohatým úlovkům. Jak dopadlo 4. kolo a jaké byly celkové výsledky I. ligy se dozvíte z následující reportáže.
m1-6.jpg

Poslední kolo I. ligy se letos po hodně dlouhé době konalo na řece Labi v Mělníku. Každoročně se na této závodní trati koná Pohárový závod kněžny Ludmily, který se těší velké oblibě mezi závodníky nejen kvůli bohatým úlovkům. Jak dopadlo 4. kolo a jaké byly celkové výsledky I. ligy se dozvíte z následující reportáže.

Jak už bylo zmíněno v úvodu, naposledy se I. liga na této závodní trati konala před více než 12 lety, a tak všichni závodníci s napětím očekávali, jak závod bude probíhat. Závodní trať na levém břehu Labe naproti přístavu v Mělníce pod novým silničním mostem je dobře přístupná. Břehy řeky Labe byly upravené bez vyšší vegetace a téměř po celé délce tratě je umožněn vjezd auty. Jedinou nevýhodou, která se každoročně podaří organizátorům vyřešit, je přístup k závodní trati, neboť se musí auty přejíždět cyklostezka, na kterou auta nesmí vjíždět.

Team Mivardi Cejn - krmení na cejny střední zrnitosti se sladkým aroma

m1-6.jpg

Vjezd a výjezd byl závodníkům umožněn dle předem známých časů a tak vše proběhlo v pořádku. Řeka Labe na závodním úseku je asi 200m široká s hloubkou cca 4,5 – 6m. Průtok v řece z důvodu nedostatku srážek je nízký avšak stálý, neboť na řece plují nákladní a osobní lodě, tak vodohospodáři udržují hladinu Labe víceméně celoročně stejnou. Co se týká rybí obsádky tak převažují cejni 300gr – 1,5kg, cejnci 200-700gr, plotice kolem 500gr, tloušti i kolem 1kg a další ryby typické pro řeku Labe.

 

m7-3.jpg

Veškeré dění probíhá na louce u závodního úseku, kde se nacházel i stánek s občerstvením. Již od pátečního rána se začali sjíždět první závodníci. Již předem byly známy tréninkové boxy pro jednotlivá družstva. V tréninku závodníci zkoušeli různá krmení a lovné techniky. V posledních 5 letech, pokud řeka Labe neproudí extrémním průtokem, se až na malé výjimky chytá především na odhozové pruty s klouzavým splávkem nebo pomocí bolognézkových prutů. Na bolognézkových prutech závodníci zkoušeli pevné splávky kolem 8gr. Na odhozových klouzavých montážích se nejvíce používá angličák 10-12gr s 2-4gr hlavní zátěží. V Mělníku se nemusí chytat nutně daleko. Průměrně se chytá kolem 25-30 metrů od břehu, kde hloubka dosahuje kolem 4 metrů. Lov na děličku, jak už jsem zmiňoval, se praktikuje pouze za vyššího proudění řeky, kdy už není technicky možné chytat v sektorech, které na délku měří 10 metrů. Na děličku je taktéž kolem 4 metrů vody. Ryby braly celkem intenzivně, a tak se závodníci těšili na sobotní závod.

 

m8-4.jpg

V sobotu byla naplánovaná prezence na 8:30. Závodníci už dávno předtím začali připravovat krmení. Krmení závodnici používali spíše tmavé až černé barvy. Samozřejmostí bylo i přidání lepivé těžší hlíny do krmení, aby krmení spolu s hlínou včas dopadlo až na dno a pomalu se tam rozpouštělo. Někteří závodnici si připravili samostatně hlínu, jako nosič živé nástrahy. Mezi živými nástrahami si závodnici připravili téměř vše – malé patentky, žížaly, kukly, mrtvé červy, živé slepené červy s kamínky. Před losováním byli závodnici pořadateli upozorněni na doporučení v případě vysokých vah na vložení 2 vezírků do vody, aby ryby měly dostatek místa kolem sebe. Losovalo se předem známou tabulkou, přičemž bylo nutné vyřešit družstva, která ještě neměla forhont, tak aby měla forhont alespoň v jednom závodě. Od 11 hodin začala příprava, kde na celé trati snad nebyla připravena jediná dělička či dlouhý bič. Každý závodník si připravil pouze odhozové pruty nebo bolognézky. Slunné počasí s mírným větrem závodníkům přálo. Závod začal ve 13 hod a už od začátku bylo jasné, že první sobotní závod bude na úlovky nadprůměrný. Téměř na každé proplutí měli závodníci záběr a defacto celý závod byl o tom, správně zaseknout rybu a vytáhnout ji na břeh. Váhy po zvážení byly na Mělník až ohromující. Na sektoru A vyhrál Láďa Konopásek, který nachytal 41 870gr ryb. Sektoru B dominoval Franta Hanáček, který ulovil 33 290gr ryb. Sektor C vyhrál Pepa Konopásek, který nachytal 40 485gr ryb. Poslední sektor D vyhrál Radek Hron, který nachytal 37 670gr ryb. Sobotní závod vyhrálo družstvo RSK Pardubice Colmic se součtem umístění 6. Na druhém místě se umístilo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopoeče Maver se součtem umístění 13. Na třetím místě se umístilo družstvo ČRS MIVARDI CZ Mohelnice, které dosáhlo součtu umístění 20.

 

m6-4.jpg

Už od nedělního ráno všichni přepočítávali svá umístění a spekulovali, jak letošní ročník I. ligy dopadne. Nejen o vítězi ale i o bronzovém umístění ale taky o posledním sestupujícím rozhodne právě nedělní závod. Od rána si opět závodnici připravovali krmení a živé nástrahy. Losování proběhlo velice rychle a závodnici netrpělivě vyhlíželi čas začátku přípravy. Ten přišel v 9 hodin, přičemž opět jako v sobotu se všichni zaměřili na přípravu odhozových prutů a bolognézek. V neděli opět bylo celkem slunečno, ale foukal čerstvý vítr tentokrát „po vodě“, což závodníkům trochu znepříjemňovalo situaci. V 11 hodin vše začalo. Už od prvních minut bylo jasné, že ryby berou téměř stejně jako v sobotním závodě. Každá ryba rozhodovala a chytaly se i pěkné kusy ryb, především tloušťů i cejnů. V 15 hodin bylo po všem. Nastalo dlouhé vážení, které vážením posledního závodníka na sektoru C rozhodlo o vítězi I. ligy, ale zbytečně nepředbíhejme. V sektoru A vyhrál Radek Hron, který ulovil 43 020gr ryb. Sektoru B dominoval Láďa Konopásek, který nachytal 41 230gr ryb. Sektor C vyhrál Aleš Flanderka, který nachytal 51 130gr ryb. Poslední sektor D vyhrál s neskutečnou vahou Pepa Konopásek, který nachytal 61 190gr ryb. Nedělní závod vyhrálo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver se součtem umístění 10. Na druhém místě se umístilo družstvo RSK Pardubice Colmic se součtem umístění 13. Na třetím místě se umístilo družstvo MO Kolín Rive se součtem umístění 17. Celkově ve 4. kole I. ligy zvítězilo družstvo RSK Pardubice Colmic se součtem umístění 19. Na druhém místě se umístilo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver se součtem umístění 23. Na třetím místě se umístilo družstvo MO Kolín Rive se součtem umístění 39.

 

nejlepsi-druzstva-ligy-2018.jpg

Poslední kolo nakonec vyřešilo hlavní otázku a to, kdo získá titul v I. lize. Jak už jsem psal výše, poslední vážení v nedělním závodě rozhodlo o tom, že o jeden bod vyhrálo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver před RSK Pardubice Colmic. Boj o třetí místo byl také do poslední chvíle napínavý, neboť na třetím místě mohla skončit hned 4 družstva. Nakonec skvělým finišem si bronzové umístění v I. lize vybojovalo družstvo MO Kolín Rive. Poslední nevyřešenou otázkou bylo, kdo doprovodí již jistého sestupujícího do II. ligy MO ČRS Jindřichův Hradec AWAS a nakonec do II. ligy sestupují dále MO ČRS Mělník – Colmic a MO MRS Třebíč – Sensas. Celková tabulka družstev po 4. kole I. ligy je uvedena níže.

nejlepsi-jednotlivci-ligy-2018.jpg
 

Pro přehlednost ještě nejlepších 5 závodníků v I. lize 2018.

1. místo          Josef Konopásek        sou. um. 18     CIPS 166505  body 263

2. místo           Radek Hron                sou. um. 23     CIPS 141450  body 249

3. místo          Aleš Flanderka           sou. um. 25     CIPS 153880  body 246

4. místo          Ladislav Konopásek   sou. um. 26     CIPS 132410  body 246

5. místo           Petr Klásek                 sou. um. 26     CIPS 133950  body 245

nvitez-sektor-nedele.jpg

Konečná tabulka družstev I. ligy 2018:

1. místo          RS Crazy Boys MO Hustopeče – Maver      sou. um. 125   CIPS 508085

2. místo          RSK Pardubice Colmic                                 sou. um. 126   CIPS 530865

3. místo          MO Kolín RIVE                                            sou. um. 191 CIPS 454170

4. místo           ČRS MIVARDI CZ Mohelnice                    sou. um. 192,5 CIPS 425610

5. místo          MRS Cortina Sensas                                     sou. um. 193 CIPS 420445

6. místo          MO ČRS Nové Strašecí – Maver                  sou. um. 196   CIPS 415805

7. místo          MO ČRS Jindřichův Hradec „A“                  sou. um. 208   CIPS 379480

8. místo           MO MRS Uherské Hradiště – Preston          sou. um. 225,5 CIPS 377465

9. místo          RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice p.O.sou. um. 242 CIPS 351795

10. místo        MO ČRS Mělník – Colmic                           sou. um. 250 CIPS 358905

11. místo        MO MRS Třebíč – Sensas                            sou. um. 254,5 CIPS 360800

12. místo        MO ČRS Jindřichův Hradec AWAS             sou. um. 294 CIPS 261425

nvitez-sektor-soborta.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.