Pohár Krále Jiřího z Poděbrad 2015

Zpět na Závody
20. 5. 2015 - Kdo se ještě nikdy nezúčastnil těchto nádherných závodů, přišel o hodně. Letošní už XIV. ročník se jako vždycky konal na (podle mého osobního názoru) na jedné z nejkrásnějších závodních tratí u nás, a sice labský revír 411 054 přímo v lázeňském městě Poděbrady. Tento úsek řeky Labe má pouze jednu chybičku – tou je omezená kapacita závodníků. Báječná atmosféra, perfektní organizace a bohatství ryb je to, co většinu z nás každoročně láká k účasti na těchto závodech.
kubik-ryba.jpg

Kdo se ještě nikdy nezúčastnil těchto nádherných závodů, přišel o hodně. Letošní už XIV. ročník se jako vždycky konal na (podle mého osobního názoru) na jedné z nejkrásnějších závodních tratí u nás, a sice labský revír 411 054 přímo v lázeňském městě Poděbrady. Tento úsek řeky Labe má pouze jednu chybičku – tou je omezená kapacita závodníků. Báječná atmosféra, perfektní organizace a bohatství ryb je to, co většinu z nás každoročně láká k účasti na těchto závodech.

Víkend před závody jsme se s kolegy z našeho týmu z Vinohrad rozhodli trať otestovat a nakonec se nás tam sešlo více než 10 závodníků, spolu i se závodníky z Kolína. To už je celkem slušný počet na to, aby se něco dalo vyzkoušet a mělo to také nějakou vypovídající hodnotu. Ryb jsme nalovili skutečně hodně a v úlovcích převládal především cejn o celkem slušné váze tak mezi 700 – 1300 gramů. Ryby braly téměř na hod a určitě bylo na co se těšit.

 

zavodni-trat_podebrady.jpg

Pohled na závodní trať v Poděbradech

  

Předpověď počasí původně slibovala na neděli i déšť, ale nakonec se nic takového nekonalo. V sobotu bylo nádherně teplo a v neděli už to bylo s počasím horší – foukal silný nárazový vítr a lovení na plnou děličku bylo skutečně obtížné.

Pohár Krále Jiřího je každý rok stejný a přece pokaždé jiný. Před závodem lze předpovědět, kde se bude lovit hodně ryb (konec sektoru D a začátek A) a kde méně (například sektor B), ale přece jen nás Labe vždycky něčím překvapí. Zažil jsem zde závody, kde hlavní ulovenou rybou byl skalák, nebo jeden ročník krásné plotice až kolem 700 gramů, jindy to jsou krásní cejni. Letos to podle tréninku vypadalo na „cejnodrom“ a také se jich tam skutečně hodně nalovilo. Velké překvapení (alespoň pro mě osobně a ani nepamatuji takový ročník) byl lov na odhozové pruty, kdy se v některých sektorech vyhrávalo na odhozy (například první den v sektoru A i B).

mira-m_ryba.jpg

Míra M. v akci

A jak to teda všechno nakonec dopadlo? Celkem bylo naloveno přes 820 kg ryb (48 závodníků) s průměrnou váhou 8582 gramů na jednoho! Pro podrobnější výsledky a statistiky doporučuji navštívit stránky ČRS.

Nejlepším závodníkem a absolutním vítězem letošního ročníku se stal Roman Pokorný! Žádné velké překvapení, Romanovi to v poslední době fakt „chytá“.

roman-pokorny.jpg

Absolutní vítěz R. Pokorný

Nejlepší jednotlivci (dospělí):

  1. Roman Pokorný (součet umístění 2)
  2. Miroslav Melcher (součet umístění 3, nejvyšší celková váha 40370 gramů)
  3. Franta Hanáček (součet umístění 4)

 Nejlepší ženy:

  1. Hanka Purkrábková (součet umístění 10)
  2. Jana Grěšová (součet umístění 17)
  3. Jana Hurdálková (součet umístění 22)

 V kategorii U14:

  1. Eliška Hanyková (součet umístění 21)
  2. Jakub Vacek (součet umístění 23)

 V kategorii U18:

  1. Vojta Horký (součet umístění 17)
  2. Alena Škubalová (součet umístění 20)
  3. Ondřej Martínek (součet umístění 24)

  A nakonec je tady poslední hodnocená kategorie U23:

  1. Michal Kladrubský (součet umístění 10)
  2. Vladimír Noll (součet umístění 12)
  3. Martin Rašek (součet umístění 12)

muzi-vitezove.jpg

Tři nejlepší v kategorii mužů

zeny-vitezove.jpg

Tři nejlepší v kategorii žen (J. Hurdálková v zastoupení)

u23-vitezove.jpg

Tří nejlepší v kategorii U23

u18-vitezove.jpg

Tři nejlepší v kategorii U18 (A. Škubalová v zastoupení)

u14-vitezove.jpg

Nejleší v kategorii U14

pohary-1.jpg

Ocenění pro ty nejlepší

Všem vítězům blahopřeju. Na tom místě bych zároveň chtěl poděkovat organizátorům z Poděbrad za tyto krásné závody, jakož i všem kdo nějak přispěl k úspěšnému průběhu. Věřím, že nejsem sám, kdo se těší na další ročník. Na shledanou v roce 2016 na již XV. ročníku!

Zde bych ještě rád poděkoval p. R. Šolcovi za spokytnutí krásných fotek ze závodu. Více fotografií lze nalézt na následujícím odkazu

 

P. Míhál

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.