Velká cena Hané 2015

Zpět na Závody
14. 9. 2015 - Velká cena Hané to je především závod na dvou kaprových rybnících – Křemačovký rybník nedaleko Mohelnice a vodní nádrž v Rohli. Bohužel vlivem velkého sucha a málo dešťových přeháněk byli nuceni organizátoři přistoupit k tomu, že se závod uskutečnil pouze na závodní trati v Rohli, neboť hladina Křemačovského rybníka byla o cca 30cm níže oproti normálnímu stavu, a tak i s ohledem na zdraví ryb, byl závod uskutečněn pouze v Rohli. Velká cena Hané se každoročně těší velké oblibě mezi rybáři a to nejen z České a Slovenské republiky, avšak i závodníků z Polska, kteří bohužel letos nedorazili v tak hojném počtu, neboť v Polsku korigoval s termínem Velké ceny Hané jiný pohárový závod, a tak většina závodníků z Polska dala přednost závodu u nich, ale určitě v příštím roce opět rádi přijedou si zazávodit.
k2a.jpg

Velká cena Hané to je především závod na dvou kaprových rybnících – Křemačovký rybník nedaleko Mohelnice a vodní nádrž v Rohli. Bohužel vlivem velkého sucha a málo dešťových přeháněk byli nuceni organizátoři přistoupit k tomu, že se závod uskutečnil pouze na závodní trati v Rohli, neboť hladina Křemačovského rybníka byla o cca 30cm níže oproti normálnímu stavu, a tak i s ohledem na zdraví ryb, byl závod uskutečněn pouze v Rohli. Velká cena Hané se každoročně těší velké oblibě mezi rybáři a to nejen z České a Slovenské republiky, avšak i závodníků z Polska, kteří bohužel letos nedorazili v tak hojném počtu, neboť v Polsku korigoval s termínem Velké ceny Hané jiný pohárový závod, a tak většina závodníků z Polska dala přednost závodu u nich, ale určitě v příštím roce opět rádi přijedou si zazávodit.

Co se týká rybí obsádky žijící ve vodní nádrži v Rohli, tak zde převládá kapr velikosti 2kg+ doplněny o amury trofejních velikostí a dále malého počtu sumců a cejnů, kteří občas znepříjemňují závodníkům záběry. Již druhým rokem je páteční trénink na této trati zakázán z důvodu větší atraktivity ryb při závodě, což je určitě dobře. Většina závodníků stejnak na tento závod přijíždí až v sobotu ráno na zahájení. Závodní trať je na této trati je rozdělena na 2 sektory, přičemž sektor A a B jsou na straně u rybářské chaty a sektor C je naproti rybářské chatě pod lesem. Hloubka se zde pohybuje od 1-3m. Závodníci samozřejmě používali hrubší vybavení, ať už se jedná o silnější vlasce, či větší háčky nebo kaprové pruty. Na straně u rybářské chaty se ve větší četnosti používají odhozové pruty, kde se loví na vzdálenost od 20-30m s propadovým anglickým splávkem, naopak na druhé straně se chytá především na děličku na lehké kaprové splávky do cca 0,8gr.

 

k1a.jpg
k3a.jpg
k4a.jpg

Ještě před sobotním srazem si většinou závodníci nakoupí v prodejně MIVARDI poslední drobnosti, které by mohli o závodě potřebovat a spolu s tím si vyzvednout i živou nástrahu. Nepoužívá se ze živé nástrahy nic jiného než červ velký všech barev. Po ošetření a vyčištění živé nástrahy si závodníci připravují i krmení a různé doplňky. Krmení se zde používá velmi hrubé světlé barvy až žluté. Vhodnou kombinací na tento závod je jakákoliv příchuť krmení MIVARDI D1 kapr v kombinaci s MIVARDI M1 kapr doplněná o plechovkovou kukuřici či jiné složky jako např. pšenice, řepka, ale i rozmočené peletky se dají dobře použít. Někteří závodníci používají i aromata např. „zelený rákos“ a jiné. Prezence a následné losování proběhlo velice rychle a poté následoval přejezd do Rohle. Cesta zabere asi 20 minut. Po příjezdu do Rohle, vítala závodníky rybářská chata svými pochutinami. Příprava začala ve 12 hodin, přičemž závod od 14 a byl tříhodinový. Po úvodním nakrmení se muselo delší dobu čekat na záběr, kapři zpočátku vůbec nebyli tak aktivní a někteří závodníci v sobotním závodě o kapra ani „nezavadili“. Příjemnou změnou počasí byl déšť asi po 2 hodinách lovu, přičemž ani tento déšť s aktivitou ryb toho moc neudělal. Průměrná váha na sektorech A a B byla cca 4 250gr, ale závodníci sedící na protějším sektoru si hezky a více zachytali, neboť tam průměrná váha byla 13 000gr. Na sektoru A vyhrál Stanislav Oudrán, který nachytal 9 250gr ryb. Sektor B vyhrál Péťa Klásek s nachytanými 23 030gr ryb a poslední sektor C vyhrál Martin Tököly, který ulovil 22 510gr ryb. Tradiční zakončení sobotního závodu u posezení v místě srazu se neslo v přátelském duchu. Nechybělo karaoke, a tak někteří závodníci se místo na rybářskou dráhu, dali na dráhu zpěváckou. Dobré jídlo a pití zaručilo, že poslední opouštěli sobotní posezení až v nedělních ranních hodinách.

 

k6a.jpg
11911112_730295237074549_515530056_n.jpg
img_20150816_154958.jpg

Nedělní ráno pro někoho muselo být určitě krušné, avšak všichni závodníci ze sobotního závodu se dostavili na místo srazu i k nedělnímu losování. To proběhlo velmi rychle a i následný přejezd závodníků proběhl bez komplikací. Příprava plánovaná od 9 hodin byla po domluvě s organizátory zkrácena o půl hodiny, a tak závod začínal v 10:30. Přes noc se ryby asi více rozprostřely po celé nádrži, a tak závodníci i na sektorech A a B, kde se první den moc nechytalo, měli záběry, které proměňovali. Průměrná váha na závodníka se v nedělním závodě zvýšila na téměř 9 kilo. Opět v úlovcích převládal kapr, ale i amur či cejn. Na sektoru A zvítězil Pavel Syrovátka, který nachytal 15 390gr. Sektor B vyhrál s nachytanými 23 910gr Emanuel Vyhlídal a poslední sektor C pod lesem vyhrál Radek Hron, který nachytal 26 510gr.

 

5-23.jpg

Pro prvních deset nejlepších závodníků byly nachystány krásné ceny nejen od firmy MIVARDI, která byla generálním sponzorem tohoto závodu, ale i od dalších sponzorů tohoto závodu mj. HOLBA pivovar Hanušovice aj.

1. místo               Radek Hron                       sou. um. 3          CIPS 33 390
2. místo               Stanislav Oudrán             sou. um. 4          CIPS 25 810
3. místo               Pavel Syrovátka                sou. um. 4          CISP 20 590
4. místo               Michal Marek                   sou. um. 5          CIPS 21 960
5. místo               Michal Bezega                  sou. um. 6          CIPS 27 860
6. místo               Emanuel Vyhlídal            sou. um. 6          CIPS 26 470
7. místo               Petr Klásek                        sou. um. 8          CIPS 28 120
8. místo               Adam Kruk                         sou. um. 8          CIPS 24 760
9. místo               Martin Zrůstek                 sou. um. 8          CIPS 24 310
10. místo             Jiří Kuba                              sou. um. 9          CIPS 12 230

RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem

logo-holba.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.