Vlasec nebo šňůra?

Zpět na Praxe
21. 10. 2014 - Dlouho jsem o tom přemýšlel a snažil jsem se vždy jedno nebo druhé zvýhodnit, ale zatím se mi to nepovedlo. Na svých vláčkařských výpravách vozím s sebou vždy minimálně dva klacíky, jeden s vlascem a jeden se šňůrou a zatím se mi to vždycky vyplatilo. Pokud bych chtěl rozpitvat do detailu co je opravdu lepší, asi bych našel hodně důvodů a rozdílů, ale i vždycky tomu či onomu protiváhu. Je mi jasné, že každý začátečník si napoprvé pořídí vlasec a svoje první kroky u vody odháže právě s vlascem už jenom z důvodu pořizovací ceny. Dobrá šňůra se pohybuje někde kolem čtyř a více korun za metr, což je při stopadesáti metrech na cívce něco kolem šesti stovek, což je tak pětkrát víc, než cena vlasce.
drží jen na kousíčku

Dlouho jsem o tom přemýšlel a snažil jsem se vždy jedno nebo druhé zvýhodnit, ale zatím se mi to nepovedlo. Na svých vláčkařských výpravách vozím s sebou vždy minimálně dva klacíky, jeden s vlascem a jeden se šňůrou a zatím se mi to vždycky vyplatilo. Pokud bych chtěl rozpitvat do detailu co je opravdu lepší, asi bych našel hodně důvodů a rozdílů, ale i vždycky tomu či onomu protiváhu. Je mi jasné, že každý začátečník si napoprvé pořídí vlasec a svoje první kroky u vody odháže právě s vlascem už jenom z důvodu pořizovací ceny. Dobrá šňůra se pohybuje někde kolem čtyř a více korun za metr, což je při stopadesáti metrech na cívce něco kolem šesti stovek, což je tak pětkrát víc, než cena vlasce.

kudlička

kudlička

pruhovaný krasavec

pruhovaný krasavec

sumeček

sumeček

A jsme právě u toho. Dejme tomu, že se to začátečníkovi zalíbilo, začátečnické štěstí funguje, jak má, přijde jedna - dvě pěkné ryby a tak se rozhodne  trošku zainvestovat a pořídí si pár woblerů. Při další vycházce ouha, vázka, bum a první wobler za dvě kila je včudu. Nevadí, daň vodě. A najednou druhá vázka a druhý wobler. To už trošku vadí. Když se to stane potřetí, začne v hlavě šrotovat, jak tomu zamezit. Ejhle! Koupím si šňůru. A jak si řekl, tak udělal. Sice investice šesti stovek, ale vytáhnu každý wobler. A opravdu, při vázce opatrně namotám šňůrku kolem ruky(klacíku, rukojeti podběráku...) a pomalým, plynulým tahem většinou roztáhnu zaseknutý trojháček, případně ho ulomím. A nejednou, co to je, při náhozu vylétl chuchvalec, co chuchvalec, doslova paruka! Hodinu se snažím něco udělat, rozmotat šmodrchel, ale nejde to, trhám drahou šňůrku a půlka je včudu. A nebo nejednou začnou šustit očka a já při prohlídce s hrůzou zjišťuji, že mi šńůrka prošoupalo přední očko a to mi zase ničí šňůrku, které se podezřele třepí a tím zeslabuje. Co teď, už nikam nedohodím, ale šest stováků už nedám, raději jdu znovu do vlasce. A další vycházka, vázka a další wobler v tahu....

barva firetiger je asi nejúspěšnější

barva firetiger je asi nejúspěšnější

wobler opět boduje

wobler opět boduje

bolen

bolen

Právě jsem vám předvedl na takové malé ukázce, jak to většinou začíná a jak rychle se dá na vláčku zanevřít. Přitom stačí jen málo. Opravdu hlavní rozdíl mezi šňůrou a vlascem při přívlači je snížení rizika ztrátovosti nástrah, šňůrka má při mnohem tenčích průměrech mnohem větší pevnost v tahu oproti vlasci. Ten má zase velikánskou výhodu při chytání v čistých vodách. A co třeba zkombinovat šňůrku s fluokarbonem? Jako kmen použít šňůrku, která přesněji a mnohem dál létá a navázat třeba poslední dva metry fluokarbon? Funguje to v čistých vodách, ale nefunguje při vázkách, kdy to většinou praskne v nejslabším místě, tedy v uzlíku, takže to zase nic neřeší. Jak z toho ven? Jedna z možností je mít s sebou dva pruty, na jednom vlasec a na druhém šňůru. Samozřejmě když šňůru, tak kvalitnější, což v praxi znamená, že je kulatá, nezařezává se při tahu do cívky navijáku a dobře se namotává. Před prvním hodem sundám cívku z navijáku a ponořím šňůrku do vody, nasadím woblera a první dva hody jsou úmyslně kratčí, aby se namočila šňůrka po celém obvodě, potom se mi nemůže stát, že mi vylétne paruka. Opatrně hlubinným woblerem protahám dno kolem sebe(nebo těžší plandavkou, gumou...), a pokud nijak neváznu, nenašel jsem žádnou zásadní překážku, můžu pokračovat prohazováním s vlascem. Pokud je někde kolem dravec, zpravidla po dvou - třech hodech přijde záběr.

štíhlátko

štíhlátko

břichatý sumeček

břichatý sumeček

štička

štička

A jak se pozná dobrá kvalitní šňůra od špatné? Jednoduše. První, co vás nesmí překvapit, je cena. Na trhu je hrozně velká nabídka od desítek firem a určitě bych vynechal podezřele levné šňůrky. To se totiž může hrozně vymstít, když to nejmíň čekáte, a hodně záleží na kvalitě šňůrky a z kolika pramenů je zplétaná. Čím méně pramenů, tím se do mezer nabalují kamínky, různé nečistoty a podobně a tak se právě ze šńůry udělá doslova "šmirgl", který dá hodně zabrat očkům a rolničce. Kvalitní pruty si s tím hravě poradí, ale logicky prut za čtyři stovky asi ne. Druhé kriterium je, aby byla kulatá, což se dá zjistit jak na pohled, tak omakem a třetí kriterium je, aby neležela v obchodě moc dlouho, protože i šňůrky stárnou díky slunečnímu záření a vzduchu. Raději bych se poohlédl po zaběhnutém větším obchodě, kde je daleko větší předpoklad, že se více prodává, než v nějakém zastrčeném krámku několikaletý ležák.

modrá imituje ouklej nebo sledě

modrá imituje ouklej nebo sledě

krásná štička

krásná štička

sumčí mimi

sumčí mimi

Ještě jednu kladnou vlastnost šňůra má, a to okamžitý kontakt s nástrahou a tím i možnost rozlišit ty nejjemnější záběry od velmi opatrných ryb, jako jsou candáti. Na druhé straně to může být při použití tvrdých prutů i nevýhoda, protože při záseku s vlascem má na určité vzdálenosti určitý průtah, zatímco při razantním záseku se šňůrou rozjetá ryba udělá doslova kotrmelec a většinou se stává, že se ryba vyřízne. A poslední věc, která je velmi sporná a má zastánce na obou stranách, je barva šňůrky. Jedna parta chytá reflexivní barvy (fluo žlutá, zelená, oranžová, bílá..) a to z toho důvodu, aby při vodění a práci s nástrahou mohli včas reagovat na viditelných překážkách, protože je reflexivní barva velmi dobře vidět, zatímco ti druzí zastávají názor, že by šňůra měla mít přirozenější a nenápadnější barvy(zelená, černá, hnědá, maskovaná). A kde je pravda? Měl jsem možnost vyzkoušet jak reflexivní barvy, tak přirozené a žádný revoluční objev jsem nepozoroval. Pokud nabízím rybám nástrahu, tak musím pracovat tak, aby ryba nástrahu zareagovala, ale neměla si jí čas prohlížet, ale reflexivně zaútočila. Jen tak je šance na záběr.

Přeju všem hodně trpělivosti a štěstí na pěkné ryby, protože právě to je polovina úspěchu.

fousáč se už uklidnil

fousáč se už uklidnil

zubatý krasavec

zubatý krasavec

drží jen na kousíčku

drží jen na kousíčku

JOml.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.