Základy přívlače 3

Zpět na Praxe
13. 3. 2015 - Co všechno vlastně při vláčení potřebujeme? Na jedné straně je na vláčce krásné, že nám stačí opravdu jen prut, naviják, vlasec, (nebo šňůra podle nástrahy a ryby, na jakou cílíme), na sebe vestu s peánem, papírama, na záda podběrák, do kapsy krabičku s nástrahama, pár karabinek, případně lanko, foťák a můžeme vyrazit. Máme volné ruce a svobodu, procházíme se podél vody, kterou jsme si sami vyhlédli a kde případně čekáme útok na naše nástrahy od dravce a sami si volíme, kde chceme chytat. V jednoduchosti je síla a to je na přívlači opravdu krásné, protože když se nám podaří trefit se do dravců, bude nás to hodně bavit. Přemisťujeme se podle potřeby, vychutnáváme si přírodu, kocháme se a je nám fajn. Den uběhne jako voda a tak jsme příjemně unaveni z parádně stráveného dne, navíc u vody a na místě, o kterém jsme dlouho přemýšleli, že zrovna tady chceme chytat, ale nikdy nebyl čas. Navíc pokud se nám podařil úlovek nějakého dravce, neni si co více přát.
Nádherná zátoka

Co všechno vlastně při vláčení potřebujeme? Na jedné straně je na vláčce krásné, že nám stačí opravdu jen prut, naviják, vlasec, (nebo šňůra podle nástrahy a ryby, na jakou cílíme), na sebe vestu s peánem, papírama, na záda podběrák, do kapsy krabičku s nástrahama, pár karabinek, případně lanko, foťák a můžeme vyrazit. Máme volné ruce a svobodu, procházíme se podél vody, kterou jsme si sami vyhlédli a kde případně čekáme útok na naše nástrahy od dravce a sami si volíme, kde chceme chytat. V jednoduchosti je síla a to je na přívlači opravdu krásné, protože když se nám podaří trefit se do dravců, bude nás to hodně bavit. Přemisťujeme se podle potřeby, vychutnáváme si přírodu, kocháme se a je nám fajn. Den uběhne jako voda a tak jsme příjemně unaveni z parádně stráveného dne, navíc u vody a na místě, o kterém jsme dlouho přemýšleli, že zrovna tady chceme chytat, ale nikdy nebyl čas. Navíc pokud se nám podařil úlovek nějakého dravce, neni si co více přát.

 

Na straně druhé to už tak jednoduché není, ale to každému ukáže až praxe a pár odchytaných „prutohodin“. Ku příkladu si vezmu sebou jeden prut na rotačky a najednou všude kolem začnou lovit boleni, ale rotačku úplně ignorují. Sakra, že jsem si s sebou nevzal pár hladinových woblerů - popů a k tomu prut. Jenže tady se hodně vázne a tak potřebuji i naviják se šňůrou, abych co nejvíce omezil trhání woblerů. Takže to máme navíc jeden prut, jeden naviják se šňůrou, krabici s povrchovýma woblerama, a co kdyby to šlo na gumy. Nevadí, vezmu ještě krabici s gumama. Ale to musím vzít i krabici s jig hlavičkama. Do vesty se to nemá šanci vejít, nevadí, vezmu batoh na záda. A kdyby pršelo, vezmu si pláštěnku, ta se do batohu vejde. A za tou zatáčkou může být pěkná štička, ale je tam hloubka, tak vezmu ještě krabičku s woblerama s větší lopatkou.....A jsme u toho. Nikdo z nás nemá tu moc, aby dopředu věděl, že mu bude stačit jedna rotačka a jeden wobler, a díky tomu si parádně zachytá. Ve velké výhodě jsou ti, kteří jsou tak zvaní domácí, tedy chodí pravidelně kolem svojí vody, vědí, kdy a kde loví štika, kdy candáti ženou rybičky až ke břehu, kdy se zvednou okouni a kdy boleni práskají do hladinových rybek a ženou je až na břeh. Ale ruku na srdce, kdo z nás má v dnešní uspěchané době tu možnost a ten čas věnovat se pozorování a zapisovat si každé zalovení? Takže nám všem ostatním zbývá kompromis. Vsadit na určitou nástrahu a věřit jí, případně střídat dvě - tři nástrahy, stejně na více možností není čas.

velmi úspěšná tloušťovka

velmi úspěšná tloušťovka

marmyška s hnojkou je bomba

marmyška s hnojkou je bomba

okoun na gumy

okoun na gumy

smáčci a nymfy

smáčci a nymfy

plandavky

plandavky

sluníčko ryby zvedlo

sluníčko ryby zvedlo

Ale zase to není tak složité. Každý z nás má svoji oblíbenou vodu, na které tráví více času, než jinde a díky tomu se dá vypozorovat nějaký ten útok dravců. Stačí si jen zapsat místo a čas, a později toho při své návštěvě patřičně využít. Štiky jsou většinou stanovištní, což je jejich veliká nevýhoda, protože se někde ukáže, zaloví a už tam každý den někdo sedí s rybičkou a štika se dříve nebo později splete. Ostatní dravci se většinou řídí pohybem rybiček, které se přemisťují podle denní doby, teploty vody, kyslíku ve vodě, ročního období a podobně a tím nám značně usnadňují možnost vyhledávání dravců. Kde jsou rybičky, tedy možná potrava, jsou určitě v jejich bízkosti dravci.

bílá a červená jsou tutovka

bílá a červená jsou tutovka

pár rotaček

pár rotaček

bílá guma boduje

bílá guma boduje

bolínek

bolínek

frgoš přišel na marmyšku

frgoš přišel na marmyšku

krásný úsek Sázavy

krásný úsek Sázavy

Až budeme chytat delší dobu, sami si vytipujeme místa, kde předpokládáme úkryty dravců a tím si zvýšíme procento úspěšnosti. Musíme mít ovšem stále na paměti, že dravci neloví celý den a tak se může stát, že jsme přišli na místo, kde už toto proběhlo a ať se snažíme sebevíc, záběr se nám udělat nepodaří. Nebo například jsme správně vytipovali možný úkryt pěkné štiky, ale ona zrovna ulovila pěknou rybu a jeden - dva dny ji tráví a opět se nám nepodaří ji přimět k záběru. Ale to nás nesmí odradit.

okoun na plandavku

okoun na plandavku

pruhovaný krasavec

pruhovaný krasavec

zhltnutá rotačka

zhltnutá rotačka

štíhlátko

štíhlátko

zimní pruhatec

zimní pruhatec

Candátek a žlutá krabice

Candátek a žlutá krabice

Když už se nám podaří přimět na nějakém místě dravce k záběru, vyplatí se nástraze věřit a zkoušet ji i jinde a pokud bude opět následovat záběr, doporučuji si nástrahu vyfotit, aby při případné vázce byla šance si koupit tu samou.

déšť je dobrý spojenec

déšť je dobrý spojenec

dokonce se spletl i potočák

dokonce se spletl i potočák

duháček

duháček

brodění je velmi úspěšné

brodění je velmi úspěšné

Klasika - bílá a červená

Klasika - bílá a červená

krasavec

krasavec

Ještě jsme si neřekli nic o prutu vhodném na přívlač. Přívlačové pruty jsou převážně dvoudílné děličky z grafitů nebo míchaného grafitu s lamináty, aby byly co nejlehčí a pevné. Abych to nemusel škatulkovat, třídit a řadit, zjednodušeně řečeno je dobré použít takové pruty, na jaké nástrahy hodláme lovit(jak délkou, tak akcí). Jiný použijeme při lovu na woblery na velké řece(většinou delší pruty kolem 270cm s áčkovou akcí), jiný při lovu broděním s marmyškami(stačí délka 240cm kolem 15g) a jiný při lovu z lodi na troling(kratší kolem dvou metrů a čtyřiceti až šedesáti gramy). Prut vám musí sedět v ruce, nesmí být těžký a dobré je si i při koupi prutu vyzkoušet naviják, aby dobře zapadl do sedla navijáku a prut byl vyvážený. Přeci jenom oproti jiným rybolovným způsobům prut držíme po celou dobu rybolovu v ruce. V dnešní době se už nemusíme bát, že investice do dobrého prutu nás položí. Slušný prut se dá koupit od nějakých sedmi - osmi stovek

krásný okounek

krásný okounek

Nádherná zátoka

Nádherná zátoka

noční dravec na woblera

noční dravec na woblera

Okounek zbarvený do podzimních barev

Okounek zbarvený do podzimních barev

okouní "dabl" se málokdy povede

okouní "dabl" se málokdy povede

parádní barvy

parádní barvy

JO

Přiložené obrázky

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.