Základy přívlače 1 - úvod

Zpět na Praxe
27. 1. 2015 - Co je to vlastně přívlač? Budeme-li se striktně držet zákona 99/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhlášky 197/2004 Sb. - §14 povolené způsoby lovu – příloha 7/B, kde se říká: …při lovu přívlačí se použije pouze 1 udice, která je při lovu držena v ruce a vlastní lov spočívá v aktivním vedení nástrahy vodním prostředím a je povolena od 16.6. do 31.12. Při lovu zachovávají osoby provádějící lov mezi sebou vzdálenost nejméně 20 metrů. Velmi zjednodušeně řečeno – přívlač je jeden z rybolovných způsobů lovu dravých ryb, při kterém se snažíme vláčet (vodit) nástrahu vodním sloupcem a vydráždit tím dravé ryby k záběru. Rozvineme-li tuto větu do srozumitelnější podoby, bude znít asi takto: přívlačí se snažíme vláčet (tahat, pocukávat, rozkmitávat) umělé nástrahy, které svými pohyby, vibracemi, tvarem, leskem, barvou, zvukem…znázorňují co nejlépe raněné či nemocné rybky, potěr, pulce, líhnoucí se hmyz, larvy, broučky, patentky, nymfy a ostatní obyvatele vodní říše, které jsou klasickou přirozenou potravou zejména dravých ryb, a tím je vydráždit k záběru. Ovšem nemusí to být vždy umělé nástrahy, v přívlači je povoleno i vláčení s mrtvou rybkou, a nemusí nám zabrat vždy dravé ryby, mnohdy se uloví i ryby nedravé, na které se dá i specializovat.
pri1.jpg

Co je to vlastně přívlač? Budeme-li se striktně držet zákona 99/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhlášky 197/2004 Sb. - §14 povolené způsoby lovu – příloha 7/B, kde se říká: …při lovu přívlačí se použije pouze 1 udice, která je při lovu držena v ruce a vlastní lov spočívá v aktivním vedení nástrahy vodním prostředím a je povolena od 16.6. do 31.12. Při lovu zachovávají osoby provádějící lov mezi sebou vzdálenost nejméně 20 metrů. Velmi zjednodušeně řečeno – přívlač je jeden z rybolovných způsobů lovu dravých ryb, při kterém se snažíme vláčet (vodit) nástrahu vodním sloupcem a vydráždit tím dravé ryby k záběru. Rozvineme-li tuto větu do srozumitelnější podoby, bude znít asi takto: přívlačí se snažíme vláčet (tahat, pocukávat, rozkmitávat) umělé nástrahy, které svými pohyby, vibracemi, tvarem, leskem, barvou, zvukem…znázorňují co nejlépe raněné či nemocné rybky, potěr, pulce, líhnoucí se hmyz, larvy, broučky, patentky, nymfy a ostatní obyvatele vodní říše, které jsou klasickou přirozenou potravou zejména dravých ryb, a tím je vydráždit k záběru. Ovšem nemusí to být vždy umělé nástrahy, v přívlači je povoleno i vláčení s mrtvou rybkou, a nemusí nám zabrat vždy dravé ryby, mnohdy se uloví i ryby nedravé, na které se dá i specializovat.

akce prutu při zolávání

akce prutu při zolávání

čistá voda je pro rotačky

čistá voda je pro rotačky

kapříkovi zachutnala rotačka

kapříkovi zachutnala rotačka

Už vlastní úvod nám nabízí zdánlivě jednoduchou myšlenku, že je to velmi snadná záležitost. Vezmu prut, přivážu gumu, nahodim, nechám klesnout nástrahu ke dnu a chytím rybu. Ale ouha. Vůbec to není tak jednoduché, jak to na oko vypadá. Vlastní vláčení vyžaduje spoustu "prutohodin", spoustu zkoušení, trpělivosti, pozorování a sledování prostředí, ve kterém chci chytat, a taky spoustu trhání. Tím vůbec nechci odradit začátečníky, ba naopak. Pokud jste dočetli až sem, je vám naprosto jasné, že to vůbec není o tom, utrhnout z vašeho teleskopického prutu nebo kaprové děličky navázanou srkačku, navázat třpytku a chytit si štiku. Všechno chce své a já se vám pokusím vaše začátky co nejvíce zpříjemnit a ušetřit nějakou tu kačku za utrhané woblery a hodiny házení s nulovým výsledkem.

klasické tloušťové místo

klasické tloušťové místo

pěkně vybarvený jelec tloušť

pěkně vybarvený jelec tloušť

nádherné místo na přívlač

nádherné místo na přívlač

Než se dostaneme k záživnějším praktickým věcem, ještě trošku teorie. Přívlač bych rozdělil na mořskou a sladkovodní. Mořská přívlač je velmi specifická a velmi náročná na kvalitu prutů, navijáků nebo multiplikátorů, šňůr a nástrah, protože se chytá ve slané vodě, mnohdy ve velmi velkých hloubkách, převážně z člunů nebo lodí, mohou nám zabrat opravdu velké a těžké ryby a tak tomu musíme vše přizpůsobit. Tím se můžeme zabývat v nějakém pozdějším článku. Nás bude zajímat sladkovodní přívlač a tu bych si dovolil jednoduše rozdělit na: přívlač ze břehu, přívlač broděním, přívlač ze člunů, lodí, boatů a přívlač za lodí(troling) a každé kategorii bych věnoval jednotlivý článek.

nádherný okoun z čisté Jizery

nádherný okoun z čisté Jizery

přechod proudu do tišiny

přechod proudu do tišiny

sumeček na woblera

sumeček na woblera

Než se pustíme do jednotlivých kategorií, musíme si ujasnit několik VELMI ZÁSADNÍCH věcí, a to: kde, jaké ryby, a na co je chceme chytat? Co všechno k té přívlači potřebujeme? A co jsou to umělé nástrahy ? Pokud dokážeme na tyto otázky odpovědět, máme vyhráno. Protože se přívlačí chytají převážně dravci, (všechny ryby živící se rybičkami), jako jsou: štiky, okouni, sumci, boleni, candáti, ale i pstruzi, parmy, tloušti, a podobně, musíme si podle vody a prostředí, kde námi zvolení dravci žijí, vybrat odpovídající nářadí a odpovídající nástrahy. Například na malém pstruhovém potůčku, kde očekáváme úlovek převážně pstruha potočního, pstruha duhového, sivena, lipana, okouna, tlouště, .. volíme velmi krátký proutek kolem 180cm s jemnou zátěží a špičkovou akcí na rotačky, případně na smáčky, nymfy, twistery, rippery, protože se budeme určitě prodírat zarostlými břehy a delší prut bychom o něco zlámali. Naproti tomu například na větších přehradách nebo na hlubší proudnější řece volíme delší pruty kolem 270cm s větší gramáží,, abychom dostali nástrahu co nejrychleji ke dnu a mohli s ní pracovat, jak se říká "vdechnout jí život". Při tahání woblerů za lodí použijeme zase jiný  tip prutu (záleží jak těžké woblery chceme tahat a v jakých hloubkách). Na tomto příkladě jasně vidíme, že si musíme přívlač zase rozdělit, a to na: přívlač ultra lehkou, při které se používají ty nejjemnější nástrahy,(například nymfy, smáčci, ráčci, broučci,  twistříky, marmyšky...) , chytáme na pruty s gramážemi od 1g do plus minus 10-ti gramů, volíme i odpovídající průměry vlasců kolem 0,08 až 0,12, co nejmenší a nejlehčí navijáčky a zaměřujeme se na lov nejenom dravých ryb, protože na malou, co nejpřirozenější a nejvěrnější nástrahu zaútočí jakákoliv ryba, tedy i nedravá. Tímto způsobem se dá nachytat největší množství malých a středních ryb, případně těch nejopatrnějších, protože při perfektním  zvládnutí techniky téměč dokonale napodobujeme živé živočichy.

pár barev woblerů

pár barev woblerů

úlovek mušle na rotačku

úlovek mušle na rotačku

tlouštík na rotačku

tlouštík na rotačku

Další způsob přívlače je lehká přívlač, při které chytáme malé a střední nástrahy, například twistrery, rippery, rotačky, menší woblery, marmyšky, lehké plandavky....asi zhruba do 30g. Tady se používají  pruty s akcí podle nástrahy a vlasce zhruba do průměrů 0,20mm. Délku prutu volíme podle vody, proudu a způsobu, jakým chceme vláčet. Nejčastěji lovené ryby jsou okouni, štiky, boleni, candáti, tloušti, někdy i sumci. Střední přívlač bych řekl je asi nejroššířenější způsob u nás, protože tímto si projde každý začátečník, který si koupí nějaký prut, naviják, vlasec, pár nástrah a vydá se k vodě házet a trhat, házet a trhat a házet a trhat...a chytá s cílem "ulovit nějakého dravce". Bohužel většinou to tím začíná a mnohdy i končí, což je strašná škoda. Někdy opravdu stačí jen nějaká změna, a je jedno, jestli změním místo, nástrahu, vlasec, způsob tahání...Jen to chce trpělivost a vydržet. Jako poslední je přívlač těžká, určená k lovu sumců, větších štik, candátů a většinou se dá na velké ryby specializovat za dodržení určitých pravidel - přizpůsobení všeho od těžkých házecích prutů, velmi kvalitních navijáků, až po velké nástrahy jako jsou například velké hluboko potápivé woblery, těžké plandavky, velké gumy. Ale o tom si povíme v dalším článku.

JO

pri11.jpg
zdolávání sumce z lodě

zdolávání sumce z lodě

pri10.jpg

 

pri6.jpg
určitě je z čeho vybírat

určitě je z čeho vybírat

pri12.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.