Bivak a přehoz Professional - recenze

Zpět na Testy a recenze
2. 2. 2016 - Po posledním testu Brolly New Dynasty, jsem při novém testování věděl, do čeho jdu. U vody jsem rozbalil nový bivak od Mivardi jménem Professional. Brolíčko nemělo chybu a tak jsem předpokládal, že zpracování a funkčnost bivaku se ponese ve stejném duchu.
1-4.jpg

Po posledním testu Brolly New Dynasty, jsem při novém testování věděl, do čeho jdu. U vody jsem rozbalil nový bivak od Mivardi jménem Professional. Brolíčko nemělo chybu a tak jsem předpokládal, že zpracování a funkčnost bivaku se ponese ve stejném duchu.

Bivak Professional je klasickým bivakem střední velikosti. Vnitřek je však nebývale prostorný především díky velice strmým stěnám a dalším plus je, že boční stěny jsou prakticky v jedné linii. Dvě lehátka tak k nim sednou jako ulitá. Jinak je bivak vybaven stejnými šikovnými prvky, jako ostatní bivaky téže značky - držáky prutů, osvětlená táhla zipů, závěsná očka po celé kopuli, ventilační klapka nad vchodem, rozměrná přední a zadní okna. Především závěsná očky mi udělala radost a věšel jsem na ně doopravdy, co šlo. Pojďme se mrknout na to, jak probíhala stavba.

2-29.jpg
3-29.jpg
4-25.jpg

12-15.jpg
10-19.jpg
11-5.jpg

Stavba

Mám před sebou zabalený bivak a k němu ještě zimní přehoz. Transportní délka bivaku uloženého v přepravním vaku, je 160x20x20cm, což jsou hodně pěkná čísla. Odpovídá tomu i váha – 13,4 kg. Taška na přehoz se velikostí podobá pouze malému stanu. To je jedna z nejdůležitějších věcí. Každý přece chce, aby to bylo skladné a pokud možno i co nejlehčí. Po vybalení toho příliš nenapočítáte – plášť se žebry, kolíky, 3x rozpěrná tyč, výztuž předního kšiltu a gumová podlážka, kterou každý nevyužije. Vsadím do sebe dvě silná 19mm žebra, tak aby dostala správný tvar. Každé žebro, je rozděleno na 3 části. Aby držel celý bivak tak jak má a měl přitom patřičný tvar, je nutné před samotnou stavbou spojit dva kotvící body (zde se sbíhají žebra) pomocí popruhu, který je vybaven karabinou. Při první stavbě jsem popruh nevyužil a věřte mi, že bivak měl prapodivný tvar. Kotvící body přikolíkujete a můžete začít s konstrukcí. Na první žebro a umístíte výztuž předního kšiltu a zajistíte malou rozpěrnou tyčí. Následuje dlouhá, prostřední tyč. Posunete se dál a umístíte poslední, zadní rozpěrnou tyč, kterou zabodnete do připraveného hliníkového kroužku, jenž je usazen v popruhu pro kolík. Celý bivak připevníte k podkladu kolíky a máte hotovo. Je to rychlé a jednoduché.

5-26.jpg

Jaký tedy je bivak Professional?

Materiál je totožný, jako u posledně testovaného brolly – M-TEC 410. Vydržel opravdu hodně a i přes přehnané nápady nikde neprotekl, ani se nepoškodil. Jistě bude zajímavé sledovat, jak se něm začne projevovat zub času. Konstrukce je pevná a nevěřím, že by jí mohli jakékoliv povětrnostní vlivy ohrozit. Vevnitř působí bivvy prostorným, ale útulným dojmem. Především v létě oceníte prostorná okna. Všechna jsou osazena moskytiérou a středový panel je doplněn čirou slídou. Panely na oknech jsou upnuty pomocí suchého zipu.

 

13-16.jpg
14-14.jpg
9-19.jpg

Přehoz

Přehoz využijete především v zimě, kdy jeden plášť není zrovna příjemný. Zaručuje nejen tepelný komfort, ale hlavně zamezuje nepříjemnému rosení z vnitřní strany. Je vyrobený z totožného materiálu jako bivak. Okna kopírují přesně okna bivaku, jen přední panel je kompletně vybaven nejen moskytiérou, ale i čirou slídou. Zadní okno má jen moskytiéru, zato je vybaveno extra širokém suchým zipem o šíři 50mm(jinak 25mm). Co jistě oceníte, je prostor který vznikne v přední části mezi bivakem a přehozem. Vejdou se sem gumáky, boty, kbelíky, brodící kalhoty, prostě vše, co zrovna nemusíte mít uvnitř. Na přehozu nalezne i pásky na pruty a táhla na zipy s adaptérem pro chemické světlo.

16-13.jpg
16a.jpg
8-18.jpg

Závěr

Bivak na mě stejně jako brolly udělal velice dobrý dojem. Ačkoliv se mé rybaření vždy pojilo s brolíčkem, tenhle bivak by se mi hodně zamlouval. Člověk se v něm cítí, jak se říká „jako v pokojíčku“. Velkým plus je i cena. Přiznám se, že jsem u vody netušil kolik Professional vlastně stojí a odhadoval jsem, že částka bude začínat od deseti nahoru. Po přezkoumání na webu Mivardi, jsem zjistil, že je o několik tisíc levnější. Proto pokud bivak, tak Professional.

Radek Holub

1-4.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.