Házecí speciál G50 SHX - recenze

Zpět na Testy a recenze
25. 11. 2014 - Série prutů G50 je v nabídce značky Mivardi již třetí rok. Jedná se o nejvyšší řadu kaprových prutů, určených k lovu na velké vzdálenosti. Stavba prutu, blank i kompletní osazení jsou přizpůsobeny pro maximální délku náhozu a spousta jejich uživatelů oceňuje i překvapivou lehkost s jakou těmito pruty nahazují viditelně dál než s dosud používanými pruty. Vzhledem k mimořádnému potenciálu těchto prutů byla na sezónu 2014 přidána do série G50 jedna nová, skutečně extrémní verze s označením G50 390 SHX.
dsc_1356.jpg

Série prutů G50 je v nabídce značky Mivardi již třetí rok. Jedná se o nejvyšší řadu kaprových prutů, určených k lovu na velké vzdálenosti. Stavba prutu, blank i kompletní osazení jsou přizpůsobeny pro maximální délku náhozu a spousta jejich uživatelů oceňuje i překvapivou lehkost s jakou těmito pruty nahazují viditelně dál než s dosud používanými pruty. Vzhledem k mimořádnému potenciálu těchto prutů byla na sezónu 2014 přidána do série G50 jedna nová, skutečně extrémní verze s označením G50 390 SHX.

extrémní prut pro extrémní vzdálenosti

dsc_1469.jpg

Jak samotný název napovídá, jedná se o prut v délce 3.90m (13 ft), který byl dlouhou dobu vyvíjen a testován s cílem dosáhnout extrémní vzdálenosti náhozu, jinými pruty stěží dostupné. To však se zachováním rozumných zdolávacích vlastností. Tyto dva požadavky, určitým způsobem protichůdné, se nakonec podařilo vyřešit specifickou modifikací křivky prutu. Testovací křivka je značena jako 3.75lb, ale vzhledem k modifikovanému průběhu akce je důležité posuzovat reálné chování celého prutu. V praxi se jedná o zřetelně vyztuženou spodní část od paty prutu až téměř ke spodnímu očku a k tomu vrchní část prutu, dobře pracující při zdolávání. Nečekejte však extrémně tvrdý prut s rychlou, špičkovou akcí. Milým překvapením je schopnost tohoto prutu přejít do téměř plné paraboly při vyšším zatížení.

Blank tohoto prutu je po celé délce opletený punčochou z cross woven carbonu 1K. Ten výborně rozkládá síly, působící při velkém zatížení blanku a dává prutu mimořádné silové rezervy. V rámci představení na předváděcích akcích byl tento prut opakovaně prezentován při zvedání zátěže 5kg - 7kg. Zdvihnout kaprovým prutem zátěž 5kg nebo vyšší totiž není jen demonstrací schopností blanku. Zvládnutí tohoto testu v některých případech narazilo na fyzické schopnosti rybáře.

dsc_1460res.jpg

dsc_1358.jpg
dsc_1374.jpg
dsc_1369.jpg

Prut je osazen pěti kvalitními a velmi lehkými očky Kigan SIC. Spodní očko má stejně jako ostatní pruty této řady průměr 50mm a špičkové očko 16mm. Pozice oček včetně maximální vzdálenosti spodního očka od sedla navijáku jsou přizpůsobeny rozložení síly a především optimálnímu využití dynamiky blanku při náhozu. Standardní výbavou tohoto prutu je FUJI sedlo navijáku a anatomicky tvarovaná spodní rukojeť z Duplonu, potřebná pro stabilní úchop při náhozu.

dsc_1399.jpg
dsc_1406.jpg
dsc_1422.jpg

Tímto prutem lze při osazení reálnou montáží s kuličkou boilies, opakovaně dosáhnout délky náhozu okolo 170 metrů. V ideálních povětrnostních podmínkách (bezvětří) pak i delších vzdáleností. V rámci testování byly úspěšně vyzkoušeny i varianty pravidelného nahazování s 30mm boilie na vzdálenost 140m během delších výprav, kdy je nutno do lovného místa nahazovat i při horších podmínkách, bočním větru, atd.

dsc_1425.jpg
dsc_1434.jpg
dsc_1448.jpg

Tým Mivardi

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.