Obalovací pasty Rapid - Tipy a triky

Zpět na Testy a recenze
28. 7. 2015 - Každý máme své oblíbené nástrahy, kterým věříme, a díky nim se nám daří lovit nádherné ryby. Někdy se však stane, že naše nástraha potřebuje vylepšit, aby byla atraktivnější a vydávala lepší potravní signál nebo se prodloužila doba rozpadu předkládané nástrahy. Je mnoho účinných metod, tipů a triků, jak docílit úspěchu. V mém případě jsou to především obalovací pasty.
dsc_0001-4.jpg

Každý máme své oblíbené nástrahy, kterým věříme, a díky nim se nám daří lovit nádherné ryby. Někdy se však stane, že naše nástraha potřebuje vylepšit, aby byla atraktivnější a vydávala lepší potravní signál nebo se prodloužila doba rozpadu předkládané nástrahy. Je mnoho účinných metod, tipů a triků, jak docílit úspěchu. V mém případě jsou to především obalovací pasty.

Proto bych rád v tomto článku popsal vlastní zkušenosti při lovu kaprů, kdy svou nástrahu vylepšuji pomocí obalovací pasty Rapid. Při svých výpravách mám vždy s sebou alespoň dva druhy nástrah Rapid, ať už se jedná o pelety či boilies, které většinou vylepšuji obalovací pastou se stejnou příchutí, jakou mají moje oblíbené nástrahy. Samozřejmě lze zapojit fantazii a kombinovat nástrahy na bázi masových, kořeněných nebo rybích příchutí se sladkou obalovací pastou. V mnoha případech jsou tyto kombinace pro ryby neokoukané a tím se zvyšuje i jejich úspěšnost. 

dsc_0018-5.jpg
                                                   

Tyto pasty mají pro mne veliké využití téměř po celý rok a není výprava, na které by tito pomocníci chyběli. Samotná nástraha, peleta či boilie může po několika hodinách ryby odradit, ale když obalím předkládanou nástrahu pastou stejné příchutě, změním pouze vzhled nástrahy. Kapři jsou ryby zvídavé a takto předloženou nástrahu přijímají velice ochotně. Použití pasty je zrovna tak vhodné při lovu ve studené vodě zpočátku sezony a v pozdním podzimu, kdy ryby nejsou příliš aktivní. Tyto pasty dobře uvolňují drobné částice a aroma, což zaručuje okamžité vysílání potravního signálu. V letním období t příznivě přispívají k prodloužení rozpadu nástrahy a to je pro mne velmi důležité při krátkodobém lovu, kdy především upřednostňuji lov na pelety.           

dsc_0020.jpg
                       

Výhodou pasty Rapid je zároveň její konzistence, která mi umožní vytvořit na nástraze dostatečnou vrstvu dle mých požadavků v dané situaci. Tvar pelety je možné změnit do podoby boilie nebo naopak boilie v podobě tvaru kuličky pomocí pasty vytvarujeme do podoby pelety. Takových variant je určitě mnoho a zaručují široké využití těchto obalovacích past.        

dsc_0026.jpg
                                                     

Při poslední výpravě v období pozdního podzimu jsme s kamarádem Michalem vyrazili na náš oblíbený revír v lesích plni očekávání, které se naplnilo. Jelikož se jednalo o krátkou výpravu pouze přes jednu noc, naše nástrahy potřebovaly být velmi atraktivní, to v našem případě zajistily obalovací pasty Rapid. Podmínky pro lov nebyly příliš příznivé, ale záběry na sebe nenechaly dlouho čekat. Pelety s příchutí Kapří guláš a boilie Sea byly pro ryby velmi atraktivní a obalovací pasty na těchto nástrahách splnily velmi dobře svůj účel i ve velmi studené vodě.

dsc_0034.jpg
dsc_0038-3.jpg
dsc_0048-5.jpg

 Malý test obalovacích past Rapid

Každá z těchto obalovacích past má stejnou konzistenci, postavené jsou na základě boilie mixů a doplněné esencemi, pouze dobu rozpadu a uvolňování esencí nám mění teplota vody v daném ročním období. Sami si můžeme zvolit, jak moc velkou vrstvou obalíme naše nástrahy a pozorovat uvolňování pasty v různě teplé vodě. Takový test nám zcela otevře oči a odpoví na otázky, na které mnohdy hledáme odpověď. Já osobně jsem si vyzkoušel vložit boilie obalené v pastě Rapid do sklenice s vodou, kdy v jedné sklenici byla voda s teplotou vodou - asi tak šest stupňů celsia a ve druhé dvacet čtyři stupňů celsia a po několika minutách jsem mohl pozorovat, jak se v teplejší vodě pasta na boilie rozpouští a mnohem rychleji uvolňuje mikročástice. Hned jsem objasněnou situaci, jak tato pasta funguje v teplé vodě v letních měsících, kdy nástrahy obalené touto pastou přelstily několik krásných ryb. Při použití pasty ve studené vodě jsem byl překvapen, jak dlouho mohou vydržet nastražené pelety ve vodě obalené pastou Rapid, když jsem po deseti hodinách vytáhl nástrahu z vody a spatřil peletu na vlasu pod háčkem, nevěřil jsem, že je to vůbec možné. Obalovací pasta zaručila absolutní ochranu pelety před rozpouštěním, tím se prodloužila doba nastražení na lovném místě až o několik hodin. Podobně tomu bylo i boilies Easy catch z nižší řady Rapid, které jsou určené pro aktivnější způsob lovu díky svému rychlejšímu rozpadu. Díky těmto pastám ve studené vodě udržíme nástrahu na lovném místě možná déle i než deset hodin, což je v zimních měsících velmi důležité. Nástrahy není nutné kontrolovat po několika hodinách, čím se zvyšuje naděje k ulovení třeba i naší vysněné kapitální ryby.

 

dsc_0004-1.jpg
dsc_0012-7.jpg
dsc_0001-4.jpg

Pro Mivardi Jakub Svoboda

dsc_0052-2.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.