Phenom Carp FC - recenze

Zpět na Testy a recenze
24. 4. 2013 - Není to tak dlouho, co mi hoši z Mivardi tvrdili, že kaprové děličky s korkovou rukojetí dělat nebudou. Proto pro mě bylo překvapením, když jsem takové pruty viděl na veletrhu na jejich stánku. Na první pohled se mi ten prut líbil, především verze v délce 330 cm a s křivkou 2,5 lb. Po výstavách jsem dostal možnost pořádně tento prut odzkoušet u vody. Phenom Carp je nový model dvoudílných kaprových děliček na sezonu 2013 a je k dostání ve třech variantách.
11_fw.jpg

Není to tak dlouho, co mi hoši z Mivardi tvrdili, že kaprové děličky s korkovou rukojetí dělat nebudou. Proto pro mě bylo překvapením, když jsem takové pruty viděl na veletrhu na jejich stánku. Na první pohled se mi ten prut líbil, především verze v délce 330 cm a s křivkou 2,5 lb. Po výstavách jsem dostal možnost pořádně tento prut odzkoušet u vody. Phenom Carp je nový model dvoudílných kaprových děliček na sezonu 2013 a je k dostání ve třech variantách.

Základem prutu je velmi tenký blank z materiálu SHMC 80 - 65R, který má u rukojeti jen kolem 11 mm. Blank je černý a lesklý. Díly jsou spojené převlečnou spojkou zesílenou vyvázáním na obou dílech a matným kovovým kroužkem na horním díle. Název prutu a logo výrobce jsou na horní straně blanku a délka spolu s libráží jsou vyznačené na spodní straně. Vše je jen decentním písmem v bílé barvě. Logo Mivardi je na blanku posunuto až ke spojce prutu.

Prut je osazen celkem šesti očky typu SIC. Všechna očka jsou dvoupatková a mají velikost od 40 mm u náběhového až po 18 mm u špičkového. Očka jsou vyvázaná černou nití a přelakovaná silnější vrstvou bezbarvého laku, takže to působí, jako by uchycení oček, zesílení spojky a blank byly jednolité.

01_fw.jpg
02_fw.jpg
03_fw.jpg

Naviják má sedlo FUJI, které je šedé s matnými stříbrnými kroužky. Rukojeť je korková (korek nejvyšší kvality AAA grade). Na části před sedlem i za sedlem jsou konce korkové rukojeti zesíleny kroužkem z lisovaného korku, který je mnohem odolnější, a proto tato nejnamáhanější místa lépe chrání před poškozením. Mezi korkem rukojeti a sedlem navijáku jsou z obou stran tenké kovové kroužky v červené barvě (tradiční barva výrobce). Před sedlem navijáku je rukojeť dlouhá 7,5 cm, což je dost, aby se prut dal držet jen za korek. To se hodí zejména v mrazivém počasí, kdy sedlo do rukou zebe, nebo při delším zdolávání. Korek je v této části rukojeti ujímaný a je zakončený matným kovovým kroužkem v šedé barvě. Pod sedlem je rukojeť stejného průměru 23 mm, která je zakončená mírným rozšířením až na 27 mm. Koncovka rukojeti je kovová v šedé matné barvě a je do ní vsazeno výrazné kovové logo výrobce (bílé na červeném podkladu).

04_fw.jpg
05_fw.jpg
06_fw.jpg


Celkově působí prut velmi elegantně a jeho komponenty i zpracování kvalitně. Šikovně jsou promyšleny i drobné detaily jako zpevňující kroužky z lisovaného korku na krajích klasického korku, které prodlužují životnost rukojeti jako celku, nebo neobvykle dlouhá rukojeť před sedlem navijáku, která poskytuje komfort i při mrazivém počasí nebo delším zdolávání. Rozšířené zakončení rukojeti zlepšuje pevné držení prutu při nahazování. Korek rukojeti je opravdu velmi pěkný, celistvý, s minimem trhlinek, které jsou velmi dobře vyplněné.

Tento prut mi opravdu padl do oka i do ruky. Jelikož se jedná o verzi s křivkou 2,5 lb, nedá se hovořit o klasickém házecím prutu, ale snese i dost velké zatížení s ohledem na svou křivku 2,5 lb. Prodloužení hodů napomáhá především menší počet větších oček, která se u menších než dvanáctistopých (360 cm) prutů příliš nenosí. Také 40mm náběhové očko je od navijáku velmi daleko, téměř až u spojky prutu, což také přispívá k lepšímu průchodu vlasce očky během náhozu. Se zátěží o hmotnosti 80–100 gramů se prut sice dost ohýbá, ale hází se s ním stále velmi dobře a přesně, i když podle tabulek je přetížený (pro 2,5 lb je ideální vrhací zátěž kolem 60 g).

07_fw.jpg
08_fw.jpg
09_fw.jpg


Silnou stránkou tohoto prutu je velmi dobrá práce při zdolávání. Prut perfektně pobírá prudké výpady ryb a zároveň poskytuje dostatečné silové rezervy pro případ nouze, třeba u vázek. Přední díl je spíše měkčí a spodní naopak tvrdší. Díky těmto vlastnostem si krásně užijete souboj s menší rybou, ale zvládnete i velké bojovníky. Mimo jiné jsem si na něm povodil opravdu pěkného kapříka, který vůbec nechtěl z vody a dal mi pěkně zabrat, ale je to jeden z těch zážitků, jaké vám v hlavě zůstanou dlouho.

10_fw.jpg
11_fw.jpg
12_fw.jpg


Krom recenzované verze 330 cm 2,5 lb jsou k dispozici i varianty s klasickou délkou 360 cm s křivkou 2,5 lb nebo 3 lb. Ty jsem sice nezkoušel přímo u vody, jen na veletrhu, ale vlastnosti mají velmi podobné.

Technická data
Očka prut je osazen kvalitními dvoupatkovými očky SIC
Průměr koncového očka 18 mm
Průměr náběhového očka 40 mm
Počet oček 6 včetně špičkového
Průměr blanku u rukojeti 1,1 cm
Kvalita a typ spojek převlečná spojka. Oba díly jsou zesíleny vyvázáním a horní díl i kovovým kroužkem. Sesazení je velmi přesné. Drží pevně a snadno se rozebírá.
Materiál blanku SHMC 80 - 65R
Odhozová hmotnost 60 g, ale bez potíží se dá házet s 80 g
Design a kvalita zpracování blanku Zpracování blanku, vyvázání a lakování vyvázání oček jsou velmi zdařilé
Hmotnost prutu 290 g
Materiál rukojeti klasický korek kombinovaný s lisovaným korkem
Sedlo navijáku šroubové sedlo Fuji
Průměr rukojeti v nejužším místě má rukojeť průměr 23 mm, konec rukojeti má 27 mm
Přepravní délka 172 cm
Celková délka 330 cm
Počet dílů 2
Obal prutu dvoukomorové plátno s tkalounem
Poměr kvalita a cena prut sice patří do vyšší cenové kategorie, ale kvalita a zpracování tomu plně odpovídají
Celkový dojem Perfektní zdolávací prut, nabídne vám zážitek ze zdolávání menší ryby a zároveň má dostatečné silové rezervy na ryby velké. Na druhou stranu se s ním i velmi dobře hází. Prut je propracovaný do nejmenších detailů.
Varianty tohoto prutu 330 cm - 2,5lb, 360 cm - 2,5lb, 360 cm - 3lb

13_fw.jpg

Klady a zápory

+ Neobvykle velká očka na kratší prut

+ Snese při nahazování více, než bych od 2,5 lb prutu čekal

+ Zdolávání každé ryby je zážitek

+ Přes svou jemnost má velké silové rezervy

- Vyšší cena

Pro mrk.cz Jiří Jakeš

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.