Podběrák Hardcore - recenze

Zpět na Testy a recenze
6. 12. 2017 - Letošního roku přišla firma Mivardi na trh s novým typem podběráku s označením Hardcore. Jedná se o velice bytelný podběrák s pevným rámem, který je opatřený celokovovou roztažitelnou tyčí. Primárně je podběrák určen pro lov kapitálních kaprů a dravých ryb, a to zejména v husté vodní vegetaci a dále pro lov z lodi, kde je rovněž velice zapotřebí mít robustní a pevný podběrák.
hanak_rec_hardcore_002_resize.jpg

Letošního roku přišla firma Mivardi na trh s novým typem podběráku s označením Hardcore. Jedná se o velice bytelný podběrák s pevným rámem, který je opatřený celokovovou roztažitelnou tyčí. Primárně je podběrák určen pro lov kapitálních kaprů a dravých ryb, a to zejména v husté vodní vegetaci a dále pro lov z lodi, kde je rovněž velice zapotřebí mít robustní a pevný podběrák.

Základní parametry tohoto výrobku jsou: hlava podběráku 87 cm na délku x 70 cm na šířku, celková délka podběráku včetně plně vysunuté tyče 245 cm, se složenou tyčí 175 cm, délka samotné tyče 90 cm, její průměr 3 cm, celková hmotnost kompletního podběráku 1,35 kg.

hanak_rec_hardcore_007_resize.jpg
hanak_rec_hardcore_008_resize.jpg
hanak_rec_hardcore_009_resize.jpg

Tento podběrák používám od jara tohoto roku, a to primárně pro lov ze zakotvené lodi, kde je kladen velký důraz na bytelnost takového výrobku, jeho funkčnost a hlavně výdrž. Velkým plusem tohoto podběráku je jeho celková tuhost, a to jak hlavy, tak i tyče. Hlava ani tyč se při podebírání neprohýbají, pevně drží a rybu nekompromisně podeberou bez sebemenšího problému. V průběhu lovu z lodi se velmi často setkávám s velice větrným počasím, kdy vlny nemilosrdně bičují zakotvenou loď a podebírání uloveného kapra v těchto podmínkách klade veliký důraz na pevnost rybářského vybavení, počínaje prutem a konče podběrákem, jako konečným článkem zdárného ulovení vysněného úlovku. Běžné podběráky, které jsem používal doteď, téměř splňovaly to, co jsem od nich požadoval, ale při jejich manipulaci v silných vlnách „dostávaly“ zabrat. Tyč se vždy vlivem silných vln prohýbala a dlouhá síť, která nabírala vlny při podebírání úlovku znesnadňovala podebrání ryby. Hrozilo zde zlomení tyče, případně špatné podebrání úlovku a možnost vyháknutí zdolaného kapra. Po podebrání úlovku pak dlouhá sít v běžných typech podběráků znesnadňovala manipulaci ve stísněných prostorách lodi, při těžším úlovku kapra bylo potřeba před vytažením podběráku hlavu vytáhnout z kříže a pak samotnou hlavu se sítí vpravit do lodi. V neposlední řadě pak velice často docházelo k natržení sítě vlivem zaháknutí háčku z tlamy kapra do sítě a vlivem prudkých pohybů hlavy kapra pak docházelo k natržení většinou šetrné, ale jemné síťky.

hanak_rec_hardcore_011_resize.jpg
hanak_rec_hardcore_012_resize.jpg
hanak_rec_hardcore_013_resize.jpg

Všechny tyto potíže jsou nyní používáním podběráku Hardcore vyřešeny. Podběrák „sedí“ i v největších vlnách, hlava ani tyč se při podebírání neprohýbají, hlava díky pevnému rámu drží neustále tvar. Silným článkem podběráku je jeho pogumovaná síťka, která nenasává vodu, tudíž ani pachy úlovků a je rychle oschlá.  Při manipulaci na lodi jsem ocenil rychlé odpojení hlavy podběráku díky jednoduchému a účinnému uchycení, neboť při menším prostoru na lodi tuto vlastnost velice oceníte.

hanak_rec_hardcore_016_resize.jpg
hanak_rec_hardcore_017_resize.jpg
hanak_rec_hardcore_015_resize.jpg

Celkový dojem z podběráku Hardcore předčil moje očekávání. Podběrák jsme velice tvrdě otestovali letošního podzimu, kdy se parťákovi podařil neskutečný kapr 28 kg a podebrání tohoto „monstra“ proběhlo naprosto bez problémů, rám hlavy i síť tuto váhu bez problémů zvládly.

Pro toho, kdo je vyznavačem zejména lovu z lodi, bych tento podběrák určitě doporučil, tento výrobek snese i hrubší zacházejí bez újmy.

Za Mivardi team

Radim Hanák

hanak_rec_hardcore_002_resize.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.