Podrobná recenze PVA materiálů Mivardi

Zpět na Testy a recenze
19. 10. 2015 - Dovedete si dnes představit kaprařinu bez používání pomůcek z materiálu PVA? Já již velice těžko, kvalitní punčochy, pásky a šňůrky Vám lov značně usnadní a pro ryby často znamenají past, ze které není útěku. Já mám před sebou řadu PVA produktů z dílny MIVARDI.
1-4.jpg

Dovedete si dnes představit kaprařinu bez používání pomůcek z materiálu PVA? Já již velice těžko, kvalitní punčochy, pásky a šňůrky Vám lov značně usnadní a pro ryby často znamenají past, ze které není útěku. Já mám před sebou řadu PVA produktů z dílny MIVARDI.

Zdůrazním opět slovo kvalitní, protože nemůže být horší zjištění, než když stáhnete po ukončení rybolovu montáž a ta je obalena nerozpuštěným PVA „blivajzem“. Tato hrozba platí především na začátku a konci roku, kdy je voda velice studená. Vždy si musíte být naprosto jisti, že je montáž dokonale prezentována. Tato jistota Vám „uvolní ruce“ a vy se tak naplno bude moci věnovat samotným rybám. Výběr produktů je široký – asi nejoblíbenější jsou v poslední době punčochy, následované klasickou nití (šňůrkou) a páskou. Nesmím zapomenout na PVA hrudky, které lze využít např. na značně zarostlých vodách. Mivardi na trh dodávají 3 druhy punčoch, šňůrku a pásku. Přede mnou je první lov letošního roku a já mám zmíněné produkty s sebou. Jak si poradí s ledovou, březnovou vodou těsně po rozmrznutí?

 

 

 

 

2-27.jpg
3-27.jpg
4-23.jpg

PVA punčocha fine v tubě 18 mm x 5 m a 25 mm x 5 m

8-16.jpg

Jedná se o jemnou PVA punčochu. Ta je standardně navlečena na plnící plastové trubici, která je ve vrchní části zakončena šikovnou násypkou, takže Vám krmení nepadá všude kolem. Vše je uzavřeno v plastovém, průhledném tubusu a uzavřeno pevným šroubením. Součástí balení je plastové pěchovadlo. To je nepostradatelné především při tvorbě špalíčků z method-mixu. Po vyčerpání 5m náplně lze dokoupit další náplně na klasické špulce.

Punčochu lze tedy snadno plnit method-mixem, partiklem, drceným boilies, peletami, vlastně čímkoliv Vás napadne. Úzký 18mm profil lze využít také pro „sepnutí“ jen několika celých boilies, pakliže chceme mít poblíž nástrahy několik dalších kusů. Jednoduše do tubusu vhodíme pár kuliček, pořádně je k sobě stáhneme a zavážeme. Nakonec jednou z krajních kuliček provlečeme vlasový přívěs a umístíme zarážku – hotovo. Důležité je aby se kuličky doslova prohnuly, po rozpuštění PVA se doslova rozletí do okolí.

14-13.jpg

Výborně se pracuje s jakýmkoliv krmením v kombinaci s navlhčeným method-mixem. Ten lze navlhčit buď vodou, tekutým posilovačem, oleji, dipy, atd. Při použití vody by směs neměla být vlhká příliš, aby nezačala rozpouštět celé PVA, než se dostane do vody. Po nasypání a stlačením pěchovadlem, vznikají úhledné špalíky. Je nutné je pevně uvázat, aby v takto připravené punčoše vzniklo jisté napětí, které bude mít za následek, že PVA pod vodou doslova exploduje. Není také na škodu celé PVA nechat nacucat dipem nebo tekutým posilovačem. Takto připravený špalík je pro ryby neskutečně atraktivní. Stačí trochu tekutiny nalít např. na víko od kbelíku a celé PVA v této louži vykoupat, dokud nebude promočené skrz na skrz. Testované PVA se při této proceduře nerozpouští.

12-14.jpg
13-15.jpg
18-9.jpg

Co nejdůležitější aspekt: rozpustnost?! Voda má „krásných“ 6-7 °C, špalíky vhazuji do různých hloubek, do kterých ještě vidím. Pokaždé zhruba po 20 vteřinách přichází první povolení materiálu a zhruba 90 – 100 vteřin trvá, než se PVA rozpustí víceméně úplně. Rychlost rozpadu dokládá i následující situace:

U vody jsem letos poprvé a vděčný bych byl i za malého kapra. Oblast tudíž rozkmuji method-mixem a drobnými peletami. Jako nástrahu používám malé 15mm boilies a přidávám malé PVA s drcenými kousky. 2 hodiny se neděje nic. Pak však přichází první opatrný záběr, sekám do prázdna. Ani neměním boilies, pouze připínám malou punčochu nacucanou posilovačem a vracím návazec zpět do vody. Chvilku poté co připnu bobinu, mám na tento prut záběr znovu! Stačilo snad 5min a první kapřík letošního roku je na břehu. Takto se situace opakovala ještě dvakrát.

S celým PVA systém se pracuje absolutně bez problémů, je to snadné a rychlé. Za uváděnou cenu lze rozhodně doporučit.

Cena: 284,- kč (náhradní náplň – rozměr 18mm: 180,- kč, rozměr 25mm: 189,-)

PVA punčocha hexa v tubě 25 mm x 5 m a 37 mm x 5 m

K testu mám pouze rozměr 25mm, což ovšem nevadí. „Hexa“ je hrubší a silněší naž její sestra „Fine“. Jak název napovídá, oka punčochy mají šestihrannou strukturu a jsou poměrně velká, takže se hodí spíše pro plnění hrubším krmením. Při použití method-mixu se špalík drolí, což nepotřebujeme. Jinak pro punčochu platí víceméně to samé co pro předchozí výrobek. Výborně se s ní pracuje a dobře se rozpouští. Obal postrádá šroubení a krytka je pouze nasazovací a vnitřní tubus nemá násypku. Ta však za předpokladu, že budeme používat hrubé krmení (celé boilies, pelety) není třeba. Tato punčocha nalezne uplatnění především na velkých řekách a jezerech. Také zde lze po vyčerpání 5m náplně dokoupit další náplně na klasické špulce.

 

5-24.jpg
10-17.jpg
11-5.jpg

Cena: 25mm – 218,- kč (náhradní náplň: 170,- kč)

            37mm – 227,- kč (náhradní náplň: 180,- kč)

 

19-6.jpg

PVA šňůrka

Jedná se o velice jemnou PVA šňůrku spletenou ze 4 vláken. Pakliže potřebujeme přikrmit k nástraze několika kusy boilies nebo pelet, ideální varianta. Je dodávána v praktickém zásobníku, který má ve vrchní části integrované ostří pro rychlé oddělení požadovaného kusu niti. Bezproblémově se rozpouští i ve studené vodě. Další bonusovým bodem je skvělá cena. Vzhledem k jemnosti šňůrky bych doporučil i používání drobnějších jehel na boilies. Při použití hrubší jehly vzniká velký otvor v boilies a při svazování se s jezdícími kuličkami hůře pracuje.

Cena: 56,- kč

7-21.jpg
7a.jpg
17-11.jpg

PVA páska 10 mm

Posledním střípkem do mozaiky je PVA páska. Centimetr širokou, čirou pásku využijeme jako u šňůrky především při rozprostírání celého nebo půleného boilies a pelet okolo nástrahy. Je dodávána v i v totožném zásobníku. Rozpouští se bez problémů ve studené vodě. Drobnou výhodou oproti niti může být v některých situacích, že na patřičný kus pásky prostě pomocí jehly převlečeme boilies, háček propíchneme skrz pásku a nahazujeme. Rychlé a jednoduché. Páska se při propíchnutí háčkem netrhá.

Cena: 72,- kč

6-24.jpg
6a.jpg
15-12.jpg

Hodně štěstí na rybách přeje

Radek Holub

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.