Prut pro daleké nahazování Mivardi G50 Carp 12 ft 3,00 lb - recenze

Zpět na Testy a recenze
19. 6. 2017 - Prutů na lov kaprů je dnes na trhu dostatek, a to v různých cenových relacích. Na našich vodách ne vždy lze montáže jakýmkoliv způsobem zavážet a proto nezbývá, než se poohlédnout po kvalitním kaprovém prutu na daleké a přesné hody, který snadno bude překonávat hranici 100 m a docílit tak dalekých hodů do míst, kde se ryby nacházejí. Moje volba padla na dvoudílný házecí speciál Mivardi G50 v délce 3,60 metrů a s testovací křivkou 3 lb. Jak prut obstál po roce a půl značného zatížení se s vámi podělím v následujících řádcích.
nedelka_g50_17_6.jpg

Prutů na lov kaprů je dnes na trhu dostatek, a to v různých cenových relacích. Na našich vodách ne vždy lze montáže jakýmkoliv způsobem zavážet a proto nezbývá, než se poohlédnout po kvalitním kaprovém prutu na daleké a přesné hody, který snadno bude překonávat hranici 100 m a docílit tak dalekých hodů do míst, kde se ryby nacházejí. Moje volba padla na dvoudílný házecí speciál Mivardi G50 v délce 3,60 metrů a s testovací křivkou 3 lb. Jak prut obstál po roce a půl značného zatížení se s vámi podělím v následujících řádcích.

Vlastnosti

Série prutů G50 se vyrábí ve dvoudílné verzi, a to s délkou 12 ft (3,60 m) s testovací křivkou 2,75 lb a 3 lb. Prut má potenciál pro dlouhé a přesné hody. Unikátní blank potažený v obou dílech „cross wowen carbonem“ vám umožní přesné a dlouhé hody. Tento prut je vybaven FUJI sedlem navijáku a bez problému na něj připevníte i kaprový naviják robustnějšího tvaru. Prut je osazen kvalitní sadou oček SIC Ultralight Oversized s 50 mm spodním očkem pro lepší odhozové vlastnosti i při použití větších průměrů cívek navijáku. První očko má průměr 16 mm. Celková váha prutu je 390 g a transportní rozměry jsou 188 cm. Tento prut je zpracovaný velice precizně a působí velice luxusně. Očka prutu jsou velice kvalitně zalakována. Spodní anatomicky tvarovaná rukojeť z Duplonu pro skvělý a pohodlný úchop při nahazování je perfektní součástí tohoto prutu. Celý prut působí velice luxusním dojmem a v ruce je velice příjemný, a stejně tak i skvěle padne do ruky.

nedelka_g50_17_2.jpg
nedelka_g50_17_7.jpg
nedelka_g50_17_8.jpg

Prut do všech podmínek

Tento prut je v této cenové relaci naprostou špičkou a dá se s ním nahazovat opravdu do skutečně slušných vzdáleností, přičemž i zdolávací akce je velice příjemná. Při házení do velikých dálek se mi nejvíce osvědčilo olovo 100 – 115 g, kdy jsem při použití vlasce Mainline SHX průměru 0,26 mm házel za hranici sto metrů a to bez větší námahy. Házet s tímto prutem za hranicí 100 metrů jde za určitých zkušeností skutečně bez větších problémů. Samozřejmě záleží i na technice a na použití kaprového navijáku. Tento prut má perfektní špičkovou akci a tužší spodní část, což je na daleký odhoz důležité. Zdolávání s tímto prutem je velice příjemné a rybu si opravdu vychutnáte. Hravě zvládne i rychlé výpady těžkých ryb a i zdolávání v okolí vázek není žádný problém. Do prutu se můžete opravdu pořádně opřít. Zavážení na velké vzdálenosti a stahování těžkých olov zvládne také na výbornou, a i na toto se dá tento prut použít. Nicméně je to spíše prut na daleké odhozy a k těmto účelům ho také používám. Jako další skvělou věcí, kterou vidím u tohoto prutu, je přední 16 mm očko, které mi již zachránilo mnoho ryb. Hodně zarostlých revírů řasami a travinami případně plovoucí chmýří, které padá z topolů a při rybolovu se nachytávají na váš vlasec, vám kolikrát neumožní zdolat kapra. Jelikož menší průměry předních oček vám nakupí tento “bordel“ u předního očka a znemožní další zdolávání a musí dojít k přerušení a zbavení vlasce tohoto nepříjemného nadělení. Tím můžete přijít i o svůj úlovek. Tento problém u mě ale nenastal, protože přední 16 mm očko toto bez větších problému pobralo a já dokázal zdolat více ryb než moji kamarádi, které trápilo toto nadělení a museli přerušit zdolávání právě kvůli odstraňování tohoto problému. Tento prut opravdu snese opravdu velké zatížení, a i já jsem se do prutu tolikrát opřel s takovou sílou a prut se pokaždé zachoval naprosto fantasticky.

nedelka_g50_17_4.jpg
nedelka_g50_17_1.jpg
nedelka_g50_17_5.jpg

Skvělé pruty za zajímavý peníze

Uvedené kaprové speciály rozhodně potěší každého zapáleného kapraře. Po necelých dvou sezonách, co pruty vlastním, mohu říct, že tyto pruty nemusíte šetřit, krásně padnou do ruky a snesou i tvrdší zatížení a jejich práce při zdolávání je opravdu krásným zážitkem. I méně nezkušení kapraři, bez větších dovedností a techniky při nahazování, dokážou s G50 pruty házet opravdu daleko.  Kromě toho moc krásně vypadají a výborně padnou do ruky. Za mě rozhodně tyto pruty doporučuji.

nedelka_g50_17_9.jpg
nedelka_g50_17_3.jpg
nedelka_g50_17_10.jpg

Na závěr bych ještě rád poznamenal, že při dalekých náhozech je velice důležitá i naše víra v kvalitu prutu a v to, že když se do něj opravdu naplno opřeme, vše vydrží a nebudeme držet v ruce prut o jeden díl „bohatší“. Skutečně je to nesmírně důležité. Řadě rybářů jsem otevřel oči tím, že jsem vzal jejich prut a švihl s ním vší silou. Nevěřili, že by to jejich prut mohl vydržet, ale já věděl, že to není vůbec žádný problém. Kvalitní kaprový prut bez výrobního kazu nikdy nezlomíte náhozem, pokud nebudete používat extrémně těžká olova, která se pochopitelně pro daleké nahazování ani nehodí. Věřte svému prutu a budete házet daleko…

Za Tým Mivardi Lukáš Nedělka

nedelka_g50_17_6.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.