Recenze - Executive feeder 3,30m

Zpět na Testy a recenze
2. 2. 2013 - Precizně zpracovaný prut ve střední cenové kategorii, který nabízí mnohem více, než by se dalo na první pohled vůbec očekávat a tušit, a to ve smyslu velmi uhlazené zdolávací křivky a přesnosti odhozu. Akce je soustředěna do horní části prutu, ale přechod ze střední části je až neuvěřitelně plynulý, což není u tohoto typu akce úplně běžné. V tomto směru je třeba chválit, protože se to odráží příjemně nejen vizuálně, ale i při přesnosti nahazování a také progresivnějším zdolávání ryb.
Executive feeder 9

Precizně zpracovaný prut ve střední cenové kategorii, který nabízí mnohem více, než by se dalo na první pohled vůbec očekávat a tušit, a to ve smyslu velmi uhlazené zdolávací křivky a přesnosti odhozu. Akce je soustředěna do horní části prutu, ale přechod ze střední části je až neuvěřitelně plynulý, což není u tohoto typu akce úplně běžné. V tomto směru je třeba chválit, protože se to odráží příjemně nejen vizuálně, ale i při přesnosti nahazování a také progresivnějším zdolávání ryb.

Štíhlý blank s odhozovou gramáží 70 g naprosto dokonale zapadá do kategorie light a pohybuje se přesně v intencích, které od něj očekáváte s tím, že svou práci plní neobvykle snadno, precizně a přesně.

Je předurčený k lovu menších a středně velkých ryb v kratších vzdálenostech s lehčími krmítky, které dokáže odhazovat do velkých vzdáleností. Zejména s krmítky typu Method feeder je radost s ním pracovat. Tento proutek je ideální k rychlostnímu lovu cejnů, podouství, ostroretek, plotic a menších kaprů. Je tedy vhodný nejen ke komerčnímu, ale i závodnímu chytání. Chová se dobře jak na stojatých, tak i tekoucích vodách.

Executive feeder 1
Executive feeder 2
Executive feeder 3

Díky své sice rychlé, ale nikoli agresivní akci dovoluje používat slabé vlasce a návazce. To z něj dělá navíc i prut pro specialisty zabývající se lovem opatrných ryb a také lovem ve špatných podmínkách, kdy můžete docílit záběrů pouze velmi jemnými technikami. Nicméně mohl jsem si vyzkoušet, že tento prut si snadno poradí i s menšími kapry bez jakýchkoli problémů.

Executive feeder 4

Prut je vybavený třemi grafitovými špičkami, které jsou sice rozlišeny barevně, ale bez jakýchkoli popisků. Pouze odhadem se dá určit, že by mohlo jít o špičky v hodnotách 0,50, 0,75 a 1,00 oz. Špičky jsou v základně pouze 2,2 mm silné a jsou velmi pozvolně ujímané. Při signalizaci se do „akce“ zapojuje jejich velká část, a proto je signalizace velmi zřetelná a přesná, což je velkým plusem tohoto prutu. Jinak je ale prut osazen poměrně malými očky. To by se mohlo zdát jako nevýhoda, ale u prutů určených k lovu na kratší vzdálenosti to nesehrává nijak zásadní roli.

Executive feeder 5
Executive feeder 6
Executive feeder 7

Ten, kdo po lovu nerozdělává prut, ale nechává na něm naviják s vlascem a koncovou sestavou, může pociťovat jako skutečnou nevýhodu to, že prut nemá všechny díly stejně dlouhé a že spodní díl prutu nemá očko. Tento prut si ale zaslouží, abyste se o něj starali a po lovu ho uložili tak, jak se má. Doporučit ho mohu každému, kdo rád chytá jemně a má rád hezké věci, které navíc odvádí skvělou práci.

Technická data

Očka

prut je osazen lehkými jednopatkovými očky SIC mimo prvního náběhového očka, které je dvoupatkové

Průměr koncového očka špičky

2 mm

Průměr náběhového očka (první od navijáku)

9 mm

Počet oček

14 včetně špičky, počet oček na špičce: 5

Počet špiček

3 v provedení v rozsahu 0,5-1,0 oz, délka špičky: 50,5 cm

Průměr blanku u sedla navijáku

12 mm

Kvalita a typ spojek

broušené trnové spojky. Převlečný díl zesílený v dolní části vyvázáním, sesazení je velmi přesné, včetně spojení se špičkou. Drží pevně a snadno se rozebírá, špička zapadá do horního dílu cca 3 cm

Materiál blanku

grafit SHMC75/65R s povrchovým lakováním

Odhozová hmotnost

20-70 g

Design a kvalita zpracování blanku

černá decentní barva je velmi elegantní. Zpracování blanku, vyvázání a lakování vyvázání jsou bez zjevných chyb a nedostatků

Hmotnost prutu

170 g

Rychlost blanku

prut je poměrně rychlý a po nahození se velmi rychle ustálí, křivka je hladká, bez viditelných přechodů. Akce je soustředěna především do horní části prutu.

Materiál rukojeti

korek, koncovka prutu je vyrobena ze směsi korku a přírodního kaučuku

Sedlo navijáku

typ sedla Fuji s krytým šroubením shora

Průměr rukojeti

v nejužším místě 2,4 cm, konec rukojeti 2,8 cm

Přepravní délka

127 cm, přičemž dolní díl má délku 93 cm

Celková délka po sesazení prutu

330 cm

Počet dílů

3 + 3 špičky

Obal prutu

nepromokavé dvoukomorové plátno s tkalounem

Poměr kvalita a cena

prut patří do střední cenové kategorie a dá se říct, že nabízí mnohem více než je standard

Celkový dojem

Prut plně zapadá do kategorie light a poskytuje velmi dobrý pocit jak při nahazování, tak při zdolávání ryb. Práce s ním je velmi příjemná a v mnoha ohledech předčí očekávání.

Executive feeder 7
Executive feeder 8
Executive feeder 9

Klady a zápory

+ velmi příjemná zdolávací akce

+ nízká celková hmotnost

+ citlivé špičky

- nestejná délka jednotlivých dílů

 

Autor recenzce: Milan Tychler pro www.mrk.cz

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.