Recenze pelet Rapid Classic Halibut

Zpět na Testy a recenze
6. 9. 2017 - Již druhým rokem úspěšně používám pro lov a vnadění lovného místa pelety Rapid Classic Halibut a Rapid Classic Red Halibut od značky Mivardi. Jedná se o pelety, které jsou ideální k masívnímu prokrmování lovného místa na všech typech vod.
hanak_pelety_rec17_07.jpg

Již druhým rokem úspěšně používám pro lov a vnadění lovného místa pelety Rapid Classic Halibut a Rapid Classic Red Halibut od značky Mivardi. Jedná se o pelety, které jsou ideální k masívnímu prokrmování lovného místa na všech typech vod.

Jak je známo, kompletní sortiment pelet Rapid Classic se vyrábí v Mohelnici, nejedná se tedy o žádný přebalený výrobek, jak je v Čechách zvykem. Dle mých osobních zkušeností ryby o tyto pelety projevují velký zájem a tyto je dokáží zaměstnat a udržet na lovném místě po delší dobu a o to nám kaprařům jde především. Při dlouhodobější „krmné kampani“ jak někdy nazývám vícedenní masívnější krmení, jsou tyto pelety schopny stáhnout ryby ze širokého okolí, což se mi několikrát potvrdilo na velkých údolních nádržích, jako jsou Nové mlýny, Mušov, Brněnská přehrada apod.

Tyto pelety mají vysokou nutriční hodnotu, obsahují velice kvalitní rybí a masové moučky, přírodní extrakty, chuťové stimulátory a v neposlední řadě také velké množství kvalitního rybího oleje. Svým složením jsou velmi lehce stravitelné a dodávají rybám velké množství energie. Vyrábějí se v několika průměrech a to 4, 8, 12, 16, 20 a 27 mm v baleních po 1 kg, 2,5 kg a 10 kg. Všechny tyto průměry vyjma průměru 4 a 8 mm jsou vyráběny s dírkou uvnitř pro jejich lehčí nastražení.

hanak_pelety_rec17_03.jpg
hanak_pelety_rec17_04.jpg
hanak_pelety_rec17_06.jpg

Jak jsem již předestřel, nejvíce používám tyto pelety na „rozjetí“ krmného místa, kdy se snažím přilákat kapry ze širokého okolí a pak tyto odchytávat. Jsem zastáncem teorie „kdo nekrmí, nechytá“, i když samozřejmě se tato metoda nedá uplatňovat vždy a všude. Na vodách, kde lovím, však funguje výtečně. Vzhledem ke skutečnosti, že pelety, jak už jejich název napovídá, se postupně rozpadají, tak i větší množství těchto pelet ve vodě ničemu nevadí, neboť je v rámci jejich rozpadu vysbírá bílá ryba a další drobotina. Za svoji rybářskou kariéru jsem vystřídal velké množství různých pelet, a to od tzv. šrotových, kdy jejich rozpad byl v rámci minut a na dně pak vytvořily jen hromádku „šrotu|“, tak i další různé typy, jejichž rozpad byl několik hodin. Jak jsem již řekl, pelety by měly sloužit k tomu, aby kapra zaujaly na delší dobu na lovném místě, proto by jejich rozpad neměl být nijak rychlý a k tomuto účelu mi tyto pelety vyhovují. Rozpad těchto pelet je závislý na několika faktorech, kterými jsou teplota vody, proudění vody, případně přítomnost většího počtu bílé ryby. Ze své praxe jsem vypozoroval, že větší průměry těchto pelet, zejména 20 mm vydrží v letním období na lovném místě zhruba 3–5 hodin, největší pelety průměru 27 mm pak i o dvě hodiny déle.

hanak_pelety_rec17_09.jpg
hanak_pelety_rec17_12.jpg
hanak_pelety_rec17_14.jpg

Pelety Rapid Classic Halibut používám vzhledem k jejich složení zejména v teplejších měsících roku, pelety Rapid Classic Red Halibut používám během celého roku. Těmito peletami s úspěchem vnadím, kdy si vždy před lovem namíchám směs těchto pelet, a to v různých průměrech. Touto směsí pelet docílím toho, že jednotlivé kusy vzhledem k různě době rozpadu po několik hodin neustále lákají ryby na lovné místo, nestane se tak, že by se rozpadly najednou a poté by již nebylo na lovném místě čím lákat ryby. Jestliže potřebuji zvýšit „dráždivý“ účinek těchto pelet, zaliji je na pár hodin lososovým olejem, který tak mírně prodlouží i jejich dobu rozpadu. Místo, kde provádím lov, pak provnaďuji směsí těchto pelet několikrát denně po menších dávkách, abych docílil toho, že místo bude pořád atraktivní a rybu bude držet se krmit po delší době. Do směsi těchto pelet samozřejmě přidávám i různé průměry boilí, kterými rovněž místo prokrmuji. Všem kaprařům bych doporučoval z vlastní zkušenosti, aby se nebáli těmito peletami masívněji krmit, v drtivé většině mi tato taktika přinesla dobré výsledky. Na založení krmného místa na větších nádržích použiji na první „zákrm“ zhruba 5 kg těchto pelet různých průměrů, většinou 12 a 20 mm + boilí, zhruba 2–3 kg. Toto krmení rozprostřu do velké plochy cca. 30 x 30 metrů, někdy i větší. Další dávku pelet pak na místo dopravím zhruba po několika hodinách, dávku boilie samozřejmě zmenším. Takto pokračuji zhruba čtyřikrát denně, pokud je aktivita kaprů velká, i častěji. Jakmile začnou záběry přicházet, začínám koncentrovat krmení těmito peletami do menšího a menšího prostoru, až nakonec kapry odchytávám v okolí do 10 m od středu krmného místa. Postupně pak vynechávám menší průměr pelet a přecházím pouze na průměr 20 mm a přidávám průměr 27 mm, jelikož většinou cílím na větší jedince. Tuto strategii používám při vícedenním rybolovu, kdy většinou tímto masívním krmením stáhnu ryby z okolí.

hanak_pelety_rec17_18.jpg
hanak_pelety_rec17_02.jpg
hanak_pelety_rec17_13.jpg

Specifickým znakem těchto pelet je způsob jejich rozpadu. Tato peleta se chová trošku odlišně od ostatních a to tak, že po vhození do vody vlivem okolí jejich povrch pomalu měkne, tzv. „oslizává“, ale jen mírně, další vrstva pod tímto „slizem“ je tvrdá jako kámen. Tato měkká vrstvička velice láká ryby svým změklým povrchem, kdy jádro zůstává neustále tvrdé, a menší ryby nemají šanci tyto pelety v krátké době pozřít. Když jsem tyto pelety testoval doma ve sklenici s vodu tak bylo toto měknutí vrchní vrstvy viditelné, postupně se z pelet uvolňovaly malinké částice, které odpadávaly do okolí pelety, k hladině pak vystupoval rybí olej a další atraktory, což při masívním zákrmu dokáže zaujmout i ryby pohybující se ve sloupci nad takto zakrmeným místem a tyto pak reagují na předložené krmení.

hanak_pelety_rec17_17.jpg
hanak_pelety_rec17_15.jpg
hanak_pelety_rec17_05.jpg

S peletami Rapid Classic Halibut a Red Halibut dociluji pravidelně velice dobrých výsledků, již si svoji výpravu za kapry nedovedu bez těchto pelet představit, každý rok jich vykrmím několik desítek kilogramů, kapři na ně bez váhání velice dobře reagují. Proto všem doporučuji používat tyto pelety při výpravách za kapry.

Za Mivardi team

Radim Hanák

hanak_pelety_rec17_01.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.