Recenze - Pelety Rapid Premium

Zpět na Testy a recenze
29. 11. 2016 - Dalším produktem ze sortimentu Rapid, který bych chtěl přestavit v následujících řádcích, jsou příchuťové pelety Premium. Spousta rybářů v dnešní uspěchané době nemá možnost strávit na rybách více než pár hodin ve všedních dnech, max. prodloužený víkend. Je třeba tedy se této situaci přizpůsobit a lov pokud možno co nejvíce zefektivnit. Nebudu se tu rozepisovat sáhodlouze o množství výbavy, kterou „nezbytně“ potřebujeme i na krátké vycházky a je vhodné i toto maximálně zredukovat, věnovat se chci spíše peletám obecně a peletám Premium obzvlášť.
luzny_rec01_7

Dalším produktem ze sortimentu Rapid, který bych chtěl přestavit v následujících řádcích, jsou příchuťové pelety Premium. Spousta rybářů v dnešní uspěchané době nemá možnost strávit na rybách více než pár hodin ve všedních dnech, max. prodloužený víkend. Je třeba tedy se této situaci přizpůsobit a lov pokud možno co nejvíce zefektivnit. Nebudu se tu rozepisovat sáhodlouze o množství výbavy, kterou „nezbytně“ potřebujeme i na krátké vycházky a je vhodné i toto maximálně zredukovat, věnovat se chci spíše peletám obecně a peletám Premium obzvlášť.

V několika předchozích sezonách jsme si velmi oblíbili kuličkové pelety Rapid a několik materiálů z těchto výprav už bylo publikováno. Na letošní sezonu jsem si zvolil příchuťové pelety Rapid Premium, které by měly taktéž fungovat na krátkodobých vycházkách, a to i ve studené vodě. Hlavním rysem všech pelet je dřívější nástup uvolňování atraktorů a částeček do vody oproti boilies, rychlejší omýlání, tedy postupné zmenšování jejich velikosti. To je předurčuje především pro lov z odhozu, ale lze je s úspěchem použít i na vyvážku, ale k tomu se ještě dostaneme.

Trocha teorie

Tvar těchto pelet není třeba dlouze popisovat, každý z rybářů ví, co si pod pojmem peleta představit. Co se týče složení, je podobné jako u boilies. Přesnější receptura se drží, jak se říká, „pod pokličkou“, nicméně obsahují rybí a jiné moučky, aminokyseliny, tekuté potravy, oleje a aromata. Stejně jako veškerý další sortiment návnad a nástrah Rapid, jsou vyráběné v Mohelnické výrobně na firemní lince, nejde tedy o žádný přebalený produkt. Sypké složky pelet jsou extrudovány. Extruze je výrobní proces zpracování krmiv, ale i třeba potravin, při kterém se zvlhčené materiály s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny plastifikují a tepelně upravují kombinovaným působením tlaku, tepla a mechanických střihových sil. Tento pochod probíhá v zařízení zvaném extrudér. Surovina se zde v extruzním válci stlačuje pomocí šneku, dochází k jejímu zahřátí, zmazovatění škrobu a denaturaci bílkovin. Na konci extrudéru je hmota tlačena tvarovací matricí a následně sušena. Proč se extruduje? Vysvětlení je prosté, rychlost celého procesu způsobuje, že biologická hodnota živin ve vstupních surovinách je zachována a co je důležité, vzrůstá stravitelnost. Zároveň je výrobek bez použití konzervační chemie sterilizován a stabilizován. Tolik malinko teorie z výroby pelet.

Sortiment

Co se řady pelet Rapid Premium týče, tak ta se vyrábí ve čtyřech příchutích - Vyzutý Tonda, Devil Squid, Cherry a Kapří guláš. Každá příchuť pak ve třech velikostech - 4mm (bez středové dírky) a dále pak v průměrech 16 a 20mm. Posledně uvedené průměry mají středový otvor pro nastražení pod háček. Na trh jsou dodávány v uzavíratelných sáčcích o obsahu 1kg či 2,5kg, při ceně 99,-Kč za kilové balení a 199,-Kč za balení 2,5kg. Při objednávce přes eshop je cena ještě o něco příznivější.

luzny_rec01_4
luzny_rec01_6
luzny_rec01_13

Použití

Mimo peletek o průměru 4mm, které jsou určeny pro použití do PVA materiálů (sáčky, punčochy) či volné plošné krmení, lze zbývající dva průměry, tedy 16 a 20mm velmi snadno nastražit pod háček, stejně jako boilies. Při použití v PVA materiálu je můžeme použít v „suché“ podobě, tedy tak, jak je vysypeme ze sáčku, nebo dle potřeby a fantazie dále ještě více zatraktivnit. Nabízí se použití liquidu či dipu stejné nebo naopak odlišné příchuti, nejrůznějších olejů, gelového atraktoru nebo jiných zálivek. I tento způsob použití skýtá další varianty – do PVA punčochy můžeme naplnit již přeboosterované peletky, nebo naopak suché a zálivkou zatraktivnit již hotové válečky PVA. Podle mých zkušeností tím docílíme prodloužení doby rozpadu PVA materiálu a přes už tak pro ryby zajímavé menší částečky do vody dostaneme potravní signál. Osobně tedy peletky používám v podobě upravené dle mých představ.

Pokud se týče použití větších průměrů, opět je na každém z nás, jak se rozhodne nástrahu prezentovat. Nabízí se použití samotné pelety pouze s peletovou zarážkou, nebo můžeme peletu zkombinovat s pop up boilies či imitací kukuřice, nebo pod peletu nastražit boilies menšího průměru nebo polovinu stejného boilies. Druhou polovinu můžeme umístit i nad peletu, čímž získáme jakýsi kapří sendvič, neokoukanou nástrahu. Osobně velmi rád používám peletu s pop up, neboť nástrahu pak můžu nahodit i do podvodní vegetace a vím, že postupem času, kdy se peleta rozpouští, vliv plovoucího boilies se zvětšuje a část montáže i s háčkem je zvedána nad vegetaci. Zvláště na dost pochytávaných vodách se mi toto několikrát velice osvědčilo a přinášelo mi to poměrně dost záběrů, a to i v době, kdy druhý prut na boilies mlčel.

luzny_rec01_5
luzny_rec01_8
luzny_rec01_9

Pelety na vyvážku? Proč ne…

Jak už jsem nakousl v úvodu článku, pelety se dají velmi dobře použít i pro lov z vyvážky. Sám jsem na jaře používal na výpravě na jednom prutu peletu Premium Devil Squid a závěrečné srovnání s boilies na druhém prutu vyšlo příznivěji právě pro peletu. Mnozí namítnou, že se peleta rychle rozpadá. Ano, tohle je pravda, nicméně rozpustnost pelety je ovlivněna hned několika faktory, jako je teplota vody, hloubka, v které lovíme a v neposlední řadě i přítomností či nepřítomností bílé ryby. Peleta po vhození do vody začne pracovat, absorbuje určité množství vody, čímž na jejím povrchu vzniká měkká vrstvička. Pokud je peleta bez pohybu, trvá mnohem déle, než z ní tato pozvolna začne odpadat. V případě, že peletu atakuje bílá ryba, při pohybu této nástrahy po dně tato povrchová měkká vrstva odpadá mnohem rychleji a celý proces měknutí se opakuje. Tuto teorii si může každý vyzkoušet přímo u vody prostým vhozením pelety „pod nohy“. Při lovu z vyvážky se snažím výdrž pelety pod háčkem prodloužit. Použít k tomu lze pastu, kterou peletu obalíme. Vrstvu pasty si množstvím nanášené pasty může upravit každý sám. Nejen, že prodloužíme dobu, kterou peleta vydrží pod háčkem, ale jako příjemný bonus je zatraktivnění nástrahy. Použít lze i liquid s gelovým atraktorem. Peletu namočíme do liquidu a následně obalíme v prášku gelového traktoru. Tento postup můžeme několikrát po sobě opakovat a docílíme tím vrstvy jakoby „slizu“ na peletě. Zkušenost z praxe je, že je lepší si takto nástrahu připravit předem a práškový traktor nechat zaschnout. Lépe tak na peletě drží. Fantazii se meze nekladou, ba právě naopak, takže lze použít stejnou nebo zcela odlišnou příchuť než je peleta. Další možností je použití oleje, který po nasáknutí do pelety zpomalí její rozpad. Poměrně zajímavým tipem je do středového otvoru pelety po umístění pod háčkem nakapat vosk ze svíčky (pozor na různé aromatizované svíčky!). Nejen, že takto zabráníme rozpadu pelety od jejího středu, ale navíc v horkém vosku ulpí částečky z pelety a tento „zbyteček“ pelety ležící v hromádce po rozpuštěné peletě je pro ryby velmi lákavýJ. Jako další varianta se nabízí použití chranné smršťovací folie. Jednoduše z balení odstřihnout potřebnou šíři, navléct na peletu a nad párou smrštit. Smršťovací materiál přilne k povrchu pelety v námi zvolené šíři a peleta se rozpouští jen na ploše námi zvoleného přesahu nad smršťovacím materiálem a na plochách průměru.

luzny_rec01_10
luzny_rec01_11
luzny_rec01_15

Závěrem

Pelety lze použít nejen jako nástrahu jak je uvedeno výše, lze je, vzhledem k jejich nižší ceně ve srovnání s boilies, použít velmi dobře i na vnadění či na rozjezd krmného místa. Kdo se nebojí experimentovat a zkoušet, bude u vody zřejmě příjemně překvapen. Sám za sebe, parťáka a naše lepší polovičky můžu pelety Premium jen doporučit. Ostatně dvě velmi pěkné ryby v podání našich holek z odhozu, právě na pelety, kdy vyvážka nebyla produktivní a dost akční dle jejich představ, hovoří samy za sebe.

luzny_rec01_2
luzny_rec01_3
luzny_rec01_12

Hodně pěkných chvil u vody a ohlé pruty přeje za Mivardi Tým

David Dejvl Lužný

luzny_rec01_7


 

 

Přiložené obrázky

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.