Recenze - Závěsný elektromotor Pulsar 55lb

Zpět na Testy a recenze
8. 8. 2014 - Je tu další, v pořadí druhá recenze, která vznikla pod křídly magazínu Kapr a kapří svět. Tentokrát se zaměříme na závěsný elektromotor Pulsar od firmy Mivardi. Měl jsem možnost otestovat elektromotor na několika výpravách a v následujících řádcích se seznámíte s mými postřehy. Elektromotor je standartně vyráběný firmou Haswing pro japonský trh. V licenci je dodáván právě firmou Mivardi, která nabízí tři varianty odlišující se výkonem. K dispozici jsou tedy varianty o výkonu 30, 40 a 55lb s max. napětí 12V. Na zvláštní požadavek zákazníků bude v průběhu sezóny k motorům nabízena možnost doplnění elektronického maximizéru a zvýšení výkonu cca o 5lb. Já jsem měl možnost vyzkoušet nejsilnější verzi a test proběhl na člunu M-Boat 290 P, taktéž od firmy Mivardi.
Mivardi Pulsar

Je tu další, v pořadí druhá recenze, která vznikla pod křídly magazínu Kapr a kapří svět. Tentokrát se zaměříme na závěsný elektromotor Pulsar od firmy Mivardi. Měl jsem možnost otestovat elektromotor na několika výpravách a v následujících řádcích se seznámíte s mými postřehy. Elektromotor je standartně vyráběný firmou Haswing pro japonský trh. V licenci je dodáván právě firmou Mivardi, která nabízí tři varianty odlišující se výkonem. K dispozici jsou tedy varianty o výkonu 30, 40 a 55lb s max. napětí 12V. Na zvláštní požadavek zákazníků bude v průběhu sezóny k motorům nabízena možnost doplnění elektronického maximizéru a zvýšení výkonu cca o 5lb. Já jsem měl možnost vyzkoušet nejsilnější verzi a test proběhl na člunu M-Boat 290 P, taktéž od firmy Mivardi.

Při zevrubné prohlídce zaujme elektromotor kvalitním materiálem všech částí. Všechny pohyblivé části (Utahovací matice, páčka pro náklon) jsou vyrobeny z tvrdého plastu a fungují absolutně bez problémů. Madlo řídící jednotky je pogumováno a díky povrchové úpravě sedí dobře v ruce. Dobrý dojem dotváří i decentně zpracované nápisy a logo na horní straně řídící jednotky.

Složený elektromotor

Složený elektromotor

Řídící páka motoru

Řídící páka motoru

Řídící jednotka se dá zaaretovat v několika pozicích

Řídící jednotka se dá zaaretovat v několika pozicích

Před samotným použitím u vody, je nutné přidělat pomocí klíče, který najde v balení k motorové části vrtuli. Verze 30 a 40lb má vrtuli o 2 listech, vrtule 55lb varianty pak listy 3.

Montáž na pevné „zrcadlo“ člunu, je velice jednoduchá. Za pomoci utahovacích maticí, je to otázka několika minut. Uchycený motor, lze snadno naklánět do 10 poloh. Stačí stisknout páčku pro naklápění a druhou rukou zvolíte náklon. Po celou dobu testu jsem se pohyboval na vodách s mělkými příbřežními partiemi, takže jsem toto usnadnění více než kvitoval, nemusíte se obávat, že poškodíte motorovou jednotku, případně vrtuli. Hloubku zanoření vrtule a tuhost otáčení motoru nastavíte pomocí 2 matic umístěných na hlavní ose.

Páčka pro naklápění

Páčka pro naklápění

Motor s vrtulí

Motor s vrtulí

Matice pro utažení hlavní osy

Matice pro utažení hlavní osy

Před připojením k baterii je zapotřebí koupit 2 svorky pro přichycení k pólům, které přiděláte k mosazným očkům na kabelech. Druhů svorek je celá řada, sada těch nejobyčejnější, klasických se na trhu pohybuje okolo 60 kč.

Používal jsem trakční baterii o 105Ah. Ihned po připojení se Vám rozsvítí na řídící jednotce ukazatel kapacity baterie v rozmezí 100 - 20 %. Při poklesu na 20% je nutno baterii dobýt. Baterie mě vždy vydržela po celý víkend. První den, po příjezdu jsem se s plným člunem přesunul na lovné místo, poté pravidelně zavážel své montáže a v neděli jsem se naložený vracel zpět. Je nutno podotknout, že se jednalo spíše o menší vody a bylo relativně klidné počasí. Dá se odhadnout, že při pohybu na velkých jezerech, řekách, případně při silně, větrném počasí bude spotřeba energie větší.

Lze vytáhnout o 15cm vpřed

Lze vytáhnout o 15cm vpřed

21-2.jpg
18-3.jpg

Při přesunech s větším „nákladem“ i při samotném zavážení jsem ocenil výsuvnou rukojeť. Ta se dá prodloužit o 15 cm. V několika pozicích se dá zaaretovat i samotná řídící jednotka, která ústí v madlo. V madlu rukojeti je integrovaný ovladač rychlosti, motor nabízí 5 rychlostí vpřed a 3 rychlosti vzad. Díky menším rychlostem a dostatečně velké ploutvi na motorové jednotce se dá po vodní hladině pohybovat opravdu precizně a to i v blízkosti nejrůznějších překážek. Naopak při jízdě na nejvyšší rychlostní stupeň cítíte, že motor má opravdu sílu. Poměrně rychle přesunete svojí osobu s kompletní bagáží z bodu A do bodu B.

Celkově na mě elektromotor působí velice dobrým dojmem. Přes deštivé počasí, které střídavě po dobu testu panovalo, se neobjevil žádný problém. Pokud vezme v potaz poměr cena/výkon je Pulsar jasnou volbou.

Elektromotor Pulsar 30lb - 3 564 Kč

Elektromotor Pulsar 40lb - 4 076 Kč

Elektromotor Pulsar 55lb - 5 216 Kč

Pro magazín Kapr a kapří svět Radek Holub

24-2.jpg
28-2.jpg
22-1.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.