Technix Match a Competition 4000

Zpět na Testy a recenze
30. 7. 2012 - Na první lize v Pasohlávkách jsem měl možnost otestovat novinky letošní sezóny z produkce firmy Fish-pro odhozový prut Mivardi Technix Match a naviják Mivardi Competition 4000. Chytalo se za silného protivětru, pruty dostávali opravdu zabrat. Rád bych popsal své zkušenosti z tohoto třídenního odhozového chytání s těmito produkty.
4569.jpg

Na první lize v Pasohlávkách jsem měl možnost otestovat novinky letošní sezóny z produkce firmy Fish-pro odhozový prut Mivardi Technix Match a naviják Mivardi Competition 4000. Chytalo se za silného protivětru, pruty dostávali opravdu zabrat. Rád bych popsal své zkušenosti z tohoto třídenního odhozového chytání s těmito produkty.

V katalogu se píše mnoho technických detailů o materiálech, konstrukci, ... Jsou to jistě velmi důležité údaje, pro mě je mnohem podstatnější skutečné chování prutu a navijáku u vody při chytání. Letošní první kolo I. ligy připravilo opravdu náročné testovací podmínky. Foukal silný protivítr a přestože se chytalo na přehradě, voda pomalu tekla. Proto se stále a stále nahazovalo.

Pojďme ale po pořádku. Nejprve pár řádků k navijáku Mivardi Competition 4000. Mimochodem velikost 4000 je pro závodní plavanou optimální. Možná se vám takový naviják zdá veliký, ale právě díky většímu průměru cívky navíjí o poznání rychleji než menší třítisícovka, také brzda díky větší cívce lépe pracuje.

Při záseku

Minulý rok jsem si koupil dva starší modely Match 4000. Jsem rád, že firma neusnula na vavřínech a letošní model je o podstatný kus vyspělejší. Papírově se to možná nezdá, rozdíl jednoho ložiska je opravdu zanedbatelný. To důležité poznáte, když navijáky roztočíte. Letošní model je velmi slušně vyvážený. Na ostatních prutech jsem měl stará dobrá shimana a rychlostí i plynulostí chodu jsou oba navijáky srovnatelné (Proč to píšu, když mají oba převod 6,2:1? Už jsem měl v ruce i naviják s převodem 7,2:1 a roztočit ho jako shimano nešlo ani náhodou). Rozběh při navíjení má sice Competition 4000 trochu tužší, ale to se u nového a navíc osmiložiskového navijáku dá předpokládat. Do optimální kondice se dostává až po několika chytáních. Za hlavní pokrok považuji, že se konstruktérům podařilo doladit nedostatky s ukládáním vlasce, které je u nového modelu naprosto přesné. Vlasec se ani po stovkách hodů nekroutil (pro úplnost uvedu, že jsem chytal na vlasec Tubertini Feeder 0,16 mm). Brzda je sice velmi citlivá a jemná, ale osobně se mi lépe pracuje s bojovkou od shimana. Je to samozřejmě otázka zvyku a cviku, to přiznávám. Už samotný fakt, že si dovolím srovnávat tento naviják s takovou legendou (která se navíc už v pověstné kvalitě nevyrábí) je veliký kompliment. A klidně se vám přiznám, že jsem při změně prutu ani nepoznal, že na něm není Shimano Aero GTM 4000, ale 4 x levnější Mivardi Competition 4000.

Náhazování

Volba odhozového prutu je velice individuální záležitost. Někdo má radši pruty měkčí, já preferuji velmi rychlé pruty se špičkovou akcí. Je to do velké míry dáno i způsobem nahazování. Sám házím dvoušvihem, při kterém je prut opravdu extrémně namáhaný, za to z něj dostanu vše, co nabízí a šetřím na velikosti splávku. Právě z tohoto důvodu mě prut Technix Match mile překvapil. U prutu s cenu výrazně pod 3000,- jsem se s takto rychlou akcí ještě nesetkal. Délka 4,20 metru je, dle mého názoru, ideální pro lov na plavanou. Navíc se prut díky korkové rukojeti příjemně drží a s navijákem Competition 4000 je dobře vyvážený.

S touto sestavou jsem odchytal většinu pátečního tréninku, přibližně polovinu sobotního závodu a celý závod nedělní. S prutem se mi opravdu dobře nahazovalo, i za silného protivětru jsem chytal na 12 gramový angličák ve vzdálenosti asi 30 metrů. (Schválně se zeptejte ostatních, na jaké v pátek a v sobotu chytali ;-). A to jsem měl při náhozu více jak pětimetrovou rezervu na potopení vlasce. Na ostatních svých prutech jsem musel mít pověšené těžší splávky, aby se mi s nimi chytalo srovnatelně. Podle chování prutu s různými splávky bych trochu poopravil údaj výrobce o optimální vrhací zátěži. Zdála se mi ideální v rozsahu 8 - 20 gramů (skutečná gramáž splávků pro optimální využití akce prutu při nahazování.)

Nic není jednobarevné, za velice rychlou akci se platí trochu tužší konstrukcí prutu. Je potřeba s tím počítat a mít dobře seřízenou brzdu navijáku a velmi rychle reagovat zápěstím na výpady ryb. Pro použití velmi jemných vlasců určitě doporučuji do udice začlenit amortizér. Pro zdolávání velkých ryb na silnějších vlascích je prut naprosto ideální. Sám jsem na něj naprosto v pohodě zdolával více jak kilogramové cejny na 0,117 a 0,128 mm vlasci (Tubertini Fluorine).

Po tréninku

Celkově si myslím, že se výrobci povedlo velice dobře vyvážit poměr ceny a výkonu u prutu Mivardi Technix Match. Spolu s navijákem Mivardi Competition 4000 je můžu na základě vlastní zkušenosti s klidným svědomím doporučit i k náročnému závodnímu nasazení.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.