Technologie RVT aneb kvalita a účinnost boilies nespočívá jen v použit

Zpět na Testy a recenze
15. 6. 2016 - Cílený lov kaprů je technika, která každým rokem získává větší množství příznivců. Touha přelstít velkého kapra je společná pro specialisty, kteří této disciplíně zcela propadli i pro spousty ostatních rybářů, lovících kapry v rámci relaxace a odpočinku u vody. Pro všechny kapraře je jedním z klíčových a opakovaně diskutovaných témat výběr správného krmení a nástrah. V řadě případů je krmení (zpravidla boilies) stavěno ve skládance faktorů, vedoucích k úspěchu na přední místa nebo je považováno za faktor rozhodující. Tento pocit často vede ke snaze nalézt to nejlepší = dokonalé krmení a tím zároveň i cestu k úspěchu. S rostoucím počtem vyzkoušených druhů a značek krmení, stejně jako s počtem odchytaných výprav se ke slovu více a více dostává nepopulární pravda o tom, že zázračné boilies neexistuje. Přesto je zcela bez diskuze, že použité návnady a nástrahy hrají při lovu kaprů velmi důležitou roli.

%fotobox-1-1%

Velká poptávka po kaprařských návnadách i ochota rybářů experimentovat se odráží v šíři nabídky a téměř nekonečném množství existujících značek a výrobců boilies.  Na trhu tedy najdeme nejen firmy  se seriózním vývojem a výrobním programem, ale i nejrůznější „hurá baits“ či „taky baits“. Základní suroviny, potřebné pro výrobu funkčního boilies, dnes nejsou velkým tajemstvím a jsou běžně dostupné v nabídce obchodů. Podstata kvalitního výrobku se pak posouvá směrem k použití méně obvyklých surovin, extraktů a dalších komponent, které již nejsou zcela běžně známé a často jsou i mnohem hůře dostupné. Podobně jako u hledání dokonalého boilies existuje při jeho stavbě a výběru surovin riziko příliš velkého  důrazu na „mediálně známé“ a jinak zázračné suroviny, zajišťující úspěch a zároveň v opomíjení ostatních – možná mnohem důležitějších faktorů. Jedním z typických příkladů může být správná konzistence boilies a jeho schopnost ve vodě pracovat.

%fotobox-3-2%

V sortimentu kaprových návnad a nástrah MIVARDI RAPID patří funkčnost vyráběných produktů a jejich schopnost správně uvolňovat potravní signál mezi klíčové vlastnosti. V této souvislosti není velkým překvapením důležitá inovace kompletního sortimentu boilies Rapid, která postupně přichází na trh od začátku roku 2016. Nejedná se o žádné dramatické změny samotných receptur, ale zásadní technologickou změnu ve výrobním procesu. Ta se týká toho nejdůležitějšího bodu, kterým je vaření narolovaného boilies. Většina komerčně vyráběného boilies je vařena klasicky ve vroucí vodě nebo v konvektomatech. Některé firmy si svoje boilies nechávají vyrábět ve velkovýrobnách, které disponují automatizovanými linkami, kde boilies řízeně prochází varnou lázní, případně podobné technologie vlastní. Vaření boilies je samozřejmě nutný krok v rámci výrobního procesu. Není velkým tajemstvím, že vaření výrazně degraduje některé suroviny a ovlivňuje barevnost i aroma (to se částečně „vyvaří“). Každý, kdo někdy zkoušel vlastní výrobu boilies si jistě vzpomene na vodu, která zůstala v nádobě po uvaření boilies, její aroma i barvu. Tyto látky se jednoduše „vyvařily“ z boilies. Pokud si doma vyzkoušíte uvařit brokolici, hrášek nebo jinou zeleninu ve vodě až do změknutí, získáte rovněž vývar s určitou chutí a vůní.

%fotobox-3-5%

Značka Mivardi, která si veškeré výrobky ze sortimentu Rapid vyrábí sama na vlastních linkách, vyvinula a od roku 2016 nasadila do sériové výroby svoji vlastní technologii kontinuálního parního vaření boilies, označovanou zkratkou RVT (Rapid Vaporing Technology). Nově zkonstruované, poměrně složité zařízení, které je součástí naší výrobní linky, zajišťuje uvaření čerstvě rolovaného boilies v  páře při optimální kombinaci teploty páry a času vaření. Tyto parametry se liší u různých druhů a průměrů boilies. Na rozdíl od vaření v konvektomatu s použitím páry však kuličky neleží na plechu s přístupem páry pouze shora, nelepí se na sebe a jsou vystaveny rovnoměrně proudící páře ze všech stran. Na dříve uvedeném příkladu vaření zeleniny se můžeme snadno přesvědčit o neskutečném rozdílu, pokud zeleninu uvaříme v parním hrnci. Zelenina bude svěží, aromatická, plná vitamínů a výrazně chutnější. Tento výsledek je naprosto logický a podobně to funguje i při výrobě boilies.

%fotobox-1-8%

Parní vaření pomocí technologie RVT má jasně rozpoznatelné výsledky. Boilies má lepší a intenzivnější celkové aroma, ve kterém se více projevuje vlastní aroma použitých extraktů, mouček a dalších komponent. Vedlejším efektem při použití RVT je kompaktnější struktura i povrch kuličky. V praxi se prodlužuje výdrž nastražené kuličky na háčku, ale zároveň zůstává zachována velmi důležitá schopnost ve vodě pracovat a uvolňovat potravní signál. Není tajemstvím, že spousta kaprařů se ráda přesvědčuje i o chuti používaných nástrah. Technologie RVT se projeví i zde. Zejména u chuťově výraznějších nebo kořeněných druhů boilies je snadno rozpoznatelná lepší a výraznější chuť.

%fotobox-1-9%

Myšlenka parního vaření není sama o sobě nijak zázračná. Její využití v podobě technologie RVT však z původně jednoduchého principu dělá překvapivě účinný postup, který přináší řadu pozitivních efektů. Při lovu na boilies vyrobeným technologií RVT zřejmě oceníte především jeden důležitý efekt, který RVT přináší … velmi často se totiž ukazuje, že boilies s touto technologií funguje v praxi lépe než před jejím nasazením.  Snad tedy nástrahy RAPID s technologií RVT pomohou i vám k přelstění nejedné velké ryby!

Václav Freylich

%fotobox-3-10%

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.