Velký test návazcových šňůrek Mivardi

Zpět na Testy a recenze
13. 10. 2014 - Návazcové šňůrky dnes i přes vzrůstající popularitu fluorokarbonu, tvoří nedílnou součást kaprařské bižuterie. Na trhu jich nalezneme nepřeberné množství a není vždy úplně jednoduché nalézt to, co právě hledáme. Rozhodují vlastnosti šňůrky - jak se nám s ní pracuje, cena a samozřejmě musí vyhovovat podmínkám, ve kterých budeme „pletenku“ používat. Ať již chytáte na písčitých mělčinách, na hlubokých, bahnitých revírech nebo mezi slávkovými poli, vždy najdete materiál, který Vám bude vyhovovat. Pojďme se podívat na šňůrky vyráběné firmou Mivardi.
rky-komplet.jpg

Návazcové šňůrky dnes i přes vzrůstající popularitu fluorokarbonu, tvoří nedílnou součást kaprařské bižuterie. Na trhu jich nalezneme nepřeberné množství a není vždy úplně jednoduché nalézt to, co právě hledáme. Rozhodují vlastnosti šňůrky - jak se nám s ní pracuje, cena a samozřejmě musí vyhovovat podmínkám, ve kterých budeme „pletenku“ používat. Ať již chytáte na písčitých mělčinách, na hlubokých, bahnitých revírech nebo mezi slávkovými poli, vždy najdete materiál, který Vám bude vyhovovat. Pojďme se podívat na šňůrky vyráběné firmou Mivardi.

Všechny šňůrky jsou dodávány na standartních špulkách, doplněných šikovnými, gumovými obroučkami. Používanou šňůru tak nemusíme nikde zachycovat, vždy po odstřihnutí, zůstane volný konec zaklesnutý mezi obroučkami a z nich jde následovně opět volně vytáhnout. 

3-13.jpg

U všech šňůrek byl přeměřen průměr pomocí digitálního, posuvné měřítka. Pokud bych chtěl být ještě víc přesný, musel bych použít optická měřidla a ta bohužel k dispozici nemám. Přesto si myslím, že údaj získaný pomocí šuplery bude naprosto dostačující.

Udaná nosnost byla u každé šňůrky překontrolována pomocí závaží, které vždy lehce přesahovalo nosnost udávanou výrobcem. Všechny bez problémů zvládly 30 x opakované zvednutí a věřím, že by zvládly i větší zatížení. Jsem si vědom, že tento postup má daleko k laboratornímu testování, ovšem věřím, že i tak si každý rybář dovede udělat představu a úsudek o testovaných materiálech.

lead-core1.jpg

Šňůrky s olověným jádrem

Lead Core

Jedná se o klasickou šňůrku s olověným jádrem, použitelnou zejména při tvorbě posledního metru před montáží nebo pro výrobu stále oblíbenější montáže Chod-rig. Dodávána je ve třech barvách – hnědá, zelená a chameleon. Jedná se vždy o kombinaci s tmavým šrafovaným maskováním. Od věci by nebylo, kdyby bylo k dispozici jedno tmavé, šedé až černé provedení. Na špulce vždy naleznete 10 metrový návin, udávaná nosnost je 45 lb. Vnější průměr „olověnky“ činí 0,96 mm a průměr olověného jádra je 0,60 mm.

lead-core2.jpg
lead-core3.jpg
lead-core4.jpg

Velice dobře se s ní pracuje. Povrch lze snadno stahovat a olověné jádro jde bez problému oddělit v požadované délce. Při upevňování obratlíku budete postrádat provlékací jehlu, která bývá u jiných výrobců součástí balení. Není však nejmenší problém použít klasickou, jemnější jehlu. Povrch jde jednoduše propíchnout, netřepí se, nedělá oka a po protažení se dokonale utáhne. Ve vodě díky velké měrné hmotnosti pěkně kopíruje dno a krmící se kapři tak nebudou mít nejmenší tušení o přítomnosti vaší montáže.

lead-core5.jpg
lead-core7.jpg
lead-core8.jpg

Klady +
Kvalitní materiál
Cena
Perfektně se s olověnkou pracuje
Dokonale kopíruje dno

Zápory –
Chybějící provlékací jehla

Cena : 181,- Kč

stealth-skinline1.jpg
 

Šňůrky se stahovacím potahem

Stealth Skinline

Tato šňůrka je první z řady pletenek se ztuženým, stahovacím povrchem. Jejich výhody jsou patrné především při nahazování, kdy zamotání hrozí jen výjimečně a jistě hrají svoji roli při samotném záběru. Věřím, že díky pevnému povlaku dojde daleko rychleji k „píchnutí“ kapra a ten nemá takový prostor pro vyplivnutí nástrahy.

stealth-skinline2.jpg
stealth-skinline3.jpg
stealth-skinline4.jpg

Potah je velice tuhý a jde z pleteného jádra hůře dolů. Před náhozem je také dobré celou potaženou část montáže natáhnou a projet jí párou – bude lépe držet tvar. Vnitřní šňůrka je měkká, poddajná, na řezu má kulatý profil. Uzly se vážou bez problémů, jsou malé, úhledné a pevné. Potah v oblasti vytvořeného uzlu nebo smyčky má po delším používání návazce tendenci v těchto místech praskat. Šňůra je dodávána ve zbarvení Camou, což vlastně znamená pravidelné střídání pískové barvy s odstíny hnědé a zelené. Její použití je tak víceméně univerzální. Potah je čirý.

stealth-skinline5.jpg
stealth-skinline6.jpg

15 metrový návin je k dostání o dvou nosnostech 15 a 25 lb. Naměřený průměr obou šňůrek s potahem činí 0,57 mm, 15 lb vnitřní jádro má průměr 0,21 mm a 25 lb 0,29 mm.

Tuhý povrch a odolnou šňůrku oceníte především při chytání poblíž překážek a slávkových polí. Několikrát se mi povedlo přetáhnout návazec se zaseknutým kaprem přes hrany poseté slávkami. Po vytažení byl povrch značně potrhaný a bylo nutné jej okamžitě vyměnit – ovšem vydržel a to je hlavní!

Klady +
Kvalitní materiál
Cena
Velká pevnost

Zápory –
Potah na namáhaných místech po delším používání může praskat
Horší práce s tužším potahem

Cena : 233,- Kč

semi-stiff-1.jpg

Semi-Stiff Skinline

Další ze svlékacích šňůrek s tužším povrchem. S potahem se však velice dobře pracuje a jde z jádra snadno dolů. Uzlík na této části je trochu objemnější, ovšem například při přetahování převleku proti zamotání stačí uzel lehce naslinit a převlek přes něj jednoduše přejede. Potah je velice odolný a zvládne i hrubší zacházení – nekroutí se, nepraská. Pletené jádro je na střihu ploché, šňůrka je jemná a poddajná. Uzly se z ní dělají drobné, neprokluzují a jsou pevné. Oceňuji i totožné zbarvení jak pletenky, tak jejího potažení. Na výběr jsou 3 varianty hnědá, zelená a camou.

semi-stiff-2.jpg
semi-stiff-3.jpg
semi-stiff-4.jpg

15 metrový návin se dodává pouze v nosnosti 25 lb. Průměr potažené šňůry je 0,57 mm. Svlečené, měkké jádro 0,42 mm.

semi-stiff-5.jpg
semi-stiff-6.jpg

Opět bych se nebál použití páry, jako finální úpravu hotového návazce. Pěkně se poté na dně narovná a jemná část dá nástraze absolutní přirozenost. Se Semi-Stiff Skinline můžete bez starosti chytat poblíž potopených překážek, ostrých hran nebo kamenů – je velice odolná.

 

Klady +
Kvalitní materiál
Se šňůrkou se dobře pracuje
Cena
Velká pevnost

Cena : 214 – 242,- Kč

silky-core1.jpg

Silky Core Skinline

Silky Core Skinline se liší od ostatních především svojí extrémní jemností. Obzvláště ztužený potah je velice citlivý na zacházení a má tendence se při sebemenší neopatrnosti kroutit. Při delším používání pak na namáhaných místech potah praská. Na druhou stranu jde velice lehce stáhnout. Pokud například na začátku neodhadnete při výrobě návazce, délku, která má být stažena, není problém potah nakousnout a lehce odtrhnout část, jež má být odstraněna. Uzly jsou malé, úhledné a pevné na obou částech. Na střihu má šňůrka plochý profil. Barva potahu je tmavě šedá.

silky-core2.jpg
silky-core3.jpg
silky-core4.jpg

15 metrový návin se dodává o nosnosti 15 lb. Průměr potažené části činí 0,54 mm a na měkkém jádru naměříte 0,18 mm.

silky-core5.jpg

Pokud se naučíte správně se „Silky Core“ zacházet, získáte velkou výhodu především při lovu velkých, opatrných ryb. Její hedvábnou jemnost oceníte i v brzkém jaře, kdy je jemnost montáží nutností. Ruku v ruce s velkou pevností by tento materiál neměl uniknout Vaší pozornosti.

Klady +
Cena
Hedvábná jemnost
Velká pevnost

Zápory –
Tendence potahu se kroutit a praskat
Hůře se se šňůrkou pracuje

Cena : 233,- Kč

super-soft1.jpg
 

Klasické splétané šňůrky

Hooklink Super Soft

Extrémně jemná Hooklink Super Soft je první z klasických splétaných, návazcových šňůrek. Hodí se především k tvorbě jemných návazců, případně se dá pěkně kombinovat s flourokarbonem.  Své místo si nalezne i při lovu na feeder. Při vázání, budete tvořit drobné, pěkné, pevné uzly, které se nepovolují. Profil šňůry je plochý. Barva spletených vláken je světle zelená.

Na 15 metrovém návinu, naleznete nosnost 20 lb. Průměr činí 0,18 mm.

super-soft2.jpg
super-soft3.jpg

Při použití Hooklink Super Soft se bude Vámi předložená nástraha ve vodě chovat absolutně přirozeně. Zejména na jaře, kdy se ryby krmí velice opatrně, může znamenat rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem. Problém by mohl nastat při nahazování se zamotáváním montáže. Řešení skýtá buď použití PVA pytlíku nebo punčochy, do které schováme nástrahu s háčkem nebo již zmiňované kombinované návazce s fluorokarbonovým monofilem.

Klady +
Extrémně jemný materiál
Cena

Cena : 157,- Kč

abr.-res1.jpg

Hooklink Abrasion Resistant

Opakem Hooklink Super Soft je šňůra Hooklink Abrasion Resistant, především co se síly týče. Silná, extrémně oděru vzdorná „pletenka“, kterou využijete v nejnáročnějších situacích.  Přes svoji sílu se chová ve vodě přirozeně a dobře se z ní tvoří návazce. Profil na střihu je plochý. Uzly jsou drobné a pevné. Opět se velice hodí na kombinované návazce s fluorokarbonovým monofilem. Barva vláken je tmavě šedá.

abr.res2.jpg
abr.res3.jpg
abr.res4.jpg

20 metrový návin je dodáván pouze o nosnosti 25 lb. Průměr pletené šňůry je 0,40 mm.

Jak již bylo zmíněno výše, šňůrky se hodí do situací, kde se potřebujete na návazcový materiál maximálně spolehnout. Vázky, ostré lavice, kameny, potopené stromy, v těchto situacích použijte Hooklink Abrasion Resistant.

Klady +
Kvalitní materiál
Cena
Velká pevnost

Cena : 128,- Kč

Závěrem

Návazcový materiál od Mivardi jsem měl možnost testovat zhruba 3 měsíce. Vyzkoušel jsem různé typy stojatých i tekoucích vod. Všechny měli jedno společné – obtížný podvodní terén. Potopené stromy, ostré lavice, prudké zlomy, kamenné regulace. Během testování se mi povedlo zdolat několik pěkných kaprů, jimž vévodila 16 kilová, lysá jikernačka. Myslím, že šňůrky Mivardi jsou schopny uspokojit široké spektrum kaprařských požadavků na návazcový materiál. Navíc za dobré peníze. Samozřejmě se najdou drobné nedostatky, které nemusí každému zrovna vyhovovat, poté však musí dotyčný pohledat mezi šňůrkami v naprosto jiné cenové kategorii.

Radek Holub pro časopis Kapr a Kapří Svět

4-12.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.