Tipy a triky na řeku - Ondřej Pokorný

Zpět na Články
20. 1. 2023 - Chladné dny se blíží a na nás čekají nové zážitky a my netrpělivě vyhlížíme svoji vysněnou kořist. No a na základě toho všeho, bych se s vámi chtěl podělit o nějaké typy a triky, které mě samotnému na řece fungují a které byste mohli i vy vyzkoušet. Kdo ví, třeba se budou hodit, co vy na to? Triky, o kterých se budeme bavit, využívám především na řece Labi, na kterou jezdím z 99% svého volného času.

RAPID BOILIES

 

Jelikož letošní zima byla jako na houpačce, byl jsem schopný chytat ryby už koncem února a to bylo pro mě rozhodně plus. Co se týče lokalit pro lov, hodně lidí se domnívá, že ty nejlepší jsou hloubky, protože se tam ryby často shlukují. Já osobně s tímto názorem souhlasím jen z půlky. Dle mého, jsou nejlepší místa tam, kde je jemné bahno a ryby zde mohou žrát i přes zimu. Moje oblíbená působiště tím pádem bývají v okolí nad jezy a místa s bahnem a s hloubkou 3-3,5 metrů.

 

dsc-0204-fotor.jpg (89 KB)

 

Během těchto chladných měsíců vyhledávám ryby právě zde, poněvadž se mi častokrát stalo, že zrovna odtud jsem vytáhl pěkný kousek a jak se říká, kapr je jako prase. Kolikrát se mi už stalo, že jsem vytáhl kapra a měl na sobě kousky bahna. Ale pozor, to, že vám tyhle fleky fungují přes zimu ještě neznamená, že budou stejně aktivní i během jara, to si pamatujte.  
 

dsc-0256-fotor.jpg (257 KB)

 

Od března do dubna bývá počasí často směšný a odpovídá svému jménu – Aprílové počasí. V tomto období se mi osvědčila místa, jako zatáčky, kde se to zostra láme do koryta řeky. Většina lidí dělá to, že hází přes celou řeku až na druhý břeh, ale neuvědomují si, že ryby jim jezdí přímo pod nohama.
Chytání v těchto místech má za mě vždy své plus. Rybu nemusíte tahat několik desítek metrů k sobě a tím pádem si minimalizujete možnost přeříznutí vlasce, nebo, že se vám ryba vyřízne někde v půli cesty k vám. Pro krmení je to také mnohem pohodlnější. Nepotřebujete k tomu žádné náčiní jako lopatka, kobra nebo prak. Stačí vám jen ruka, kterou si úplně na krásno nakrmíte na montáž nebo na dané místo.
 

dsc-0269-fotor.jpg (122 KB)

 

Krmením z jara nijak zvlášť nešetřím. Když vím, že tam ta ryba je, ničeho se nebojím a jsem schopen na jeden prut nasypat i více kg boilie. Pruty zásadně rozmisťuji tak, aby si nekonkurovali, ale mnohdy se mi to nepovede. Myslím si, že je jedno, jak moc magické kuličky máte, nebo jakou esencí si to zamícháte, za mě je důležité si v tomto období vybrat prostě to správné místo, kde se ryby vyskytují. Jak už jsem zmiňoval, pokud vím, že ryba je na daném místě, nemám problém to tam naházet ve velkém. Celý rok používám Monster Craba nebo Kapřík Guláš, to jsou pro mě topovky. Převážně v jarních měsících, kdy je voda chladnější, se mi značně osvědčil Kapři Guláš. Jeho složení je více kořeněné a lépe pracuje v zimním/jarním období. Monster Craba začínám používat koncem dubna, když už vím, že teplota vody je slibnější a také po zjištění, že perfektně pracuje před třením ryb. K boilie střední řadě ještě přidávám nejvyšší řadu boilie Sea v poměru 1:3, jak s Crabem tak i s Gulášem. Nástrahy většinou používám celý rok stejné. Na řece mi nejlépe funguje naše boilie Sea a ani v zimních obdobích se ho nebojím použít. Jedinou úpravu, kterou dělám během zimi, že používám nástrahy zalité v Aminoliquidu, do kterého dám kapku esence Asafoetida. Velikost kuliček během roku neměním, zůstávám věrný průměru 24mm. Když mi to vyhovuje a vidím výsledky, proč to měnit.
Letos jsem jel v zajetých kolejí, akorát jsem vyměnil klasické boilie za řadu ProActiv, která je vhodná na rychlé chytání a převážně i na zimu. Boilie začne poměrně rychle fungovat po vhození do vody a hezky se omílá.   

dsc-0283-fotor.jpg (176 KB)

 

V květnu se snažím hledat mělčí místa, kam se ryba jezdí vyhřívat. Nejvhodnější prostory jsou stulíkové pole, buď přímo v nich, nebo hned za nimi. Nebudu vám lhát, tahle metoda bývá ztrátová, jelikož spousta lidí nevím, jak rybu dostat ze stulíku a rvou ji, co nejvíc to jde. Na druhou stranu, díky stulíkovým polím můžete přesně vidět, kde je mělko a také jsou to vhodná místa, kam ryba zajíždí před třením.

Tohle jsou jen mé poznatky, na které jsem přišel na svých výpravách a typy a triky, které se mi osvědčili. Někteří to mohou nazvat zbytečnostmi, nebo hloupostmi, někteří pro změnu, tyto informace mohou pokládat za nápomocné. To, jak s nimi naložíte vy, už je čistě a jen na vás. Upozorňuji, že takhle to funguje mě a negarantuji, že to na 100% pojede i vám. V tomhle oboru je důležité najít si to pravé, zjisti co nejvíce vyhovuje mně samotnému, zkoušet a trpělivost.

Držím palce.

Za Mivardi tým
Ondřej Pokorný

 

dsc-0189.jpg (118 KB)

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.