Za hranice II. - Jan Prchlík

Zpět na Články
10. 12. 2023 - Nechtěl jsem na tuto vzdálenost zbytečně riskovat plané záběry od místních cejnů a lov s pop up nástrahami jsem právě v této části vyměnil za trochu selektivnější prezentaci nástrah. Volba padla na jednu kuličku boilie Champion Platinum B17 24 mm s doplněním o Reflex pop up Oliheň. Že se práce s hledáním nového místa vyplatila jsem se přesvědčil už o čtyři hodiny později, kdy se mi po brutálním souboji ve vodních travinách podařilo zdolat skvělého hlubokého šupináče. Moje radost neznala mezí a byl jsem upřímně za takovou rybu rád.

Zbytek jezera mlčel, a i právě tato skutečnost, že se mi podařilo ulovit dvě skvělé ryby mě hnala dopředu. Montáž opět ležela na svém místě a byl jsem jako na trní. Levý prut se v průběhu dne ozval celkem třikrát, ale dva cejni a jeden kapr kolem šesti kg nebylo to co bych chtěl zcela na rovinu zdolávat a plašit si tak oblast, kde jsem občas viděl pohyb vcelku pěkných ryb. Rozhodl jsem se tedy i na druhý prut pro selektivnější nástrahu.

 

610.jpg (324 KB)

 

Boilie Sea 24 mm plus Reflex pop up Ananas N.B.A jsem tedy nastražil sem. Po třech ztrátách ryb v průběhu noci právě z tohoto prutu jsem byl dost rozmrzelý. Náplastí pro mě byl až další šupináč, který se mi z rákosin podařil zdárně zdolat. To však byl poslední kontakt s kaprem po následujících čtyřicet hodin. Zřejmě zaúřadoval vcelku silný a studený severní vítr, který se do části, kde jsem v mělčích partiích chytal opřel a ochladil vodu během chvilky o nějaké tři stupně. Po nějaké době vítr ustal a následující noc jsem měl celkem dvě ryby.

 

614.jpg (125 KB)

 

Jednalo se o dva středně velké kapry. Měl jsem před sebou poslední celý den noc a ráno na to abych se pokusil ještě o nějakého místního veterána. Strategii jsem neměnil a naprosto důvěřoval prezentaci jak nástrah, tak volného krmení. Hodně jsem vsázel na bezvětří, které od rána panovalo a na celkem silný svit slunce, který rozhodně mělké části opětovně prohřeje.

 

643.jpeg (153 KB)

 

Odpolední záběr ze vzdáleného místa z písčitého placu mi moje úvahy potvrdil. V klidu jsem si dovesloval nějakých 250 metrů za rybou abych zjistil, že je zajetá v zátoce mezi řasy a čeká na následující souboj. Ten byl velice tvrdý a trval dobrých dvacet minut. Vlastně se nebylo ani čemu divit, když jsem rybu podebral. Přes metr dlouhý vzteklý šupináč těsně pod hranicí dvaceti kilogramů byl mojí poslední rybou dané výpravy.

 

645.jpeg (215 KB)


V závěru bych se ještě rád zmínil, jak moc důležité je mít správného parťáka u vody. I když se mému kolegovi nepodařilo po celou dobu výpravy přesvědčit k záběru ani jednu rybu byl neustále plný optimizmu s dobrou náladou a byl skvělým parťákem při focení a točení ryb které jsem dokázal pochytat. Tímto bych mu chtěl rozhodně poděkovat a také se zmínit o tom, že v listopadu mu rád jeho ochotu oplatím. Ještě se totiž letošního roku určitě vrátím a budu se snažit přesvědčit k záběru jednoho ze tří obřích kaprů, kteří zde plavou. Takže na podzim ahoj.

 

10.jpg (288 KB)

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.